Idejas sarkanbaltsarkaniem Latvijas svētku gardumiem

Elīna Ķibere | 2020.05.03

Lai Latvijas Republikas Neatkarības satjaunošanas dienā sarūpētu saviem mājiniekiem svētku maltīti, iedvesmojies no "Dobeles dzirnavnieks", kas sadarbībā ar kulinārijas blogiem "Lindas Virtuve" un "Našķoties" piedāvā četras recepšu idejas karoga krāsas noskaņās, kas lieliski iederēsies kā akcents svētku maltītei.  

Svētku burkānkūka

Sastāvdaļas:

kūkai:

●    250 ml eļļas

●    145 g cukura

●    3 olas

●    540 g burkānu (5-6 burkāni)

●    110 g sakapātu valriekstu

●    375 g "Dobeles dzirnavnieka" kviešu miltu "Ekstra"

●    2 ēd.k. cepamā pulvera

●    0.5 tējk. cepamās sodas

●    2 tējk. piparkūku garšvielu (piemēram, kanēlis, krustnagliņas, kardamons, koriandrs, muskatrieksts u.c)  

glazūrai:

●    30 g sviesta istabas temperatūrā

●    80 g krēmsiera istabas temperatūrā

●    1 tējk. citrona miziņas (var pievienot pēc izvēles)

●    240 g pūdercukura

●    Dekorēšanai - dzērvenes un pūdercukurs

Gatavošana:

1) Sakarsējiet krāsni līdz 180 grādiem. 23 cm cepamo formu noklājiet ar cepamo papīru, maliņas ietaukojiet ar kripatiņu sviesta.

2) Nomizojiet un sarīvējiet burkānus uz rupjās rīves.

3) Ar mikseri vai virtuves kombainu saputojiet eļļu, cukuru un olas. Pievienojiet burkānus un valriekstus. Samaisiet visu ar koka karoti.

4) Bļodā kopā samaisiet miltus, cepamo pulveri, sodu un izvēlētās piparkūku garšvielas.

5) Abu bļodu saturu apvienojiet un samaisiet ar koka karoti. Mīklu lejiet sagatavotajā pannā, izlīdziniet mīklas virspusi un cepiet krāsnī 1 stundu 15 minūtes. Atdzesējiet 5 minūtes, izņemiet no formas un atdzesējiet pilnībā. Ja augšpusē kūka ir pacēlusies "ar kalniņu", to ar maizes nazi līdzeni nogrieziet un apgrieziet kūku ar apakšu uz augšu dekorēšanai.

6) Gatavojiet glazūru - saputojiet sviestu ar krēmsieru, pievienojiet citrona miziņu. Pakāpeniski maisot, pievienojiet pūdercukuru. Pārsmērējiet kūkai. Dekorējiet ar dzērvenēm un pūdercukuru. /Lindas Virtuve/

Biešu kēksiņi ar kondensētā piena krēmu (apm. 20 gab.)

Sastāvdaļas:

kēksiņiem:

•    200 g "Dobeles dzirnavnieka" kviešu miltu "Ekstra"

•    200 g cukura

•    150 g svaigu, nomizotu biešu

•    110 g sviesta istabas temperatūrā

•    120 ml kefīra

•    60 g svaigu dzērveņu

•    2 olas

•    1 ēd.k. etiķa

•    1 ēd.k. citrona sulas

•    1 ēd.k. nesaldināta kakao pulvera

•    1 tējk. cepamā pulvera

•    1/2 tējk. vaniļas ekstrakta

•    šķipsniņa sāls

krēmam:

•    220 g sviesta istabas temperatūrā

•    1 bundžiņa kondensētā piena ar cukuru

Gatavošana:

1) Virtuves kombainā dzērvenes un bietes samaļ viendabīgā masā, tajā iemaisa citrona sulu, etiķi un kefīru.

2) Atsevišķā bļodā saputo olas ar sviestu, tad pa vienai masā ieputo arī olas un vaniļas ekstraktu.

3) Trešajā bļodā sajauc miltus ar kakao, cepamo pulveri un sāli.

4) Olu un sviesta masā lēnām iemaisa dzērveņu un biešu biezeni, tad pievieno visas iepriekš sajauktās sausās sastāvdaļas.

5) Ar gatavo mīklu piepilda kēksiņu cepšanai paredzētās formiņas augšpusē atstājot apm. 1/3 brīvu. Kēksiņus gatavo 175°C sakarsētā cepeškrāsnī 30 - 35 min.

6) Pagatavo krēmu - sviestu liek lielā bļodā un ar mikseri puto 5 min, pēcāk, lēnām kuļot, pievieno iebiezināto pienu. Gatavo masu pāris minūtes atdzesē ledusskapī, līdz tā nedaudz sastingusi, tad atkārtoti uzputo un, izmantojot konditorejas uzgali un maisiņu izspiež uz pilnībā atdzesētiem kēksiņiem. Dekorē ar svaigām vai žāvētām ogām. /Našķoties/

Gruboto ar bietēm un kazas sieru (4 personām)

Sastāvdaļas:

•    500 g nomizotu, svaigu biešu

•    750 ml gaļas vai dārzeņu buljona

•    250 g grūbu

•    150 ml mīļākā baltvīna

•    30 g sviesta

•    2 sīpoli

•    3 ķiploka daiviņas

•    50 g rīvēta parmezāna siera

•    sāls pēc garšas

+ 100 g kazas siera un biešu dīgsti pasniegšanai

Gatavošana:

1) Grūbas aplej ar ūdeni un atstāj mērcēties 2 stundas, pēcāk tās noskalo tekošā ūdenī.

2) Bietes nomizo, sagriež apm. 2 cm biezās šķēlēs, izkārto uz cepamās plātnes, liek 180 ° C sakarsētā cepeškrāsnī un gatavo apmēram stundu, līdz tās kļuvušas pavisam mīkstas.

3) Uz pannas sviestā apcep gabaliņos sagrieztus sīpolus un sasmalcinātas ķiploka daiviņas, tad pievieno nosusinātas grūbas, tās nedaudz apcep. Pēcāk pannas saturu aplej baltvīnu un visu turpina karsēt uz vidēji nelielas uguns. Kad baltvīns gandrīz iztvaikojis, pielej apmēram 1/5 daļu buljona un turpina karsēt, līdz buljons daļēji iztvaikojis un iesūcies grūbās, tad pievieno vēl vienu 1/5 daļu buljona un turpina karsēt. Tā grūbas gatavo, ik pa brīdim papildinot ar buljonu, apm. 40 min.

4) Kad grūbas ir gatavas, tām pievieno ar dakšiņu saspaidītas bietes, parmezāna sieru un sāli pēc garšas.

5) Gruboto pasniedz pārkaisītu ar gabaliņos sadrupinātu kazas sieru un biešu dīgstiem. /Našķoties/

Svētku maize

Sastāvdaļas:

•    400 g "Dobeles dzirnavnieka" kviešu miltu

•    200 g pilngraudu rudzu miltu

•    580 ml ūdens

•    1.5 tējk. sāls

•    1/2 tējk. rauga

+  olīveļļa cepamā papīra ieziešanai

+  kviešu milti mīklas samīcīšanai

Gatavošana:

1) Bļodā samaisa kviešu un rudzu miltus, sāli un raugu, pievieno ūdeni, mīklu ar karoti samaisa un atstāj istabas temperatūrā rūgt 10 stundas.

2) Uzrūgušo mīklu no bļodas izstumj uz galda, kas bagātīgi apbērts ar miltiem, pāris reizes pārloka uz pusēm un liek uz cepamā papīra, kas ieziests ar olīveļļu un izklāts lēzenā bļodā. Mīklu atstāj uzrūgt atkārtoti 2 stundas.

3) Kad mīklas rūgšanai paredzētais laiks jau gandrīz pagājis, cepeškrāsni uzkarsē līdz 220°C un tajā liek apmēram 22 cm diametra izmēra čuguna katliņu vai līdzīga izmēra karstumizturīgu cepamformu, to uzkarsē apm. 5 min.

4) Uzrūgušo mīklu ar visu cepamo papīru ieceļ sakarsētajā katliņā vai pannā, to pārklāj ar karstumizturīgu vāku un liek cepeškrāsnī gatavoties 40 min, pēcāk vāku noņem un gatavošanu turpina vēl 30 min.

5) Gatavo maizi sagriež šķēlēs un pasniedz ar sviestu, kas sajaukts ar sīki sakapātām dillēm, sāli un ķiploku gabaliņiem. /Našķoties/

Avots: Komunikāciju aģentūra



Smukums Tukuma apkārtnes dārzos.

Smukums Tukuma apkārtnes dārzos.

Tukuma pusē dārzu ir ne viens vien – gan rožu dārzs, gan peoniju dārzi, īrisu un košumdārzi. Čadīgākie saimnieki atver savu dārzu vārtus apmeklētājiem.

Tukuma TIC

Iepazīsti maršrutu:Bauska-Uzvara-Grenctāle

Iepazīsti maršrutu:Bauska-Uzvara-Grenctāle

Šajā maršrutā, iespējams izzināt apkārtni, kas apvieno vēsturiskas vietas, unikālus atpūtas kompleksus, kultūras mantojumu, aktīvo atpūtu un degustācijas.

Bauskas TIC

Brīvvalsts dārgumu nams: Nauda kā māksla!

Brīvvalsts dārgumu nams: Nauda kā māksla!

Atklāj Jāņa Strupuļa monētu, medaļu un zīmējumu pasauli – izseko īsta dārguma tapšanai no idejas līdz mākslas darbam!

Rēzeknes pilsētas TIC

Vīngliemežu audzētavu

Vīngliemežu audzētavu "Ošu mājas"

Apmeklējuma laikā būs iespēja iepazīties ar vīngliemežu dzīves ciklu, to fizioloģiju, audzēšanas un pārstrādes niansēm aizraujošā un izsmeļošā stāstījumā.

Preiļu novada TIC

"Īsa pamācība mīlēšnā"

Jaunpils parka estrādē skatītājiem būs iespēja baudīt teatrālu, dzīvespriecīgu un labdabīgi ironisku uzvedumu.

Tukuma TIC

ROŽU SVĒTKI TUKUMĀ 2025

ROŽU SVĒTKI TUKUMĀ 2025

Atkal kopā veidosim lielo rožu vainagu, būs floristu izstāde baznīcā, koncerti, svētku Smukumtirdziņš, Rožu vāģu parāde un citas tradicionālās svētku vērtības.

Tukuma TIC

Mājražotāju tirdziņš Rundāles Avotos

Mājražotāju tirdziņš Rundāles Avotos

Apmeklē mājražotāju un amatnieku tirdziņu Rundāles Avotos!

Bauskas TIC

Apceļo pilis un muižas - ĀRDAVAS MUIŽA

Apceļo pilis un muižas - ĀRDAVAS MUIŽA

Jau 25 gadus Latvijas Piļu un muižu asociācija gādā par kultūrvēsturisko muižu iekļaušanos tūrisma galamērķos. Šoreiz Preiļu novadu akcijā pārstāv 4 dalībnieki

Preiļu novada TIC

Dārza svētki Jaunmoku pilī

Dārza svētki Jaunmoku pilī

Kā ik gadu - košs, ziedošs, idillisks vasaras pilnbrieds! Amatnieku tirdziņš, koncerts, ekskursijas. Tas viss Jaunmoku pilī!

Tukuma TIC

DEJAS FESTIVĀLS |

DEJAS FESTIVĀLS | "Atspulgs kustībā 2025"

Jau ceturto gadu pēc kārtas Tukumā norisināsies neparastais un aizraujošais laikmetīgās dejas festivāls.

Tukuma TIC

Iegūsti padziļinātas zināšanas viesmīlībā!

Iegūsti padziļinātas zināšanas viesmīlībā!

Turība piedāvā studiju programmu “Viesnīcu pakalpojumu organizators”, kur nepieciešamās zināšanas var iegūt īsā laikā - tikai 2,3 gados!

Biznesa augstskola Turība

Skati maršrutu:Bauska-Brukna-Vecumnieki

Skati maršrutu:Bauska-Brukna-Vecumnieki

Dodoties virzienā no Bauskas uz Vecumniekiem ir iespējams atklāt novada daudzveidību, pat neveltot ilgstošu laiku ceļā!

Bauskas TIC

Mājas kafejnīcu dienas Gulbenes novadā

Mājas kafejnīcu dienas Gulbenes novadā

Gulbenes novads aicina izbaudīt sirsnīgas un garšām bagātas Mājas kafejnīcu dienas, kas norisināsies 2025.gada 12. un 13.jūlijā.

Gulbenes novada TIC

Ieelpo pavasari Riebiņu muižas parkā

Ieelpo pavasari Riebiņu muižas parkā

Riebiņu muižas vēsture iesniedzas 16. gadsimtā. Senāk lēņu īpašumus apkaimē sauca par Krevmuižu, iespējams, ka šīs muižas centrs saucās par Krevi

Preiļu novada TIC

Vai zini, kā top tava kafijas tasīte?

Vai zini, kā top tava kafijas tasīte?

Vai zini, kā top izcila kafija? Nāc uz KUUP meistarklasi Rēzeknē – iepazīsi grauzdēšanu, degustēsi kafiju un atklāsi tās ceļu no pupiņas līdz tasītei.

Rēzeknes pilsētas TIC

Dziesmu spēle

Dziesmu spēle "Īsa pamācība mīlēšanā"

Teatrāls, dzīvespriecīgs, labdabīgi ironisks uzvedums, R.Paula mūzika, spilgti raksturi, asprātīgi dialogi, negaidītas situāciju maiņas.

Tukuma TIC

Muzikāls dzejas un vīna baudīšanas vakars

Muzikāls dzejas un vīna baudīšanas vakars

Dzeja, mūzika un izsmalcināts vīns – viss vienā maģiskā vakarā Jaunpils pils iekšpagalmā!

Tukuma TIC

Vasaras atpūta pie ūdeņiem Ziemeļlatgalē

Vasaras atpūta pie ūdeņiem Ziemeļlatgalē

Baudi vasaras sajūtas pie ūdeņiem - te būs idejas atpūtai Balvu novadā!

Balvu TIC

Latvijas labumi - ābolu sidrs un steiks!

Latvijas labumi - ābolu sidrs un steiks!

Aicinām - ceturtdien, 12. jūnijā no plkst. 14.00 līdz 19.00, garšu ballīte Āgenskalna tirgū!

Lauku Ceļotājs

DĀRZA SVĒTKI | Sēd uz sliekšņa pasaciņa

DĀRZA SVĒTKI | Sēd uz sliekšņa pasaciņa

Kalnmuižas pils dārzā arī šovasar uzplauks dārza svētku burvība – vakars, kurā savijas mūzika, dzeja un gardas maltītes.

Tukuma TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -