14. februāris vēsturē: Pasaulē svin gada romantiskākos svētkus - Valentīna diena

Jānis Pēteris Bērziņš | 2024.02.14

Daudzus gadu simtus visā pasaulē 14. februārī tiek atzīmēti gada romantiskākie svētki, kurus ar nepacietību gaida visi mīlētāji un romantikas piekritēji – Svētā Valentīna diena vai vienkārši Valentīndiena.

Kaut gan svētkus mēs svinam salīdzinoši nesen, šī tradīcija ir iesākusies jau 269. gadā pirms mūsu ēras. Tajā laikā Romas impērijā valdījis kāds stingrs un kareivīgs imperators – Klaudijs II. Lai armijas leģionāri nedomātu ne par ko citu kā impērijas aizstāvēšanu, valdnieks aizliedzis saviem leģionāriem precēties un dibināt ģimenes. Neskatoties uz strikto aizliegumu, sirdij nepavēlēsi... Lai sazinātos ar savām mīļotajām, kareivji vērsās pie mācītāja Valentīna pēc palīdzības. Valentīns slepus sūtīja kareivju otrajām pusītēm mīlestības vēstules un steidzās atnest meiteņu atbildes vēstules, kā arī laulāja pārus.

Kad svētā Valentīna noziegums ticis atklāts, viņu ielika cietumā un piesprieda nāves sodu. Esot ieslodzījumā, Valentīns bija iemīlējis kādu meiteni vārdā Jūlija, kas izrādījusies viena no cietumnieka meitām. Pirms savas nāves mācītājs izlēmis Jūlijai uzrakstīt arī savu mīlestības vēstuli, to parakstot "Tavs Valentīns". Diemžēl šo vēstuli meitene izlasīja tikai tad, kad spriedums ticis izpildīts... 14. februārī. 496. gadā Romas pāvests pasludināja šo dienu par Valentīndienu.

Mūsdienās cilvēki svin šo dienu īpaši izrādot savu patiku un mīlestību pret tiem, kurus tie patiešām mīl. Ir ierasts, ka ikviens pāris Valentīna dienā dodas romantiskās vakariņās, pastaigās vai vismaz kopīgi pavada dienu vai vakaru. Ierasts, ka šajā dienā arī ir vairāk bildinājumu nekā citās dienās. Vīrieši savām dāmām dāvina apsveikuma kartītes, šokolādi, rotaslietas vai ziedus, īpaši rozes.

Citās valstīs, piemēram, Somijā Valentīna diena tiek dēvēta par "Friend's day" jeb "Draugu dienu", kas vairāk liek uzsvaru uz to, lai atcerētos visus draugus, nevis koncentrētos uz romantiku. Gvatemalā šie svētki ir zināmi kā "Day of Love and Friendship" jeb "Mīlestības un draudzības diena". Tai ir līdzīgas Valentīndienas paražas un tradīcijas kā Amerikas Savienotajās Valstīs.

Avots: Baltictravelnews.com


celojumubode - 3815
Kļūsti par sesto spēlētāju!

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību!

EUR 180 | SKY24.LV

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides!

EUR 367 | Estravel Latvia

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras!

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Draugu piedāvājums - Stambula, 3 naktis

Draugu piedāvājums - Stambula, 3 naktis

Lidojums + bagāža + transfēri + 3 viesnīcā ar brokastīm // spēkā ceļojot sākot no 3 perosnām // Maijā // pārdošana līdz 19.04.!

EUR 350 | Estravel Latvia

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām!

EUR 295 | Latvia Tours

Ekskursija Valmieras novadā

Ekskursija Valmieras novadā

5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē!

EUR 35 | Valmieras TIC

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz 31.05.

EUR 94 | Estravel Latvia

Summer Sound 2024

Summer Sound 2024

Grandiozākais pludmales festivāls Baltijā “Summer Sound”, kas šogad notiks 2. un 3. augustā Liepājā, papildina pašmāju un starptautisko mākslinieku programmu.

Liepājas reģiona TIB

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums

EUR 1058 | Estravel Latvia

MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04.

MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04.

Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04.

EUR 547 | Estravel Latvia

👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI!

👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI!

Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar tradīcijām..

EUR 53.00 | Latvia Tours

Padastes muiža - romantiska atpūta

Padastes muiža - romantiska atpūta

2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām

EUR 335 | Estravel Latvia

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.

EUR 225 | Estravel Latvia

Atlaides auto nomai Reunion salā

Atlaides auto nomai Reunion salā

Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā!

Europcar

Maroka - Āfrikas eksotika

Maroka - Āfrikas eksotika

Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot aprīlī

EUR 559 | Estravel Latvia

Komandu rogaininga sacensības Liepājā

Komandu rogaininga sacensības Liepājā

Jau otro gadu Liepājā notiks komandu rogaininga sacensības – 20. aprīlī Jūrmalas parkā tiks dots starts sacensībām “Liepājas Dienvidu fortu rogainings”.

Liepājas reģiona TIB

Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē!

Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē!

Trūkst ideju brīvdienām? Ieskaties mūsu 2 dienu piedāvājumā un izvēlies sev tīkamo!

Rēzeknes pilsētas TIC

Ballīte retro noskaņās

Ballīte retro noskaņās

19. aprīlī aicinām ikvienu ballēties gribētāju uz “View Restaurant – Saefood & Grill”, kur visu laiku karstākos deju hitus publikai piedāvās DJ Retro.

EUR 20 | Baltic Beach Hotel & SPA

Atlaides auto nomai Igaunijā

Atlaides auto nomai Igaunijā

Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu!

Europcar

ALBĀNIJA jau no 30.05.

ALBĀNIJA jau no 30.05.

Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija

EUR 589 | Latvia Tours

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -