Sinfonietta Rīga sezonas atklāšanā –Bēthovens, Lindbergs un Ivanovs

Gints Ozoliņš | 2018.09.14

Piektdien, 21. septembrī Lielajā ģildē savus klausītājus uz 13. koncertsezonas atklāšanas koncertu aicina kamerorķestris Sinfonietta Rīga un diriģents Normunds Šnē. Koncerta programmā trīs dažādas muzikālās perspektīvas un kultūrtelpu tvērumi.

Izcilā krievu pianista Jevgeņija Sudbina sniegumā tiks atskaņots Ludviga van Bēthovena 5. klavierkoncerts. Īpašs gods tiks izrādīts latviešu simfoniskās mūzikas tēvam Jānim Ivanovam, publikai atgriežot viņa 20. gs. septiņdesmitajos gados tapušo opusu “Sinfonietta”. Savukārt kamerorķestra allaž liesmojošais eksperimentētāja gars un profesionālā uzdrīkstēšanās atklāsies somu mūsdienu meistara Magnusa Lindberga opusā “Joy”.        

Ikviens “Sinfonietta Rīga” koncertsezonas sākums iezīmē kādu aizraujošu un daudzkrāsainu muzikālo ceļojumu, kurā klausītājus gaida tikšanās ar spožiem viesmāksliniekiem, intriģējošiem laimetīgās mūzikas atklājumiem, latviešu mūzikas pirmatskaņojumiem un klasikas dižmeistaru darbu interpretācijām.

Raksturojot sezonas atklāšanas koncertprogrammu, diriģents Normunds Šnē uzsver: “Koncerts solās būt īpašs. Skanēs Bēthovena piektais klavierkoncerts ar fenomenālo pianistu Jevgeņiju Sudbinu, latviešu simfoniskās mūzikas vecmeistara Jāņa Ivanova “Sinfonietta” un Magnusa Lindberga šedevrs “Joy”, jebšu “Prieks”. Un man šķiet, ka koncertprogramma arī visā savā būtībā izstaro nebeidzamu radīšanas prieku.”

Somu pianists un komponists Magnuss Lindbergs (1958), leģendārā Einojuhani Rautavāras skolnieks, kaismīgs novators un jaunatklājējs, pieder 20. gadsimta 80. gadu somu mūziķu paaudzei, kas negaidīti un spilgti pieteica Somijas tiesības Eiropas muzikālajā diskursā. Viņu vidū arī Lindberga laikabiedri Esa Peka Salonens, Kaija Sāriaho un Jouni Kaipanens. Lindbergs pazīstams ar savu darbību konkrētās, seriālās un spektrālās mūzikas laukā, aizraušanos ar elektroniskām skaņu manipulācijām un daudzveidīgiem kompozicionālās tehnikas, stilu un faktūras meklējumiem.

Opuss kamerorķestrim “Joy” (1990) ir noslēdzošais darbs 20. gadsimta astoņesmito gadu beigās tapušajai triloģijai, pirmās divas -  Kinetics (1988) un Marea (1989–90). Darbu Lindbergam pasūtinājis franču diriģenta, komponista un Parīzes IRCAM (Akustiskās izpētes institūts) dibinātāja Pjēra Bulēza jaunās mūzikas ansamblis Ensemble intercontemporain.

Majestātisko un vienlaikus liriski daiļo Piekto (“Imperatora”) klavierkoncertu vēlīnās klasikas dižgars Ludvigs van Bēthovens (1770-1827) radījis savos radošā brieduma gados, tā dēvētajā Heroisma periodā. Tas ir veltīts komponista patronam un audzēknim, Austrijas erchercogam un Olmices arhibīskapam Rūdolfam. Klavierkoncerta pirmatskaņojums norisinājās Prinča Jozefa Lobkovica pilī Vīnē 1811. gada 13. janvārī, pie klavierēm stājoties pašam mākslas mīlošajam arhibīskapam. Klavierkoncerta pirmais publiskais atskaņojums jau plašākas publikas ovācijas saņēma tā paša gada novembrī slavenajā Leipcigas Gewandhaus koncertzālē. “Imperatora” nosaukumu klavierkoncertam piedēvējis ievērojamais angļu pianists Johans Baptists Krāmers, kurš ir arī partitūras pirmpublicētājs Lielbritānijā.

Rīgā Bēthovena nemirstīgo šedevru kopā ar “Sinfonietta Rīga” mūziķiem atskaņos Londonā dzīvojošais krievu pianists Jevgeņijs Sudbins.

Jāņa Ivanova (1906-1983) ieguldījums latviešu simfoniskās mūzikas tradīcijas attīstībā ir neapšaubāmi monumentāls un paliekošs. Ivanova muzikālais mantojums mums atstājis divdesmit vienu simfoniju, trīs instrumentālos koncertus, vairākās simfoniskās poēmas, mūziku kinofilmām un kamermūzikas darbus. Blakus simfoniskajiem audekliem liekami arī opusi stīgu orķestriem, starp tiem arī 1977. gadā tapušais “Sinfonietta”, kas iekļauts “Sinfonietta Rīga” sezonas atklāšanas koncerta programmā. Tas ir trīsdaļīgs opuss, veltīts jaunībai un muzicētpriekam, vienlaikus piesātināts ar Ivanovam tik raksturīgajām zemes krāsām, rimtumu un latviskumu.

Britu laikraksts “The Daily Telegraph” Jevgeņiju Sudbinu (1980) dēvē par “iespējams spožāko 21. gadsimta pianistu”, savukārt izdevums “The Independent” raksta: “Viņš ir pianists ar neparastu jūtīgumu un izsmalcinātību, tēlainā valoda ar kādu viņš pieiet ikvienam skaņdarbam ir absolūti pārliecinoša”

Jevgeņijs dzimis Sankpēterburgā. Piecu gadu vecumā uzsācis klavierspēles apmācību Sanktpēterburgas konservatorijas Speciālajā mūzikas skolā pie Ļubovas Pevsneres, bet desmit gadu vecumā kopā ar vecākiem pārcēlies uz dzīvi Berlīnē un uzsācis studijas Hansa Eislera Mūzikas augstskolā. 1997. gadā Sudbina izglītības ceļi ved uz Londonu, kur Kristofera Eltona klasē ieguvis maģistra grādu Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā.

Sudbins regulāri uzstājas ievērojamākajos pasaules koncertnamos: Cīrihes Tonhalle, Londonas Karaliskajā festivālu zālē un Karalienes Elizabetes zālē, Vigmora zālē, Amsterdamas Karaliskajā Concertgebouw, Ņujorkas Averija Fišera zālē un Sanfrancisko Deivisa zālē. Viņš sadarbojas ar tādiem ietekmīgiem diriģentiem kā Pāvo Jervi, Šarlu Dituā, Vladimiru Aškenazi, Hannu Lintu, bet orķestru vidū minami: Leipcigas Gewandhaus orķestris, Lucernas Simfoniskais orķestris, Londonas filharmoniķi un BBC filharmoniskais orķestris, Jaunzēlandes un Vankūveras simfoniskie orķestri un daudziem citiem kolektīviem.

Sudbins ir Zviedrijā bāzētās klasiskās mūzikas ierakstu izdevniecības BIS Records ekskluzīvais mākslinieks. Viņa ieraksti regulāri tiek cildināti tādu prominentu mūzikas apskatnieku kā žurnālu “BBC Music Magazine” un “Gramophone” slejās.

Avots: Sinfonietta Rīga


celojumubode - 3801
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze.

EUR 539.00 | Latvia Tours

Kemperu noma Eiropā

Kemperu noma Eiropā

Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam!

EUR 71 | Estravel Latvia

Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis

EUR 605 | Estravel Latvia

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā

TAKA

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu.

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Ostrava. Hokeja čempionāts

Ostrava. Hokeja čempionāts

Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots

EUR 545 | Estravel Latvia

Lieldienu ieskandināšanas pasākums

Lieldienu ieskandināšanas pasākums

Ceturtdien, 28. martā, plkst. 15 Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16/18 aicina ģimenes ar bērniem uz Lieldienu ieskandināšanu,

Liepājas reģiona TIB

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā.

TAKA

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas ēdināšanas uzņēmumi.

Liepājas reģiona TIB

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides!

EUR 367 | Estravel Latvia

6 trending travel destinations for 2024

6 trending travel destinations for 2024

Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans.

EUR 79 | airBaltic

Programma ANTISTRESS

Programma ANTISTRESS

Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk harmonijai un mieram

EUR 700 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida tematiskas izklaides.

Baltic Beach Hotel & SPA

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis //

EUR 121 | Estravel Latvia

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi!

Novatours

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni!

Alūksnes TIC

Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām”

Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām”

1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā!

Valmieras TIC

Riga Reggae Acoustic

Riga Reggae Acoustic

6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae Acoustic!

EUR 15 | Valmieras TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -