Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu atklās pasaulslavenais čellists

Santa Margeviča | 2019.03.09

Ar grandiozu koncertu 27. Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu 2018. gada 9. martā plkst. 18.00 atklās pasaulslavenais čellists Miša Maiskis un Liepājas Simfoniskais orķestris tā galvenā diriģenta Gintara Rinkeviča vadībā. Rīgā dzimušais Izraēlas mākslinieks Maiskis Liepājas koncertzālē uzstāsies pirmo reizi, un viņa izpildījumā dzirdēsim itāļu komponista Otorīno Respīgi un krievu skaņraža Pētera Čaikovska skaistos darbus. Festivāls notiks koncertzālē  "Lielais dzintars" no 9. līdz 16. martam.

"Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls – tie ir izcilības svētki! 1993. gadā Imanta Rešņa dibināts kā pianisma zvaigžņu parāde, festivāls nu ir ieguvis nevainojamu mājvietu – "Lielo dzintaru" – un atvēris savu skatuvi daudz plašākam mākslinieku un mūzikas žanru lokam. Šodien līdztekus pianistu sniegumam festivāla koncertos varam baudīt arī stīgu un pūšaminstrumentu virtuozu priekšnesumus, kā arī prominentu diriģentu, orķestru un koru uzstāšanos. Man ir liels prieks, ka festivālu šogad atklās viena no pasaules spožākajām mūzikas zvaigznēm, stīgu virtuozs Miša Maiskis, apliecinot, ka Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls turpina augt un sajūsmināt," par festivāla attīstību 27 gadu garumā stāsta Liepājas Simfoniskā orķestra direktors Uldis Lipskis.

Miša Maiskis ir vienīgais čellists pasaulē, kurš mācījies pie abiem izcilākajiem čella meistariem –  Mstislava Rostropoviča un Grigorija Pjatigorska. Rostropovičs par savu audzēkni teicis: "Viņa spēlē poēzija un izsmalcinātība apvienojas ar lielu temperamentu un spožu tehniku". Kopš 1975. gada čellists koncertē pasaules slavenākajās koncertzālēs, visus pārsteidzot gan ar savu neordināro spēli, gan ģērbšanās stilu. Maiskis pats sevi dēvē par pasaules pilsoni: "Es spēlēju Itālijā darinātu čellu ar franču un vācu čella lociņiem, austriešu un vācu stīgām. Mana meita ir dzimusi Francijā, mans vecākais dēls – Beļģijā, vidējais – Itālijā, bet jaunākais – Šveicē. Es braucu ar japāņu mašīnu, nēsāju šveiciešu pulksteni, indiešu kaklarotu un jūtos kā mājās visur, kur cilvēki novērtē un izbauda klasisko mūziku."

Čellists saņēmis vairākas prestižas balvas, tai skaitā, pieckārtēju Tokijas balvu Record Academy Prize, trīskārtēju Echo Deutscher Schallplattenpreis balvu, Grand Prix du Disque Parīzē, kā arī Grammy nominācijas. Kā ekskluzīvs ierakstu kompānijas Deutsche Grammophon mākslinieks Maiskis pēdējo 25 gadu laikā ir veicis vairāk nekā 30 ierakstus ar tādiem orķestriem kā Vīnes un Berlīnes Filharmoniķiem, Londonas Simfonisko orķestri, Parīzes Orķestri, Eiropas Kamerorķestri un citiem, piedalījies daudzos starptautiskos mūzikas festivālos.

Koncertu Liepājā Miša Maiskis un Liepājas Simfoniskais orķestris atklās ar itāļu komponista, diriģenta un mūzikas vēsturnieka Otorīno Respīgi skaņdarbu "Adagio ar variācijām čellam un orķestrim". Darbs izpelnījies plašu atzinību, tajā sabalsojas senatnes skaņu valoda ar neoromantismu. Turpinājumā – Pētera Čaikovska "Variācijas par rokoko tēmu čellam un orķestrim", ko Maiskis izvēlējies atskaņot retāk dzirdētajā darba oriģinālversijā. Savukārt koncerta otro daļu vainagos Čaikovska "Pirmā simfonija", kas ir ne vien skaņraža pirmais simfoniskais darbs, bet arī ir pirmā simfonija krievu mūzikā vispār. Tajā 26 gadus jaunais komponists jūsmīgi zīmē Krievijas dabas ainavas.

Liepājas Simfoniskais orķestris ir vecākais orķestris Baltijas valstīs, kurš kā vienīgais profesionālais Latvijas orķestris ārpus galvaspilsētas sevi pierādījis ar neskaitāmiem vērtīgiem ieskaņojumiem, koncertiem un festivāliem Latvijā un pasaulē. Orķestris saņēmis arī vairākas Latvijas Lielās mūzikas balvas un sešas reizes kļuvis par Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas ieguvēju.

Liepājas Simfoniskā orķestra izlolots 27. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls no 9. līdz 16. martam notiks orķestra mājvietā – Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars". Divu nedēļas nogaļu garumā izskanēs pieci izcili koncerti, kas līdzās Liepājas Simfoniskā orķestra skanējumam iepriecinās ar pasaulslavenā čellista Miša Maiska, talantīgā pianista Vestarda Šimkus, spožā igauņu diriģenta Risto Josta, kamerorķestra "Sinfonietta Rīga", Valsts Akadēmiskā kora "Latvija", kā arī citu zvaigžņu uzstāšanos. Plašāk par koncerta programmu: liepajassimfoniskais.lv .

Festivāla norisi atbalsta LR Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds, Liepājas pašvaldība, Liepājas pilsētas Kultūras pārvalde, AS "Latvenergo", Dānijas vēstniecība Latvijā un Dānijas Kultūras institūts. Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā.

Avots: Lielais Dzintars


celojumubode - 3812
Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā.

Tukuma TIC

Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku tirdziņš U.C.

Tukuma TIC

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām neaizmirstamus.

Tukuma TIC

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem.

Gulbenes novada TIC

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un laukos.

Madonas TIC

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam

Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam.

Bauskas TIC

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā!

Cēsu TIC

UFO stāstīs jokus Tukumā

UFO stāstīs jokus Tukumā

Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu!

Tukuma TIC

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā!

Tukuma TIC

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu!

Bauskas TIC

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, mūziķi Goran Gora.

EUR 20 | Valmieras TIC

Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ

Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ

25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem.

Tukuma TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.

Gulbenes novada TIC

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04!

Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros!

Bauskas TIC

Jauna dabas taka Ērgļos.

Jauna dabas taka Ērgļos.

Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ!

Madonas TIC

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!

Bauskas TIC

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā Cēsu novads!

Cēsu TIC

Pilnvērtīgs laiks sev!

Pilnvērtīgs laiks sev!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -