Cik lielā mērā spējam ietekmēt lidojuma drošību?

Santa Bivbāne | 2019.03.20

Pēdējā pusgada laikā notikušās aviokatastrofas vērsušas speciālistu uzmanību aviācijas drošības virzienā.

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, 2018. gads bijis diezgan traģisks aviācijas nozarē. Arī 2019. gada pirmie trīs mēneši bijuši salīdzinoši baisi. Portāls Independent uzskaitījis 2018. gada drūmo statistiku – maijā dzīvību zaudēja 112 cilvēki, īsi pēc lidmašīnas pacelšanās no Havanas lidostas Kubā. Martā bojā gāja 49 no 71 lidmašīnā esošajiem cilvēkiem, kas devās ceļā no Katmandu lidostas. Irānas iekšzemes lidojumā aviokatastrofā boja gāja 66 cilvēki, bet pirmā 2018. gada aviokatastrofa notika Krievijā, Maskavas dienvidos, kad bojā gāja 71 cilvēks.

Portāls Independent uzskaita bīstamākās aviosabiedrības un valstis, kurās visbiežāk notikušas aviokatastrofas

Par laimi, lidmašīnu katastrofas notiek salīdzinoši retāk, kā tas ir ar citiem pārvietošanās transportlīdzekļiem. Statistika norāda, ka dzīvojam drošākajā laikā, ja runa ir par komerciālajiem avioreisiem. Bet kopumā aviokompānijas tiek vērtētas pēc to drošības kritērijiem, un tos ir vērts analizēt.

Salīdzinoši biežāk aviokatastrofas notiek iekšzemes lidojumos, jo tajos, diemžēl, visai bieži tiek izmantoti vecāki lidmašīnu modeļi, kas pats par sevi nav risks, tomēr to apkopei visai bieži nepieciešami lieli finansiālie līdzekļi un pasaules nabadzīgākajām valstīm tie bieži vien neatrodas un ir grūti ievērot visus drošības standartus.

Eiropas Savienībai (ES) ir izveidots aizliegto aviokompāniju saraksts, kurām liegts šķērsot ES gaisa telpu, jo pastāv bažas par to drošības pārraudzību. Aizliegto lidsabiedrību sarakstā atrodamas Afganistānas, Angolas, Kongo, Kongo Demokrātiskās Republikas, Džibutijas, Ekvatoriālās Gvinejas, Eritrejas, Gabonas, Kirgizstānas, Libērijas, Lībijas, Nepālas, Santomes un Prinsipi, Sjerraleones un Sudānas valstu lidsabiedrības. Izņēmums ir viena aviokompānija no Angolas un divas – no Gabonas – tās, saskaņā ar stingriem ierobežojumiem un nosacījumiem drīkst šķērsot Eiropas Savienības gaisa telpu.

Īpašu problēmu dēļ Eiropas savienībā aizliegtas arī sešas citu valstu aviosabiedrības: Venecuēlas "Avior Airlines", Irānas "Aseman Airlines", Irākas "Airways", Surinamas "Blue Wing Airlines", Nigērijas "Med-View Airlines" un "Air Zimbabwe".

Kuras ir pasaulē drošākās lidsabiedrības?

Pēc statistikas datiem, lielākā daļa no drošāko aviokompāniju saraksta atrodas Lielbritānijā. Pēdējā aviokatastrofa, kurā tikusi iesaistīta kāda no Lielbritānijas lidsabiedrībām, bijusi Kegvēras nelaime pirms teju 30 gadiem. "British Airways" nav bijis neviens nelaimes gadījums kopš 1986. gada.

Ja jāmin lidsabiedrība, kuras pastāvēšanas vēsturē nav bijis neviens nāves gadījums, kas saistīts ar aviokatastrofu, līderis šajā ziņā ir "Ryanair", bet kā otra drošākā ir minēta aviokompānija "easyJet".

Kura ir drošākā sēdvieta lidmašīnā?

Viss, protams, atkarīgs no avārijas veida un taisnība ir tiem, kas saka – tāda drošākā vieta katastrofas gadījuma nemaz nepastāv. Un tomēr - izdzīvošanas iespējas palielina tas, ja pasažieris zina, kur iet un kā rīkoties avārijas gadījumā. Ja tuvākā izeja ir bloķēta, ir jāapzinās, kur ir nākamā tuvākā izeja. Pētnieki izpētījuši 17 nelaimes gadījumus, sākot no 1980. gada, analizējot pasažieru sēdvietu izvietojumapozīcijas. Viņi secinājuši, ka drošākās vietas ir lidmašīnas aizmugurē, sēdvietā, kas atrodas pa vidu starp loga un ejas sēdvietām. Tieši šajās vietās proborcionālibijuši vismazāk cietušo - 28 % .

Visaugstākais mirstības līmenis aviokatastrofās bijis tiem, kas sēdējuši pie lidmašīnas spārniem - tie ir 44 %. Tas, visticamāk, ir degvielas tvertņu eksplozijas dēļ.

Kā pašam vairot drošības sajūtu lidojuma laikā un novērst riskus avārijas rašanās gadījumos?

Noklausieties drošības instrukciju – pat ja to esat dzirdējuši jau neskaitāmas reizes un uzskatāt to par lieku formalitāti. Tomēr tā var glābt dzīvību. Instrukcija allaž izskaidro, kā rīkoties lidmašīnas avārijas gadījumā un ir vērts pievērst uzmanību ik sīkākajai detaļai.

Jau ziņojām, ka, Eiropas Aviācijas drošības aģentūra (EASA) pieņēma lēmumu no 2019. gada 12. marta apturēt visu gaisa kuģu Boeing 737 MAX darbību Eiropā. Tieši šis ASV lidmašīnu ražotāja "Boeing" modelis traģiski avarēja Etiopijā un Indonēzijā.

Avots: BalticTravelnews.com/independent.co.uk


celojumubode - 3802
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama

EUR 350 | Latvia Tours

Riga Reggae Acoustic

Riga Reggae Acoustic

6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae Acoustic!

EUR 15 | Valmieras TIC

Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis

EUR 605 | Estravel Latvia

6 trending travel destinations for 2024

6 trending travel destinations for 2024

Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans.

EUR 79 | airBaltic

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem.

Liepājas reģiona TIB

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim.

TAKA

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā

TAKA

Atlaides auto nomai Reunion salā

Atlaides auto nomai Reunion salā

Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā!

Europcar

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību!

EUR 180 | SKY24.LV

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas ēdināšanas uzņēmumi.

Liepājas reģiona TIB

Zaķim šodien Liela diena

Zaķim šodien Liela diena

30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot sīkdzīvniekus.

Liepājas reģiona TIB

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni!

Alūksnes TIC

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu.

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Programma ANTISTRESS

Programma ANTISTRESS

Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk harmonijai un mieram

EUR 700 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri

 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu itāļu viesmīlību

EUR 495 | Latvia Tours

Atklājam Turcijas sezonu!

Atklājam Turcijas sezonu!

Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām...

CelojumuBode.lv

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem //

EUR 1700 | Estravel Latvia

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu.

EUR 5 | Valmieras TIC

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot un ripināt olas

Alūksnes TIC

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -