Kāpostu vīstoklis, rasols un šašliks - kā mainījusies Latvijas virtuve 100 gados?

Marika Zelencova | 2019.03.22

Lielākais vietējais gaļas pārstrādes uzņēmums "Forevers" sadarbībā ar domubiedriem – pavāru Mārtiņu Sirmo, pavārgrāmatu autori Antoņinu Masiļūni un ēdienu pētnieci, Dr. art. Astru Spalvēni – projektā "10 desmitgades, 10 garšīgi stāsti" analizējuši Latvijas virtuves tradīcijas 100 gados. Projekta laikā īstenotajā pētnieciskajā apskatā secināts, ka gaļas ēdieni par spīti vēstures līkločiem, produktu deficīta gadiem un citu tautu kulinārajām ietekmēm, vienmēr ir bijuši vieni no svarīgākajiem Latvijas virtuves pamatēdieniem.

Tendenci izvēlēties gaļas ēdienus apstiprina arī Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati, jo gaļa un gaļas ēdieni kļuvuši par neatņemamu ikdienas maltītes sastāvdaļu. Gada laikā liellopa gaļas patēriņš vidēji uz vienu iedzīvotāju gadā ir palielinājies par 3,03%, tikmēr svaigas cūkgaļas patēriņš ir audzis par 4,44%. Jāņem vērā, ka populārāko gaļas produktu vidū ir cūkgaļa un gaļas izstrādājumi, tostarp desas un kūpinājumi. Viens Latvijas iedzīvotājs gadā vidēji apēd 21 kg gaļas izstrādājumu un 19,07 kg svaigas cūkgaļas.

"Forevers" pētnieciskais apskats "10 desmitgades, 10 garšīgi stāsti" ieskicē, kā maltītes gatavošanas tradīcijas ietekmējuši dažādi apstākļi, dzīvojot gan pārticības, gan deficīta laikos. Vienlaikus tas ļauj secināt, kas veidojis Latvijas virtuvi, kādu to zinām šodien, meklējot arī atbildes uz aktuālo jautājumu, kāda būs Latvijas virtuve nākamajās desmitgadēs? Katras desmitgades stāsts apskatīts no gaļas ēdienu prizmas, izceļot sava laika spilgtāko oriģinālrecepti no Latvijā populārām tā laika pavārgrāmatām.

Kas pamudinājis pētīt Latvijas virtuvi, stāsta projekta idejas iniciatore, "Forevers" mārketinga nodaļas vadītāja Ilona Bukša: "Īsumā pateikt, kāda ir Latvijas virtuve, ir ļoti grūti, jo katram ir savs atskaites punkts – ģimenes tradīcijas, ierastas ikdienas maltītes un nemitīgi jaunu garšu meklējumi. Lai arī tas viss ir veidojis un joprojām veido Latvijas virtuvi, sava ietekme ir bijusi arī vēsturiskajiem notikumiem, kas arī pamudināja pievērsties pilnīgam apskatam par Latvijas virtuves un mūsu paradumu veidošanos. Jāatzīst, ka gaļas ēdieni vienmēr ir bijuši klātesoši Latvijas virtuvē, un caur tiem arī redzam, cik pārtikuši esam bijuši, kādas ietekmes mūs skārušas, kā mainījušies paradumi, meklējot jaunas gaļas ēdienu garšas."

Raksturojot gaļas ēdienu tradīcijas no desmitgades uz desmitgadi, var redzēt, ka ar pirmās desmitgades ēdienu tiek pasvītrota labklājība, tāpēc Latvijas valsts dibināšanas desmitgades (1918 - 1928) spilgtākais ēdiens ir cepetis. Tikmēr kara laikā (1939 - 1948) tiek meklēti risinājumi, kā paēst arī ar salīdzinoši mazu gaļas daudzumu un tāpēc šī laika recepte ir "Kāpostu vīstoklis". Tās pagatavošanai ir vajadzīgs mazāk gaļas, bet vairāk blakus piedevu.

Savukārt padomju gados bija dažādi posmi – tika meklēti veidi, kā no mazāka gaļas daudzuma pagatavot vairāk, piemēram, panējot karbonādi. Tajā laikā ienāca arī plašās savienības elpa – sestās desmitgades (1969 - 1978) spilgts piemērs ir "Šašliks", kas parāda kā Padomju Savienības kultūru apmaiņu ietekmē Latvijas virtuvē ienāk Kaukāzu virtuves vēsmas, un, kā redzam – uz palikšanu! Savukārt 1979. - 1988. gada desmitgades spilgtākais ēdiens ir "Rasols", kura receptes autore ir "Forevers" projekta domubiedre Antoniņa Masiļūne. Rasola recepte dažādos atvasinājumos dzīvo vēl šodien.

Tikmēr šefpavārs Mārtiņš Sirmais neslēpj, ka zinot, kādas ir Latvijas virtuves paražas un Latvijas iedzīvotāju garšas izjūta, ir iespējams ieviest jauninājumus. Taču pretēji bažām, ka globalizācijas un ēdienu saplūšanas ietekmē pazaudējam savas tradīcijas, patiesībā notiek pretējs efekts.

Pieredzē dalās M. Sirmais: "Attīstoties ēdienu pagatavošanas tehnoloģijām, arī nākotnē būs aktuālas iekārtas, kas kulināram – profesionālam vai entuziastam – palīdzēs labāk kontrolēt maltītes pagatavošanas procesus. Tās palīdzēs precīzāk noteikt, cik ilgi ēdiens ir jāgatavo un kādā temperatūrā. Nākamās un aiznākamās desmitgadēs turpināsies nacionālās identitātes un vietējās virtuves nostiprināšanās, kas tiks īpaši izcelts globalizācijas dēļ. Laikmetā, kad saplūst kultūras, tradīcijas un paražas, vēlme saglabāt savējo ir lielāka. Tomēr svarīgi ir atcerēties, ka nacionālais ēdiens ir tas, ko nācija ēd šobrīd, un, iespējams, kāds no šā brīža laikmetīgiem ēdieniem būs aktuāls arī nākamajās desmitgadēs."

* Jaunākais CSP pārskats par "Pārtikas produktu patēriņu vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli gadā" par periodu 2015. - 2016. gads.

Par "Forevers" projektu

"10 desmitgades, 10 garšīgi" ir lielākā vietējā gaļas produktu ražotāja "Forevers" projekts sadarbībā ar pavāru Mārtiņu Sirmo, daudzu recepšu autori Antoņinu Masiļūni, pētnieci, Dr.art. Astru Spalvēnu veidots unikāls stāsts, kas atklāj Latvijas virtuves veidošanās tradīcijas 100 gados. "Forevers" sadarbībā ar domubiedriem katru desmitgadi atklāj ar spilgtāko gaļas ēdienu, vienlaikus ieskicējot tā laika vēsturisko fonu un meklējot atbildi uz jautājumu, kāda būs Latvijas virtuve turpmāk? Sekot projektam un izmēģināt receptes iespējams interneta vietnē: www.forevers.lv/receptes

Par "Forevers"

"Forevers" ir lielākais vietējais gaļas pārstrādes uzņēmums Latvijā, kas tirgū strādā jau vairāk nekā 22 gadus. Uzņēmuma ražotnē, ievērojot Eiropas Savienības ražošanas standartus, katru dienu tiek saražotas un iepakotas vairāk nekā 55 tonnas gaļas produkcijas. "Forevers" tirdzniecības tīklā šobrīd ir 88 veikali visā Latvijā, kura darbības uzturēšanā būtisks ķēdes posms ir uzņēmuma izveidotā loģistikas sistēma. Saskaņā ar Lielbritānijas pētījuma aģentūru "Euromonitor International" "Forevers" ir atzīts par Nr. 1 – pirktāko gaļas produktu zīmolu Latvijā 2017. gadā.

Avots: Repute


celojumubode - 3808
Skulptūru stāsti Cēsīs!

Skulptūru stāsti Cēsīs!

Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā!

EUR 6 | Cēsu TIC

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām neaizmirstamus.

Tukuma TIC

Pilnvērtīgs laiks sev!

Pilnvērtīgs laiks sev!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni

Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni

Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā.

EUR 17 | Madonas TIC

Kandavā tikšanās ar

Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"

Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī.

Tukuma TIC

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un laukos.

Madonas TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā!

Tukuma TIC

Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ

Radi Tukku Magi TALKA TUKUMĀ

20. aprīlī aktīvie tukumnieki un viesi aicināti uz Tukku Magi pagalma sakopšanas talku no pulksten 9:00 Pasta ielā 26.

Tukuma TIC

Nāc copēt vimbas un pavasara sauli Bauskā!

Nāc copēt vimbas un pavasara sauli Bauskā!

Bauskas TIC

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.

Gulbenes novada TIC

Apgūsti Bonsai koka mākslu Bauskas pusē

Apgūsti Bonsai koka mākslu Bauskas pusē

Bauskas TIC

Sama modināšanas svētki Koknesē

Sama modināšanas svētki Koknesē

Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā.

Aizkraukles novada TIC

Jaunmoku pils aicina uz Putnu dienu

Jaunmoku pils aicina uz Putnu dienu

Jaunmoku pils aicina skolēnus uz ikgadējo Putnu dienu 18.aprīlī. No pulksten 10:00 dabas izzinātājiem būs iespēja vērot putnus pils parkā, klausīties stāstos.

Tukuma TIC

Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros!

Bauskas TIC

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem.

Gulbenes novada TIC

Stādu dienas

Stādu dienas "Dzērvēs" 20.aprīlī!

Bauskas TIC

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam.

Bauskas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -