Kā sagatavoties skrējienam rudenī?

Indra Ēķe-Začeste | 2019.09.25

Rudens iestāšanās vēl nenozīmē, ka jāpārtrauc vasarā uzsāktā skriešana svaigā gaisā. Lai skriešana sagādātu prieku un patīkamas emocijas arī rudens sezonā, ieteicams ievērot dažus ieteikumus. Tuvojoties “Euroaptieka Skrien Rīga” – lielākajam rudens skrējienam Latvijā, kas notiks 22. septembrī, tā vēstnese un “Euroaptieka” farmaceite Anna Ļapidevska sniedz padomus, kas jāņem vērā, lai kārtīgi sagatavotos rudens skrējienam. Viņa uzskata, ka svaigs gaiss, skriešana un lieliska kompānija ir labākā labsajūtas kombinācija.


Atbilstoša apģērba izvēle

Ļoti svarīgs ir pareizi izvēlēts apģērbs, kas piemērots laikapstākļiem. Rudens periodā skriešanas apģērbam būtu jābūt vairākās kārtās. “Izvēloties skriešanas apģērba apakšējo slāni, pievērsiet uzmanību tā sastāvam. Šoreiz kokvilnas vietā labāk izvēlēties sintētisku materiālu, kas spēj izvadīt mitrumu. Tādi apzīmējumi kā QuickDry Coolmax, Themolite Base, Viloft, Polypropylene un citi nozīmē, ka apģērbam ir speciālas mitruma atdeves, siltuma saglabāšanas un ventilācijas funkcijas. Pa virsu apakšējam slānim jāvelk vējjaka, ja ir lietains laiks, vai džemperis, ja laiks ir sauss. Skriešanai rudenī var derēt gan parastās treniņbikses, ja gaisa temperatūra ir virs +15°C, vai skriešanas legingi, ja temperatūra ir zemāka. Parasti legingus izgatavo no gaisu necaurlaidīga materiāla ar ielaidumiem no tīklveidīga materiāla ventilācijai – tie ir spējīgi vienlaicīgi gan saglabāt siltumu, gan novirzīt mitrumu,” skaidro Anna Ļapidevska.


Tomēr jāizvairās no pārāk liela apģērba daudzuma – jāpatur prātā, ka skriešanas laikā ķermeņa temperatūra paaugstinās, uzlabojas asinsrite, sirds strādā ātrāk un pastiprinās sviedru izdale, tādēļ jāizvairās no pārmērīgas sakaršanas. Ja dodaties skriet no mājām un atpakaļ, rezerves apģērbu ņemt nav nepieciešams, bet, ja pēc skrējiena tūlīt neatgriezīsieties mājās, jāparūpējas, lai līdzi būtu papildus sausas veļas un apavu komplekts.


Farmaceite un skrējiena vēstnese stāsta, ka, sportojot ārā, ir būtiski, lai kājas vienmēr būtu sausas: “Jāizvēlas skriešanas apavi ar GoreTex sistēmu – tā ir ūdensizturīga un uztur kājas sausumā. Turklāt apaviem jābūt lielai protektora rievai un labai amortizācijai. Lietainā laikā pēdas saķere ar zemi kļūst sliktāka un dziļais protektors pasargās no paslīdēšanas. Lai nesaaukstētos un maksimāli pasargātu sevi no nelabvēlīgo faktoru ietekmes, piemēram, aukstuma, lietus un vēja, ir obligāti jāpadomā par “vājo” vietu aizsardzību. Lai galva, seja un muguras lejasdaļa būtu labi nosegtas, lieti var noderēt ausu sildītājs, šalle un cimdi.”


Neaizmirsti par iesildīšanos un atsildīšanos

Iesildīšanās ir obligāta treniņa sastāvdaļa, bez tās skriešanu nav vēlams sākt, it īpaši aukstā un lietainā laikā. Pirms došanās uz treniņu veiciet vieglu iestiepšanos, virkni ar kāju vēzieniem, dažiem palēcieniem un izklupieniem. Tas palīdzēs ķermenim labāk pielāgoties skrējienam aukstumā. Skriešanas laikā neļaujiet sev atdzist – pēc treniņa beigām uzreiz pārģērbieties sausās drēbēs un tikai pēc tam veiciet atsildīšanos un izstiepšanos. Ja ir bijis tempa vai intervāla skrējiens, svarīgi to pabeigt ar mierīgu skrējienu. Tāpat ļoti noderīgs ir pašmasāžas rullis, ar kura palīdzību pēc skrējiena var izrullēt visus nepieciešamos muskuļus, tādējādi tos atslābinot.


Pareizs uzturs un šķidruma uzņemšana

Ogļhidrātus jāēd gan sacensību dienas brokastīs, gan uzreiz pēc sacensībām – noteikti pirmās stundas laikā, lai maksimāli atjaunotu glikogēna rezerves. Ātrāk šīs rezerves atjauno ogļhidrāti ar augstu glikēmisko indeksu: cukurs, glikoze, pulētie rīsi, baltmaize vai banāni. “Brokastis vēlams ieturēt trīs stundas pirms sacensību starta. Turklāt brokastis pirms sacensībām ir brīdis, kad nav jādomā par šķiedrvielu uzņemšanu. Droši var ēst baltos rīsus, baltmaizes grauzdiņus, saldu jogurtu vai pielikt cukura karoti pie tējas – šī enerģija tiks iztērēta trasē! Ēdienreizē pirms skriešanas noteikti jāizvairās no taukvielas saturošas maltītes, jo tauki var kavēt tūlītējas enerģijas pieplūdumu. Jāatceras, ka tādi saldumi kā šokolāde, konfektes, cepumi ir ar augstu tauku saturu – tos atstājam sev kā balvu pēc veiksmīga finiša,” norāda “Euroaptieka” farmaceite Anna Ļapidevska.


Sacensību laikā ieteicams apēst kādu augli vai sportistiem paredzētos uztura bagātinātājus, bet pirms paša skrējiena sākuma var apēst pavisam nelielu uzkodu – pusi banāna, dažas rozīnes vai marmelādes gabaliņu. Olbaltumvielas ir ieteicamas uzreiz pēc treniņa vai sacensībām – tās kopā ar saliktajiem ogļhidrātiem lieliski atjauno muskuļu tonusu. Savukārt, kafijai un zaļajai tējai ir stimulējošs efekts, kas palīdz garo distanču skrējējam ilgāk izturēt lielu slodzi, taču jāatceras, ka tie ir arī atūdeņošanos veicinoši dzērieni, tādēļ, ja dzeram, tad tikai nelielu tasīti.


Būtiska nozīme ir šķidruma uzņemšanai. Sacensību rītā pilnīgi pietiks ar 200-300 ml ūdens, taču nav jāpārspīlē – svarīgākais ir nejusties izslāpušam. Arī skriešanas laikā ieteicams sākt dzert ūdeni jau laikus, kamēr slāpju sajūta nav sākusies. Ja jūtat slāpes fiziskās slodzes laikā, tas norāda, ka ūdens organismā jau ir par maz.


Farmaceites un skrējiena vēstneses Annas Ļapidevskas ieteikumi var lieti noderēt, ja plāno piedalīties lielākajā rudens skrējienā Latvijā – “Euroaptieka Skrien Rīga”, kas notiks jau šajā nedēļas nogalē, 22. septembrī, Rīgā. Skrējiena mērķis ir iedvesmot ikvienu Rīgas un Latvijas iedzīvotāju pievērsties aktīvam dzīvesveidam, iepazīt skriešanas kultūru un stiprināt veselīgu un sportisku ģimeņu tradīcijas. Ikgadējais skrējiens pulcē tūkstošiem dalībnieku ne tikai no Latvijas, bet arī citām pasaules valstīm. Šogad skriešanas entuziasti aicināti apvienoties 5 km, 10 km vai 21 km distancēs, tāpat 10 km distanci ir iespējams veikt, ejot vai nūjojot. Savukārt ģimenes skriešanas prieku var baudīt 2 km garajā Ģimenes skrējiena distancē, bet bērni vecumā no 2 līdz 12 gadiem aicināti pievienoties Bērnu skrējienam (200m - 1000m). Vairāk informācijas meklē mājaslapā  www.euroaptiekaskrienriga.lv


Avots: www.euroaptieka.lv


celojumubode - 3802
Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā!

Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā!

Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā dāvana //

EUR 450 | Estravel Latvia

Programma ANTISTRESS

Programma ANTISTRESS

Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk harmonijai un mieram

EUR 700 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu.

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Klasiskās indiešu dejas koncerts

Klasiskās indiešu dejas koncerts

6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā.

EUR 10 | Valmieras TIC

Lieldienu pasākums mini ZOO

Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši"

Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem.

Talsu novada TIC

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi!

Novatours

Ostrava. Hokeja čempionāts

Ostrava. Hokeja čempionāts

Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots

EUR 545 | Estravel Latvia

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis //

EUR 121 | Estravel Latvia

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca.

ViaJurmala

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās.

TAKA

 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu itāļu viesmīlību

EUR 495 | Latvia Tours

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem //

EUR 1700 | Estravel Latvia

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni!

Alūksnes TIC

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze.

EUR 539.00 | Latvia Tours

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību!

EUR 180 | SKY24.LV

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu.

EUR 5 | Valmieras TIC

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama

EUR 350 | Latvia Tours

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens!

EUR 365 | Latvia Tours

Riga Reggae Acoustic

Riga Reggae Acoustic

6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae Acoustic!

EUR 15 | Valmieras TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -