Idejas sarkanbaltsarkaniem Latvijas svētku gardumiem

Elīna Ķibere | 2020.05.03

Lai Latvijas Republikas Neatkarības satjaunošanas dienā sarūpētu saviem mājiniekiem svētku maltīti, iedvesmojies no "Dobeles dzirnavnieks", kas sadarbībā ar kulinārijas blogiem "Lindas Virtuve" un "Našķoties" piedāvā četras recepšu idejas karoga krāsas noskaņās, kas lieliski iederēsies kā akcents svētku maltītei.  

Svētku burkānkūka

Sastāvdaļas:

kūkai:

●    250 ml eļļas

●    145 g cukura

●    3 olas

●    540 g burkānu (5-6 burkāni)

●    110 g sakapātu valriekstu

●    375 g "Dobeles dzirnavnieka" kviešu miltu "Ekstra"

●    2 ēd.k. cepamā pulvera

●    0.5 tējk. cepamās sodas

●    2 tējk. piparkūku garšvielu (piemēram, kanēlis, krustnagliņas, kardamons, koriandrs, muskatrieksts u.c)  

glazūrai:

●    30 g sviesta istabas temperatūrā

●    80 g krēmsiera istabas temperatūrā

●    1 tējk. citrona miziņas (var pievienot pēc izvēles)

●    240 g pūdercukura

●    Dekorēšanai - dzērvenes un pūdercukurs

Gatavošana:

1) Sakarsējiet krāsni līdz 180 grādiem. 23 cm cepamo formu noklājiet ar cepamo papīru, maliņas ietaukojiet ar kripatiņu sviesta.

2) Nomizojiet un sarīvējiet burkānus uz rupjās rīves.

3) Ar mikseri vai virtuves kombainu saputojiet eļļu, cukuru un olas. Pievienojiet burkānus un valriekstus. Samaisiet visu ar koka karoti.

4) Bļodā kopā samaisiet miltus, cepamo pulveri, sodu un izvēlētās piparkūku garšvielas.

5) Abu bļodu saturu apvienojiet un samaisiet ar koka karoti. Mīklu lejiet sagatavotajā pannā, izlīdziniet mīklas virspusi un cepiet krāsnī 1 stundu 15 minūtes. Atdzesējiet 5 minūtes, izņemiet no formas un atdzesējiet pilnībā. Ja augšpusē kūka ir pacēlusies "ar kalniņu", to ar maizes nazi līdzeni nogrieziet un apgrieziet kūku ar apakšu uz augšu dekorēšanai.

6) Gatavojiet glazūru - saputojiet sviestu ar krēmsieru, pievienojiet citrona miziņu. Pakāpeniski maisot, pievienojiet pūdercukuru. Pārsmērējiet kūkai. Dekorējiet ar dzērvenēm un pūdercukuru. /Lindas Virtuve/

Biešu kēksiņi ar kondensētā piena krēmu (apm. 20 gab.)

Sastāvdaļas:

kēksiņiem:

•    200 g "Dobeles dzirnavnieka" kviešu miltu "Ekstra"

•    200 g cukura

•    150 g svaigu, nomizotu biešu

•    110 g sviesta istabas temperatūrā

•    120 ml kefīra

•    60 g svaigu dzērveņu

•    2 olas

•    1 ēd.k. etiķa

•    1 ēd.k. citrona sulas

•    1 ēd.k. nesaldināta kakao pulvera

•    1 tējk. cepamā pulvera

•    1/2 tējk. vaniļas ekstrakta

•    šķipsniņa sāls

krēmam:

•    220 g sviesta istabas temperatūrā

•    1 bundžiņa kondensētā piena ar cukuru

Gatavošana:

1) Virtuves kombainā dzērvenes un bietes samaļ viendabīgā masā, tajā iemaisa citrona sulu, etiķi un kefīru.

2) Atsevišķā bļodā saputo olas ar sviestu, tad pa vienai masā ieputo arī olas un vaniļas ekstraktu.

3) Trešajā bļodā sajauc miltus ar kakao, cepamo pulveri un sāli.

4) Olu un sviesta masā lēnām iemaisa dzērveņu un biešu biezeni, tad pievieno visas iepriekš sajauktās sausās sastāvdaļas.

5) Ar gatavo mīklu piepilda kēksiņu cepšanai paredzētās formiņas augšpusē atstājot apm. 1/3 brīvu. Kēksiņus gatavo 175°C sakarsētā cepeškrāsnī 30 - 35 min.

6) Pagatavo krēmu - sviestu liek lielā bļodā un ar mikseri puto 5 min, pēcāk, lēnām kuļot, pievieno iebiezināto pienu. Gatavo masu pāris minūtes atdzesē ledusskapī, līdz tā nedaudz sastingusi, tad atkārtoti uzputo un, izmantojot konditorejas uzgali un maisiņu izspiež uz pilnībā atdzesētiem kēksiņiem. Dekorē ar svaigām vai žāvētām ogām. /Našķoties/

Gruboto ar bietēm un kazas sieru (4 personām)

Sastāvdaļas:

•    500 g nomizotu, svaigu biešu

•    750 ml gaļas vai dārzeņu buljona

•    250 g grūbu

•    150 ml mīļākā baltvīna

•    30 g sviesta

•    2 sīpoli

•    3 ķiploka daiviņas

•    50 g rīvēta parmezāna siera

•    sāls pēc garšas

+ 100 g kazas siera un biešu dīgsti pasniegšanai

Gatavošana:

1) Grūbas aplej ar ūdeni un atstāj mērcēties 2 stundas, pēcāk tās noskalo tekošā ūdenī.

2) Bietes nomizo, sagriež apm. 2 cm biezās šķēlēs, izkārto uz cepamās plātnes, liek 180 ° C sakarsētā cepeškrāsnī un gatavo apmēram stundu, līdz tās kļuvušas pavisam mīkstas.

3) Uz pannas sviestā apcep gabaliņos sagrieztus sīpolus un sasmalcinātas ķiploka daiviņas, tad pievieno nosusinātas grūbas, tās nedaudz apcep. Pēcāk pannas saturu aplej baltvīnu un visu turpina karsēt uz vidēji nelielas uguns. Kad baltvīns gandrīz iztvaikojis, pielej apmēram 1/5 daļu buljona un turpina karsēt, līdz buljons daļēji iztvaikojis un iesūcies grūbās, tad pievieno vēl vienu 1/5 daļu buljona un turpina karsēt. Tā grūbas gatavo, ik pa brīdim papildinot ar buljonu, apm. 40 min.

4) Kad grūbas ir gatavas, tām pievieno ar dakšiņu saspaidītas bietes, parmezāna sieru un sāli pēc garšas.

5) Gruboto pasniedz pārkaisītu ar gabaliņos sadrupinātu kazas sieru un biešu dīgstiem. /Našķoties/

Svētku maize

Sastāvdaļas:

•    400 g "Dobeles dzirnavnieka" kviešu miltu

•    200 g pilngraudu rudzu miltu

•    580 ml ūdens

•    1.5 tējk. sāls

•    1/2 tējk. rauga

+  olīveļļa cepamā papīra ieziešanai

+  kviešu milti mīklas samīcīšanai

Gatavošana:

1) Bļodā samaisa kviešu un rudzu miltus, sāli un raugu, pievieno ūdeni, mīklu ar karoti samaisa un atstāj istabas temperatūrā rūgt 10 stundas.

2) Uzrūgušo mīklu no bļodas izstumj uz galda, kas bagātīgi apbērts ar miltiem, pāris reizes pārloka uz pusēm un liek uz cepamā papīra, kas ieziests ar olīveļļu un izklāts lēzenā bļodā. Mīklu atstāj uzrūgt atkārtoti 2 stundas.

3) Kad mīklas rūgšanai paredzētais laiks jau gandrīz pagājis, cepeškrāsni uzkarsē līdz 220°C un tajā liek apmēram 22 cm diametra izmēra čuguna katliņu vai līdzīga izmēra karstumizturīgu cepamformu, to uzkarsē apm. 5 min.

4) Uzrūgušo mīklu ar visu cepamo papīru ieceļ sakarsētajā katliņā vai pannā, to pārklāj ar karstumizturīgu vāku un liek cepeškrāsnī gatavoties 40 min, pēcāk vāku noņem un gatavošanu turpina vēl 30 min.

5) Gatavo maizi sagriež šķēlēs un pasniedz ar sviestu, kas sajaukts ar sīki sakapātām dillēm, sāli un ķiploku gabaliņiem. /Našķoties/

Avots: Komunikāciju aģentūra


celojumubode - 3809
Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām neaizmirstamus.

Tukuma TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā Cēsu novads!

Cēsu TIC

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Satiec savu meistaru Tukuma pusē

Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā!

Tukuma TIC

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem.

Gulbenes novada TIC

Apgūsti Bonsai koka mākslu Bauskas pusē

Apgūsti Bonsai koka mākslu Bauskas pusē

Bauskas TIC

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un laukos.

Madonas TIC

Ar vilcienu uz Gulbeni

Ar vilcienu uz Gulbeni

Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt lielisku atpūtu!

Gulbenes novada TIC

Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni

Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni

Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā.

EUR 17 | Madonas TIC

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

Pilnvērtīgs laiks sev!

Pilnvērtīgs laiks sev!

Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553

EUR 145 | Via Vitalité

Kandavā tikšanās ar

Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"

Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī.

Tukuma TIC

Stādu dienas

Stādu dienas "Dzērvēs" 20.aprīlī!

Bauskas TIC

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora

19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, mūziķi Goran Gora.

EUR 20 | Valmieras TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā!

Cēsu TIC

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā

20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -