Smaidīgi, uzticīgi un reti – iepazīsti Japānas nacionālos dārgumus Ķīpsalā!

Inese Libere | 2019.03.21

Katra pasaules valsts lepojas ar savām nacionālajām suņu šķirnēm un uzskata tās par saviem dārgumiem. Ar ko var lepoties Japāna? Noskaidro to jau 2019. gada 23. un 24. martā pavasara lielākajā dzīvnieku izstādē "PetExpo 2019"!

"Japānas šķirņu suņi šogad izstādē būs apskatāmi kuplā skaitā. Latvijā šīs šķirnes nav pārāk izplatītas, tāpēc "PetExpo 2019" apmeklētājiem būs lieliska iespēja skaistos suņus apskatīt dzīvē," stāsta Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece.

Palīgs meklēšanā – akita

Uzticīgi, paklausīgi, aukstasinīgi – tādi ir akitas. 1603. gadā Akitas rajonā Japānā sāka veidot cīņas suņu šķirni, kuru izmantoja lāču medībām. Sākotnēji tie bija vidēja izmēra suņi, kuru augumu palielināja, krustojot ar citām šķirnēm – tosām un mastifiem. Laika gaitā akitas pilnībā zaudēja špicveidīgajiem suņiem raksturīgās iezīmes. Otrā pasaules kara laikā suņi gandrīz pilnībā tika iznīcināti, jo no viņu ādām šuva apģērbu militārpersonām. Tikai pateicoties šķirnes entuziastiem, kuri suņus slēpa un pēc kara veica ļoti rūpīgu selekcijas darbu, mūsdienās varam priecāties par akitām, kas ir izcili bezvēsts pazudušo meklēšanā un dara to arī Latvijā.

Mazs suns ar lielu spēku – šiba

Lai arī šibas izskats, īpaši galvas forma, atgādina akitu, tomēr šķirne vēsturiski veidota ar pavisam citu mērķi. Vārds "šiba" japāņu valodā nozīmē "mazs". Tas pilnībā atbilst šai šķirnei! Šiba ir neliela auguma suns ar spēcīgiem kauliem un lielisku ožu, kas lieti noder mazu dzīvnieku un putnu medībās. Suņiem raksturīgs īpašs vilnas krāsojums, ko dēvē par "uražiro" – balta krāsojuma izvietojums abās purna pusēs, uz vaigiem, uz apakšžokļa, kakla, krūtīm, vēdera, astes un kāju iekšpusē. Šķirne ir populāra arī Latvijā, tāpēc, iespējams, skaistuli šibu jau esi sastapis!

Smaidīgais skaistulis – japāņu špics

Šis suns vienmēr ir priecīgs! – tā varētu domāt, redzot Japāņu špicu, kas cēli nes savas valsts nosaukumu. Japāņu špicu kā šķirni sāka veidot tikai 1920. gadā, kad Japānā ieveda liela auguma baltus vācu špicus. Vēlāk valstī importēja vēl citus suņus no Kanādas, ASV, Austrālijas un Ķīnas, kā rezultātā šķirne veidojās atšķirīga no vācu špica. Japāņu špics no sava vācu radinieka atšķiras ar biezo, bagātīgo vilnu un stingri uzrautajiem lūpu kaktiņiem, kas atgādina smaidu. Elegants, modrs, efektīgs – tāds ir japāņu špics. Arī Latvijā ir sastopami daži šīs šķirnes pārstāvji.

Latvijā nereģistrēta šķirne – šikoku

Ja iepriekšējās trīs japāņu šķirnes ikdienā var sastapt uz ielas, tad šikoku šķirnes suņi būs redzami tikai izstādē "PetExpo 2019", jo Latvijā šī šķirne nav reģistrēta. Šķirne zināma jau kopš senatnes, jo savulaik šikoku audzēti medībām kalnu apvidos un vietās, kur cilvēkam grūti piekļūt. Šikoku ir vidēja auguma, izturīgs un veikls suns, atsaucīgs un līdz galam uzticīgs savam saimniekam, apveltīts ar izcilu ožu un dedzīgu mednieka instinktu. Sunim raksturīga īpatnēja vilnas krāsa, tā sauktais sezama krāsojums, kur ir sajaukti melni, sarkani un balti vilnas mati.

Šīs un daudzas citas suņu šķirnes jau šajā nedēļas nogalē – 23. un 24. martā – varēs apskatīt izstādē "PetExpo 2019". Pirmo reizi Ķīpsalā norisināsies suņu frīstaila sacensības jeb dejas ar suņiem, bet par sasniegumiem pagājušā gada izstādēs apbalvos Latvijas labākos kaķus. "PetExpo 2019" varēs aplūkot arī kanārijputniņus, trušus, jūrascūciņas, žurciņas, kazlēnus, jēriņus, fazānus, pāvus, nandu, tītarus, pīles, zosis, paipalas un citus putnus! Plašā klāstā būs zooindustrijas preces un pakalpojumi.

Izstādi "PetExpo" rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Kinoloģisko federāciju un Latvijas felinoloģijas asociāciju "Felimurs". Suņu izstāžu sponsors – "EUKANUBA", kaķu izstāžu sponsors – "ROYAL CANIN".

Norises vieta un laiks:

23. un 24. martā no plkst. 10.00 līdz 18.00 Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā

Ņem vērā!

Ja vēlies apmeklēt izstādi kopā ar savu suni, kas nepiedalās izstādē, pirms biļešu iegādes pie Izstāžu centra 11. vārtiem būs jāuzrāda suņa veterinārā apliecība, kā arī jāiziet veterinārā kontrole.

Avots: Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1


celojumubode - 3812
Sama modināšanas svētki Koknesē

Sama modināšanas svētki Koknesē

Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā.

Aizkraukles novada TIC

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!

Bauskas TIC

UFO stāstīs jokus Tukumā

UFO stāstīs jokus Tukumā

Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu!

Tukuma TIC

Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Nāc copēt vimbas un pavasara sauli Bauskā!

Nāc copēt vimbas un pavasara sauli Bauskā!

Bauskas TIC

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam.

Bauskas TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.

Gulbenes novada TIC

Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā.

Tukuma TIC

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku tirdziņš U.C.

Tukuma TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros!

Bauskas TIC

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem.

Gulbenes novada TIC

Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni

Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni

Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā.

EUR 17 | Madonas TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un laukos.

Madonas TIC

Kandavā tikšanās ar

Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"

Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī.

Tukuma TIC

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā!

Cēsu TIC

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā Cēsu novads!

Cēsu TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -