Kāpostu vīstoklis, rasols un šašliks - kā mainījusies Latvijas virtuve 100 gados?

Lielākais vietējais gaļas pārstrādes uzņēmums "Forevers" sadarbībā ar domubiedriem – pavāru Mārtiņu Sirmo, pavārgrāmatu autori Antoņinu Masiļūni un ēdienu pētnieci, Dr. art. Astru Spalvēni – projektā "10 desmitgades, 10 garšīgi stāsti" analizējuši Latvijas virtuves tradīcijas 100 gados. Projekta laikā īstenotajā pētnieciskajā apskatā secināts, ka gaļas ēdieni par spīti vēstures līkločiem, produktu deficīta gadiem un citu tautu kulinārajām ietekmēm, vienmēr ir bijuši vieni no svarīgākajiem Latvijas virtuves pamatēdieniem.

Tendenci izvēlēties gaļas ēdienus apstiprina arī Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati, jo gaļa un gaļas ēdieni kļuvuši par neatņemamu ikdienas maltītes sastāvdaļu. Gada laikā liellopa gaļas patēriņš vidēji uz vienu iedzīvotāju gadā ir palielinājies par 3,03%, tikmēr svaigas cūkgaļas patēriņš ir audzis par 4,44%. Jāņem vērā, ka populārāko gaļas produktu vidū ir cūkgaļa un gaļas izstrādājumi, tostarp desas un kūpinājumi. Viens Latvijas iedzīvotājs gadā vidēji apēd 21 kg gaļas izstrādājumu un 19,07 kg svaigas cūkgaļas.

"Forevers" pētnieciskais apskats "10 desmitgades, 10 garšīgi stāsti" ieskicē, kā maltītes gatavošanas tradīcijas ietekmējuši dažādi apstākļi, dzīvojot gan pārticības, gan deficīta laikos. Vienlaikus tas ļauj secināt, kas veidojis Latvijas virtuvi, kādu to zinām šodien, meklējot arī atbildes uz aktuālo jautājumu, kāda būs Latvijas virtuve nākamajās desmitgadēs? Katras desmitgades stāsts apskatīts no gaļas ēdienu prizmas, izceļot sava laika spilgtāko oriģinālrecepti no Latvijā populārām tā laika pavārgrāmatām.

Kas pamudinājis pētīt Latvijas virtuvi, stāsta projekta idejas iniciatore, "Forevers" mārketinga nodaļas vadītāja Ilona Bukša: "Īsumā pateikt, kāda ir Latvijas virtuve, ir ļoti grūti, jo katram ir savs atskaites punkts – ģimenes tradīcijas, ierastas ikdienas maltītes un nemitīgi jaunu garšu meklējumi. Lai arī tas viss ir veidojis un joprojām veido Latvijas virtuvi, sava ietekme ir bijusi arī vēsturiskajiem notikumiem, kas arī pamudināja pievērsties pilnīgam apskatam par Latvijas virtuves un mūsu paradumu veidošanos. Jāatzīst, ka gaļas ēdieni vienmēr ir bijuši klātesoši Latvijas virtuvē, un caur tiem arī redzam, cik pārtikuši esam bijuši, kādas ietekmes mūs skārušas, kā mainījušies paradumi, meklējot jaunas gaļas ēdienu garšas."

Raksturojot gaļas ēdienu tradīcijas no desmitgades uz desmitgadi, var redzēt, ka ar pirmās desmitgades ēdienu tiek pasvītrota labklājība, tāpēc Latvijas valsts dibināšanas desmitgades (1918 - 1928) spilgtākais ēdiens ir cepetis. Tikmēr kara laikā (1939 - 1948) tiek meklēti risinājumi, kā paēst arī ar salīdzinoši mazu gaļas daudzumu un tāpēc šī laika recepte ir "Kāpostu vīstoklis". Tās pagatavošanai ir vajadzīgs mazāk gaļas, bet vairāk blakus piedevu.

Savukārt padomju gados bija dažādi posmi – tika meklēti veidi, kā no mazāka gaļas daudzuma pagatavot vairāk, piemēram, panējot karbonādi. Tajā laikā ienāca arī plašās savienības elpa – sestās desmitgades (1969 - 1978) spilgts piemērs ir "Šašliks", kas parāda kā Padomju Savienības kultūru apmaiņu ietekmē Latvijas virtuvē ienāk Kaukāzu virtuves vēsmas, un, kā redzam – uz palikšanu! Savukārt 1979. - 1988. gada desmitgades spilgtākais ēdiens ir "Rasols", kura receptes autore ir "Forevers" projekta domubiedre Antoniņa Masiļūne. Rasola recepte dažādos atvasinājumos dzīvo vēl šodien.

Tikmēr šefpavārs Mārtiņš Sirmais neslēpj, ka zinot, kādas ir Latvijas virtuves paražas un Latvijas iedzīvotāju garšas izjūta, ir iespējams ieviest jauninājumus. Taču pretēji bažām, ka globalizācijas un ēdienu saplūšanas ietekmē pazaudējam savas tradīcijas, patiesībā notiek pretējs efekts.

Pieredzē dalās M. Sirmais: "Attīstoties ēdienu pagatavošanas tehnoloģijām, arī nākotnē būs aktuālas iekārtas, kas kulināram – profesionālam vai entuziastam – palīdzēs labāk kontrolēt maltītes pagatavošanas procesus. Tās palīdzēs precīzāk noteikt, cik ilgi ēdiens ir jāgatavo un kādā temperatūrā. Nākamās un aiznākamās desmitgadēs turpināsies nacionālās identitātes un vietējās virtuves nostiprināšanās, kas tiks īpaši izcelts globalizācijas dēļ. Laikmetā, kad saplūst kultūras, tradīcijas un paražas, vēlme saglabāt savējo ir lielāka. Tomēr svarīgi ir atcerēties, ka nacionālais ēdiens ir tas, ko nācija ēd šobrīd, un, iespējams, kāds no šā brīža laikmetīgiem ēdieniem būs aktuāls arī nākamajās desmitgadēs."

* Jaunākais CSP pārskats par "Pārtikas produktu patēriņu vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli gadā" par periodu 2015. - 2016. gads.

Par "Forevers" projektu

"10 desmitgades, 10 garšīgi" ir lielākā vietējā gaļas produktu ražotāja "Forevers" projekts sadarbībā ar pavāru Mārtiņu Sirmo, daudzu recepšu autori Antoņinu Masiļūni, pētnieci, Dr.art. Astru Spalvēnu veidots unikāls stāsts, kas atklāj Latvijas virtuves veidošanās tradīcijas 100 gados. "Forevers" sadarbībā ar domubiedriem katru desmitgadi atklāj ar spilgtāko gaļas ēdienu, vienlaikus ieskicējot tā laika vēsturisko fonu un meklējot atbildi uz jautājumu, kāda būs Latvijas virtuve turpmāk? Sekot projektam un izmēģināt receptes iespējams interneta vietnē: www.forevers.lv/receptes

Par "Forevers"

"Forevers" ir lielākais vietējais gaļas pārstrādes uzņēmums Latvijā, kas tirgū strādā jau vairāk nekā 22 gadus. Uzņēmuma ražotnē, ievērojot Eiropas Savienības ražošanas standartus, katru dienu tiek saražotas un iepakotas vairāk nekā 55 tonnas gaļas produkcijas. "Forevers" tirdzniecības tīklā šobrīd ir 88 veikali visā Latvijā, kura darbības uzturēšanā būtisks ķēdes posms ir uzņēmuma izveidotā loģistikas sistēma. Saskaņā ar Lielbritānijas pētījuma aģentūru "Euromonitor International" "Forevers" ir atzīts par Nr. 1 – pirktāko gaļas produktu zīmolu Latvijā 2017. gadā.

Avots: Repute

Turība - 3385
Koncertcikls

Koncertcikls "Gaviļu balsis"

21. septembrī plkst. 16:00 Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā skanēs koncerts "Gaviļu balsis". Piedalās Jolanta Strikaite, Izle Reine, Jānis Porietis.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Valmieras nakts rogainings

Valmieras nakts rogainings

27. septembrī plkst. 19:00 pie Valmieras Kultūras centra norisināsies Valmieras nakts rogainings.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Pusdienu piedāvājums restorānā Hercogs

Pusdienu piedāvājums restorānā Hercogs

Pusdienu piedāvājums darba dienās no 11:00-15:00. Piedāvājumā salāti, zupas, pamatēdieni un deserts. Iknedēļas jaunais piedāvājums Hercoga mājaslapā!

EUR 4 | Hercogs Mārupe

Koncerts

Koncerts "Tikšanās Dailē"

21.septembrī plkst. 18:00 Valmieras Kultūra centrā notiks Raimonda Paula un Daumanta Kalniņa koncerts "Tikšanās Dailē".

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Pieprasītākais brančs Pārdaugavā!

Pieprasītākais brančs Pārdaugavā!

Katru svētdienu no 11:00-15:00 – brīvdienu vēlās brokastis. Piedāvājumā plašs siltās un aukstās bufetes klāsts, glāze prosecco un svaigi pagatavota kafija.

EUR 19 | Hercogs Mārupe

Tūrisma sezona turpinās!

Tūrisma sezona turpinās!

Aicinām iepazīt Gulbenes novada tūrisma piedāvājumu un apmeklēt gadatirgu "Ražojam paši"

Gulbenes novada TIC

Itāļu Restorāns

Itāļu Restorāns

Restorāns Latgalē vilina savus viesus ar izsmalcinātiem, itāļu garšas tradīciju piesātinātiem ēdieniem, kas gatavoti tikai no augstas kvalitātes produktiem

TAKA

Minizoo JuRita

Minizoo JuRita

Minizoo JuRita šogad ir iegādājies daudz jaunu dzīvnieku, kuru skaits jau pārsniedz 100, un kur iespējams tos barot, glaudīt un tie atrodas brīvi aplokos.

TAKA

Dabas SPA, Silene Resort&SPA****

Dabas SPA, Silene Resort&SPA****

Silenes Dabas SPA piedāvā izjust dabas harmonijas un enerģijas pilnas SPA procedūras, uzlabot labsajūtu, gūstot saskaņu ar sevi un dabu.

TAKA

Sporta biedrība “ULTRA”

Sporta biedrība “ULTRA”

Piedāvā vizināšanu ar speciālo tandēma paraplānu vai moto-deltaplānu, apmācību lidojumiem ar paraplānu/deltaplānu un pilotu sertifikāciju, aerošovus.

TAKA

Valmieras Restorānu nedēļa

Valmieras Restorānu nedēļa

No 12.līdz 19.oktobrim Valmierā norisināsies Valmieras Restorānu nedēļa.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Minizoo JuRita

Minizoo JuRita

Minizoo JuRita šogad ir iegādājies daudz jaunu dzīvnieku, kuru skaits jau pārsniedz 100, un kur iespējams tos barot, glaudīt un tie atrodas brīvi aplokos.

TAKA

Ievas Rubenes personālizstāde Valmierā

Ievas Rubenes personālizstāde Valmierā

Līdz 30. oktobrim Valmieras Kultūras centrā būs apskatāma Ievas Rubenes gleznu personālizstāde "GadaLaiki".

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Pasākumi Valmierā Septembrī

Pasākumi Valmierā Septembrī

Septembrī aicinām piedalīties Valmieras maratonā un citos kultūras, izziņas un sporta pasākumos Valmieras pusē!

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv