Sākusies sniega sezona aviācijā – vai lidostas ir gatavas dabas stihijai?

Gita Deniškāne | 2018.11.30

Katra ziema ir jauns izaicinājums gaisa satiksmes industrijai, jo to darbību būtiski ietekmē laikapstākļi. Ne visas valstis ir vienlīdz labi sagatavojušās pirmajam sniegam, tādēļ gaisa satiksmes traucējumi dažādās pasaules lidostās ir ikdiena. Lidojumu kompensācijas pieprasījumu uzņēmums "Skycop" piedāvā iepazīties ar lidostām, kuru darbu pirmais sniegs nespēj ietekmēt un lidostām, kurām būtu jāmācās no citu valstu pieredzes.

Viena no pieredzes bagātākajām lidostām ir Arlanda (Arlanda) lidosta Stokholmā, kas nekad nav tikusi slēgta sniega dēļ. Lidosta sāk gatavoties ziemas sezonai jau rudens sākumā, kad lidlauka apkalpes darbinieku skaits pieaug no 30 līdz 50 un dažreiz pat līdz vairāk nekā 100 darbiniekiem. Lai netiktu traucēta lidostas darbība, slikto laikapstākļu dēļ, būtiska nozīme ir atbilstošam darba ekipējumam. Arlandas (Arlanda) lidostas vadītājs Kristians Nibergs (Christian Nyberg) apgalvo, ka lidosta izmanto vairāk nekā 100 dažādas sniega tīrīšanas iekārtas.

Vēl viena skandināvu valsts, kura lieliski tiek galā ar nelabvēlīgiem laikapstākļiem, ir Norvēģija. Reiz Oslo pieredzēja sniegputeni, kas radīja līdz pat 70 cm biezu sniega segu. Dažas Norvēģijas lidostas nācās slēgt, taču galvenā Oslo lidosta Gardemoena (Gardermoen) turpināja savu darbu kā ierasts. Lidosta bija labi aprīkota ar sniega tīrīšanas iekārtām, tajā skaitā lielāko sniega tīrītāju pasaulē, kas spēj savākt pat 10 000 tonnu sniega mazāk nekā stundas laikā.

Ne visas valstis ir tik labi sagatavojušās sniegotiem laikapstākļiem kā Norvēģija un Zviedrija. Karaliskā Nīderlandes Meteoroloģijas Institūta sniegtā informācija liecina, ka Amsterdamas Šipholas (Schiphol) lidostā sniega kārta ir vidēji 14 dienas gadā. Parasti lidosta ar šo situāciju tiek galā, bet pērn sniega vētras dēļ tika atcelti 2401 no 4990 paredzētajiem lidojumiem, ietekmējot tūkstošiem pasažieru.

Lielbritānijas gaisa satiksme gandrīz katru gadu saskaras ar sniega radītajām problēmām. "Mēs ikdienā neredzam pietiekami daudz sniega, lai varētu būt eksperti," teic Džeims–Pols Streitons (James- Paul Straiton), Glāzgovas lidostas lidlauka vadītājs. Iespējams, ka viena no visspēcīgākajām sniega vētrām notika 2017. gada 10. decembrī, kad Londonā uzsniga 25 cm bieza sniega kārta. Hītrovas lidostā Londonā tika atcelti 689 reisi un kavējās 1345 no 2227 paredzētajiem reisiem. Tūkstošiem pasažieru piecas stundas stāvēja garās rindās, lai tiktu ārā no lidostas. Cilvēki bija neapmierināti ne tikai par kavēšanos, bet arī par to, ka lidostā trūkst personāls, kas palīdzētu cilvēku plūsmas kontrolēšanai.

Vissliktākā situācija bija Īrijā. 2017. gada 2. martā Dublinas lidosta tika slēgta, atceļot 97% lidojumu (556 no 573 lidojumiem). Tikai vienam reisam izdevās no lidostas izlidot laikus, četri bija aizkavējušies un par 12 nebija ziņu.

"2017. - 2018. gada ziema Eiropu pārsteidza ar snigšanu 24h garumā. 5. februārī Madridē bija spēcīgs sniegputenis, kas gandrīz apturēja lidostas darbību. Lidosta bija spiesta slēgt četrus no pieciem skrejceļiem, kā rezultātā tika atcelti 155 no 1448 lidojumiem. Šie piemēri liecina, ka pat valstīm, kurās ziema ir silta un parasti nav novērojamas sniega vētras, ir nepieciešams gatavoties ziemas sezonai," skaidro "Skycop" izpilddirektors Marjus Stonkus.

Pēdējos gados ir pieaudzis ekstrēmo laikapstākļu dienu skaits. Lidostām vienmēr jābūt gatavām sliktākajam scenārijam, ja tās vēlas turpināt savu darbību bez pārtraukumiem. Kaut arī sliktie laika apstākļi nedod pasažieriem tiesības saņemt kompensāciju no aviokompānijas, lidojumu traucējumi aviokompānijām un lidostām tāpat izmaksā milzīgas naudas summas. Nonākot situācijā, kad lidojums kavējas, vai tiek atcelts sakarā ar sliktiem laikapstākļiem, pasažieriem ir tiesības saņemt vairākus pakalpojumus bez maksas. Aviokompānijām jānodrošina pārtika un ūdens (ikvienam pasažierim, kurš gaida ilgāk par 2 stundām), kā arī naktsmītni (ikvienam, kuram nākamais reiss nodrošināts nākamajā dienā). Diemžēl, ne vienmēr aviokompānijas ir gatavas rūpēties par saviem pasažieriem, tāpēc svarīgi ir zināt savas pasažieru tiesības.

Sniega sezona ir jau klāt, tāpēc  katram pasažierim ir jāpievērš uzmanība laika apstākļiem un pieejamajai informācijai par pasažieru tiesībām.

Par "Skycop":

Lidojumu kompensāciju pieprasījumu uzņēmums "Skycop" – uzņēmums, kas visā pasaulē cīnās par pasažieru tiesībām ar aviolīnijām, kas izvairās no kompensāciju izmaksāšanas par kavētiem vai atceltiem lidojumiem. Uzņēmums piedāvā ceļotājiem, kas vīlušies aviolīnijās, viegli atgūt naudu par kavētu, atceltu vai pārpildītu lidojumu, izmantojot starptautisko platformu www.skycop.com. "Skycop" profesionāļi ar vairāk nekā 10 gadu pieredzi aviācijā, tiesā un parādu pārvaldībā ir gatavi palīdzēt pasažieriem cīņā par savām tiesībām, atgūstot maksimālu kompensāciju par ciestajām neērtībām. "Skycop" pārvalda kompensāciju portfeli vairāk nekā trīs miljonu eiro vērtībā.

Avots: Ogilvy


celojumubode - 3803
Lieldienu pasākums mini ZOO

Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši"

Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem.

Talsu novada TIC

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot un ripināt olas

Alūksnes TIC

Lieldienu ieskandināšanas pasākums

Lieldienu ieskandināšanas pasākums

Ceturtdien, 28. martā, plkst. 15 Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16/18 aicina ģimenes ar bērniem uz Lieldienu ieskandināšanu,

Liepājas reģiona TIB

Programma ANTISTRESS

Programma ANTISTRESS

Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk harmonijai un mieram

EUR 700 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance.

Europcar

Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām”

Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām”

1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā!

Valmieras TIC

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida tematiskas izklaides.

Baltic Beach Hotel & SPA

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu.

EUR 5 | Valmieras TIC

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Zaķim šodien Liela diena

Zaķim šodien Liela diena

30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot sīkdzīvniekus.

Liepājas reģiona TIB

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi!

Novatours

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas ēdināšanas uzņēmumi.

Liepājas reģiona TIB

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā

TAKA

DENISS PASHKEVICH TRIO

DENISS PASHKEVICH TRIO

29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” ietvaros.

EUR 20 | Valmieras TIC

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta auto un motorikša

EUR 757 | Latvia Tours

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama

EUR 350 | Latvia Tours

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās.

TAKA

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze.

EUR 539.00 | Latvia Tours

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija...

EUR 369 | Estravel Latvia

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -