Santa Bivbāne | 2018.12.11
Itāļu virtuve ir tikpat
sulīga, kaislīga un vilinoša, kā šīs valsts valoda. Ne velti tā visā
pasaulē ir iekarojusi nepārprotamu vietu cilvēku ēdienkartē un arī
sirdīs. Itāļu virtuves garša ir vispār zināma klasika un, šķiet,
saprotama gan Latvijas iedzīvotājiem, gan tūristiem.
Lai
arī netrūkst tādu, kas sevi uzskata par zinošiem picas cepējiem, lielais
piedāvājums ir samulsinājis patērētāju sapratni par šo ēdienu un
Aleksandrs Vēvers, kas zināms kā burgernīcas "Street Burger"
radītājs un īpašnieks, ļoti vēlējies galvaspilsētas iedzīvotajiem un
viesiem lauzt priekšstatu par picu kā siera karstmaizi ar desu, tādēļ
apzināti lolojis sapni par savas picērijas izveidi, kurā koncentrējas uz
autentisku garšu un tīrām, ekoloģiskām izejvielām. (Apskati Travelnews.lv veidoto fotogaleriju "Street Pizza" mājīgajās telpās šeit.)
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus.
Tukuma TIC
Aleksandrs stāsta, ka, viņaprāt, ēdiens ir bauda un tās dēļ ir gatavs uz dažādām neprātībām. "Reiz ar ģimeni vēlējāmies nobaudīt Neapoles picu, bet sapratām, ka izcilu šī reģiona picu nevaram atrast ne vien Latvijā, bet arī kaimiņvalstīs. Atcerējāmies, ka reiz ceļojumā Berlīnē, ēdām izcilu picu un tas bija tikai laika jautājums, kad pēc pāris stundām visi bijām minētajā picērijā un gardu muti notiesājām šo picu", atceras Aleksandrs un ikvienam, kas atrodas Berlīnē, iesaka nobaudīt picas "Pizzeria Zola" picērijā.
Lai arī konkrēts plāns par picērijas izveidi radās 2017. gada vasarā, kad Aleksandrs atvaļinājumā devās uz Itāliju, kur miltu ražotnē apguvu picas mīklas gatavošanas mākslu, Itālija to jau laikus savedusi kopā ar īstajiem cilvēkiem īstajā laikā. Kad picērijas saimnieks atpūties pie Gardas ezera, tas nejauši saticis kādu pēc izskata vienkāršu kungu, kurš izrādījies viens no vadošajiem olīveļļas ražotājiem Italijā un veltījis Aleksandram savu dārgo laiku, lai atklātu daudz informācijas par šo tik ļoti vērtīgo produktu.
Kad Meža ielā, līdzās burgernīcai "Street Burger", atbrīvojušās telpas, Aleksandrs sajutis – ir īstais laiks un vieta piepildīt savu sapni par picērijas izveidi un nosliecies par labu tieši Neapoles picai, kas labi zināma ar kraukšķīgajām un nedaudz piededzinātajām maliņām. Ja sākotnēji – teju gada garumā – Aleksandrs visiem ražošanas procesiem cauri gājis pats, tad īsi pēc atvēršanās picērijā uzsāka strādāt itālis Pietro, kurš pamatoti tiek saukts par šefu. Aleksandrs viņam uzticas un izrāda cieņu, picērijas darba laiku pilnībā pielāgojot Pietro velmēm. "Situācija restorānu vidē ar biežo darbinieku maiņu ir diezgan dramatiska, tādēļ visu Pietro investēto laiku un apmācības attaisnojam, ļaujot viņam strādāt ar pilnu atdevi sev vēlamā laikā par Latvijas darba tirgum ļoti labu atalgojumu".
Picērijas virtuves sirds un pavards pavisam noteikti ir ar ozola malku kurinātā krāsns, kas konstanti uztur temperatūru 420 - 500 grādus pēc Celsija un ļauj picu pagatavot vien pusotras minūtes laikā jeb 90 sekundēs. Mīkla, no kuras gatavo picu, tiek fermentēta vismaz divas līdz trīs diennaktis, tādēļ organismā tā ļoti viegli pārstrādājas, jo rūgšanas process ir beidzies.
Picas pagatavošanai tiek izmantotas augstvērtīgas izejvielas un, lai iegūtu Neapoles sertifikātu, uz ko Aleksandrs mērķtiecīgi tiecas, visām sastāvdaļām jābūt ar reģionālu izcelsmi, pēc iespējas tuvāk Neapolei. "Izmantojam miltus, kuri nāk no Boloņas, extra virgin olīveļļu, kas ražota Apūlijas reģionā, bet picas garšu papildinām ar San Marzano šķirnes tomātiem. Interesanti, ka šie tomāti aug tikai un vienīgi 40 līdz 80 kilometru rādiusā ap Vezuva vulkānu. Ikvienam produktam, ko izmanto picērijā, ir DOP (Declaration of Performance) sertifikāts, kas apliecina to, ka konkrētā produkta izcelsmes un ražošanas vietas ir konkrētais Itālijas reģions" stāsta Aleksandrs.
Saldajā ēdienā picērijā iespējams baudīt Tiramisu, kura pagatavošanai, tieši tāpat kā picām, arī tiek izmantotas Itālijas izejvielas, papildinot garšu ar pāris Latvijas ekoloģiskajiem produktiem, kā arī pašu gatavots saldējums jeb gelato (itāļu valodā). Sarkanvīna baudītājiem vīnu lej tikai no magnum pudelēm (tilpums – 2 litri). Un kā jau īstenā "Mazaja Itālijā", te iespējams baudīt arī limoncello, kas ļoti sens, dažādām leģendām un tradīcijām bagāts citronu liķieris, kurš vēsturiski Itālijā ir gatavots tieši tās dienvidu reģionos.
Šobrīd cenas picērijā ir ļoti pievilcīgas – sākot no 5,00 līdz 12,50 Eiro par sātīgu picu, kas pavisam noteikti spēs remdēt izsalkumu gan nelielu uzkodu meklētājiem, gan arī vīrietim, kas pamatīgi izbadējies.
Interesentiem un itāļu garšas cienītajiem picērijā iespējams iegādāties gan iepriekš minētos San Marzano šķirnes tomātus, gan dažādu garšu un spiedumu olīveļļas, vīnus, kā arī svaigi ceptu maizi. Tiem, kas vēlas iegādāties "Street Pizza" fermentēto picas mīklu, iepriekš jāsazinās ar picēriju un mīkla jāpiesaka.
Aleksandra lielākais novērtējums ir fakts, ka šo "Mazo Itāliju Āgenskalnā" iecienījuši arī paši temperamentīgie itāļi. Atbildot uz jautājumu, kā Latvijas viesi vērtē picas, kas pagatavotas īpašajā malkas krāsnī, tad Aleksandrs teic: "Atbilde nav viennozīmīga – vai nu patīk, vai nu nepatīk. Ja nepatīk, tad visbiežāk traucē šī īpašā un Neapoles picai tik raksturīgā piedegusī picas mala, bet bez tās pica nemaz nedrīkstētu saukties piederīga dienvidnieciskajai izcelsmei.".
Picērijai šobrīd vēl nav konkrēts darba laiks un ar tiem ik dienu iespējams iepazīties "Street Pizza" Facebook lapā.
Nobeigumā Aleksandrs sirsnīgi saka: "Mans mērķis nav nevienam neko pierādīt, bet gan sniegt labāko piemēru, kā var pagatavot vienkārši garšīgu picu, izmantojot tīras un kvalitatīvas sastāvdaļas" un, itāļiem raksturīgi, Aleksandrs smaidot atvadās: "Paldies Jums par ciemošanos! Tas no manas puses viss!"
Redakcijas piezīme:
Picērija ir diezgan noslogota un 35 picērijas vietas, jo īpaši vakaros
un brīvdienās, ir uz izķeršanu, tādēļ silti iesakām iepriekš veikt
rezervāciju!
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem.
Gulbenes novada TIC
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”.
Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu!
Bauskas TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām neaizmirstamus.
Tukuma TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un laukos.
Madonas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!
Bauskas TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”!
Alūksnes TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.
Gulbenes novada TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ!
Madonas TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus.
Tukuma TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā!
Bauskas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.
Madonas TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā Cēsu novads!
Cēsu TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku tirdziņš U.C.
Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu!
Tukuma TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs izcili!
Aizkraukles novada TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā!
Tukuma TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu.
Bauskas TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.
Tukuma TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā!
Bauskas TIC