Aivars Mackevičs: Latvijas autovadītājs konfliktē ar biznesu, likumu un komfortu

Aivars Mackevičs | 2019.01.08

Valsts Policijas Satiksmes uzraudzības un koordinācijas biroja priekšniece Vineta Mistre Latvijas Televīzijas ziņu raidījumā "Rīta Panorāma" dalījās ar aizvadītā 2018. gadā bēdīgo statistiku, kurā aprēķināts, ka avārijās bojāgājušo skaits pērn varētu būt pieaudzis par 10%.

Uzskatu, ka intervijā meklēto risinājumu virziens ir pareizs, bet akcenti tomēr nav nepareizi.

Pateicoties fotoradaru blīvumam, pagājušajā gadā samaksāju valstij 160,- eiro soda naudas (4x40 eiro), gada laikā kopumā nobraucot apmēram 45.000 kilometrus. Iekšējā sajūta ir tāda, ka ir samaksāts īsti "ne par ko". Visi sodi pienāca pēc 2 - 3 mēnešiem un es īsti vairs neatceros, kur un kāpēc tas tā notika. Piefiksēju tikai, ka divas reizes "iekritu" uz jaunajiem fotoradriem, jo tajās dienās braucu bez ieslēgta Waze.

Es esmu par to, ka ceļu satiksmes noteikumi ir jāievēro un tie saprātīgā veidā ir arī jāpilda. Taču bojāgājušo cilvēku skaita pieaugums 2018. gadā dara mani bažīgu.

Policija un Satiksmes ministrija uzreiz metas pie "rungas pedagoģijas", ka vajag vairāk fotoradarus, bargākus sodus un citas represīvas metodes attiecībā uz autovadītājiem.

Gandrīz katrā Satiksmes ministrijas vai valsts policijas preses relīzē tiek runāts, ka ir jāsamazina auto plūsmas vidējais ātrums, bet tas ir pilnīgi aplami. Tas ir pretrunā ar tautsaimniecības izaugsmi, jo cilvēkiem un precēm pa valsts maģistrālajiem ceļiem ir jāpārvietojas ne tikai droši, bet arī ātri. To pieprasa mūsdienu biznesa nosacījumi un civilizācijas komforts. Latvijā šobrīd ir vēlme drošību uz ceļiem risināt ar ātruma ierobežojumiem, papildus luksoforiem (bet ne gājēju tuneļiem) un fotoradariem, bet ne uzlabotu infrastruktūru, kas ļautu drošā veidā palielināt vidējo ātrumu. Esmu bieži jau pieminējis, ka Vācijā es nobraucu 600 kilometrus ar vidējo ātrumu 176 km/h un neko neesmu pārkāpis. Tātad jautājums nav ātrumā, bet gan ceļu satiksmes infrastruktūrā.

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas nav uzbūvēts neviens maģistrālais ceļa posms ar 4 braukšanas joslām. Jaunais Tīnūžu - Kokneses ceļš ir kļuvis par vienu no bīstamākajiem ceļu posmiem Latvijā. Tur cilvēki vienkārši mieg ciet, jo šis ir garlaicīgākais posms visā A6 (Rīga – Krāslava) maršrutā. Protams, tam visam klāt nāk meža zvēru problēma un tas, ka lielās kravas automašīnas bieži vien veido ciešas kolonas un to apdzīšana daudziem vieglo automobiļu vadītājiem ir nedroša un bīstama. Veidojas automašīnu kolonas ar 30 un vairāk automobiļiem. Pirms un pēc lieliem svētkiem (Līgo, Ziemassvētki, Jaungads) būtu kategoriski jāaizliedz lielo kravas auto kustība uz divu joslu valsts maģistrālajiem ceļiem, jo tas kaitē ceļu satiksmes drošībai un vietējam tūrismam.

Ja Tīnūžu – Koknese ceļa posms būtu bijis uzbūvēts kā 4 joslu ceļš ar 120 km/h, tad lielākā daļa ceļu satiksmes upuru būtu palikuši dzīvi un viņi maksātu nodokļus valsts kasē. Tagad veidojas pilnīgs tautsaimniecisks absurds – jauns un taisns ceļš, bet auto vidējo ātrumu cenšas visu laiku samazināt. Ja atļautais ātrums šajā posmā būtu bijis 120 km/h, tad katrs vadītājs vinnētu apmēram 11 minūtes. Manā gadījumā es vidēji gadā šo posmu nobraucu turp un atpakaļ apmēram 30 reizes. Tas nozīmē, ka šajā posmā viena gada laikā es ieekonomētu 11 stundas, bet 10 gadu laikā tas būtu 4,5 dienas no manas dzīves. No tautsaimnieciskā viedokļa tas ieguvums būtu milzīgs, jo diennaktī šo posmu šķērso vismaz 5000 vieglo auto automobiļi, un viena gada laikā tautsaimniecība ietaupītu apmēram 335 000 stundas jeb 38,2 gadus.

No maziem skaitļiem ilgākā laika posmā veidojas lielas summas, tāpēc, pirms mēs atkal paceļam soda sankcijas pret autovadītājiem, parēķinām un investējam naudu ceļu infrastruktūrā!


Avots: Baltictravelnews.com


celojumubode - 3812
Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī!

Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī!

Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu.

Bauskas TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences”

Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences”

No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā.

Tukuma TIC

Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ

Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ

25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem.

Tukuma TIC

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu!

Bauskas TIC

Jauna dabas taka Ērgļos.

Jauna dabas taka Ērgļos.

Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ!

Madonas TIC

TALKA | Vīna darītavas

TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā

Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra baudīšana

Tukuma TIC

UFO stāstīs jokus Tukumā

UFO stāstīs jokus Tukumā

Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu!

Tukuma TIC

Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Karogu brauciens | Tukumā

Karogu brauciens | Tukumā

Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā!

Tukuma TIC

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā Cēsu novads!

Cēsu TIC

Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos!

Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos!

Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā!

Bauskas TIC

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā!

Cēsu TIC

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām neaizmirstamus.

Tukuma TIC

Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un laukos.

Madonas TIC

Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros

Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros

Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs izcili!

Aizkraukles novada TIC

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.

Gulbenes novada TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -