Iveta Apkalna un Berlīnes Konzerthaus simfoniskais orķestris koncertēs Lielajā ģildē

Rinta Bružēvica | 2018.09.06

Latvijas valsts simtgades koncertciklā “Dzimuši Latvijā” 28. septembrī uz Lielās ģildes skatuves satiksies viena no Eiropas aktīvākajām un pieprasītākajām solo ērģelniecēm Iveta Apkalna un Berlīnes Konzerthaus simfoniskais orķestris. Diriģenta Juraja Valčuha vadībā skanēs Oto Nikolai, Jozefa Jongena un Ludviga van Bēthovena kompozīcijas. Koncertu organizē VSIA “Latvijas Koncerti”.

Koncerta programmā - vācu komponista Oto Nikolai uvertīra operai “Jautrās vindzorietes”. Tā ir valdzinoša muzikāla komēdija, kuras pamatā ir Viljama Šekspīra luga. Operā savijas humors un lirika, fantastika un reālā īstenība. Dzirdēsim arī beļģu komponista Jozefa Jongena Ērģeļkoncertu “Sinfonia Concertante” un  Ludvigs van Bēthovena Trešo – “Heroisko” simfoniju.

Berlīnes Konzerthaus orķestris ir viens no Berlīnes vadošajiem orķestriem, kas rezidē Berlīnes koncertzālē - Konzerthaus Berlin. Orķestris ir dibināts 1952. gadā toreizējā Austrumvācijā kā sāncensis orķestrim “Berlīnes Filharmoniķi”, kas atradās Rietumberlīnē. Orķestra mākslinieciskais vadītājs šobrīd ir ugunīgais ungāru diriģents Ivans Fišers, kurš savu radošo dzīvi dala starp paša dibināto Budapeštas festivāla orķestri un Berlīnes Konzerthaus simfonisko orķestri. Orķestrim ir arī divi galvenie viesdiriģenti – Dmitrijs Kitajenko un Jurajs Valčuhs.

Jurajs Valčuhs ir dzimis Slovākijā, studējis kompozīciju Bratislavā, Sanktpēterburgā un Parīzē.Valčuha pirmā debija bija ar Francijas Nacionālo orķestri. Tai sekoja uzaicinājumi sadarboties ar orķestri “Berlīnes Filharmoniķi”, Bostonas Simfonisko orķestri un Ņujorkas Fiharmonijas orķestri.

Iveta Apkalna ir viena no Eiropas aktīvākajām un pieprasītākajām solo ērģelniecēm. Viņas spēlē savienojas spožs koncertiskums, perfekta virtuozitāte un nevainojama stila izpratne. Iveta Apkalna sniedz koncertus Eiropas, Āzijas un ASV slavenākajos koncertnamos, nozīmīgos starptautiskos festivālos, uzstājas ar vadošajiem simfoniskajiem orķestriem (“Berlīnes Filharmoniķiem”, Bavārijas Radio Simfonisko orķestri, Losandželosas Filharmonisko Orķestri, Romas Nacionalās akadēmijas Santa Cecilia orķestri, kamerorķestriem Kremerata Baltica un Sinfonietta Rīga u.c.) un ievērojamākajiem diriģentiem, starp kuriem tādi vārdi kā Klaudio Abado, Mariss Jansons, Sers Antonio Papano, Mareks Janovskis, Simona Janga u.c.

Iveta Apkalna tikusi pie plašas starptautiskas atzinības, saņemot vairākas balvas starptautiskajos konkursos. 2002. gadā pēc uzvaras konkursa “Royal Bank Calgary International Competition” Eiropas atlases kārtā, šī paša konkursa finālā Kanādas pilsētā Kalgari Iveta saņem prestižo J. S. Baha balvu. 2003. gadā viņa iegūst pirmo vietu un vairākas speciālbalvas Starptautiskajā M. Tariverdijeva konkursā Kaļiņingradā (Krievija).

2003. gadā viņai piešķirta “Latvijas Lielā Mūzikas Balva”, 2015. gadā – Latvijas Kultūras ministrijas “Izcilības Balva Kultūrā”, kā arī Latgaliešu kultūras gada balva “Boņuks” kategorijā “Gada cilvēks kultūrā”.

2005. gadā viņai pasniegta Vācijas Fonoakadēmijas balva “ECHO Klassik” kategorijā “Labākā atskaņotājmāksliniece” (Iveta ir pirmā godalgotā ērģelniece šīs balvas pastāvēšanas vēsturē), savukārt 2008. gadā Iveta saņem savu otro ECHO balvu kategorijā “Klasika bez robežām”.

2017. gada janvārī durvis vēra Hamburgas Elbas Filharmonija, un Iveta Apkalna kļūst par šī nama goda ērģelnieci (Titularorganistin), kas regulāri tur koncertē un ir šīs zāles ērģeļu koncertu programmu sastādītāja un mākslinieciskā vadītāja.

Koncertcikls „Dzimuši Latvijā” ir Latvijas valsts simtgades notikums, kuru atbalsta Kultūras ministrija. Koncertcikla ietvaros Latvijas klausītājiem tiek piedāvāta iespēja pieredzēt gan Latvijas jauno talantu, gan jau starptautiski atzītu un pasaulē pieprasītu mūzikas zvaigžņu uzstāšanos Latvijas simtgadē Latvijas koncertzālēs.

Avots: Latvijas Koncerti


celojumubode - 3802
Atklājam Turcijas sezonu!

Atklājam Turcijas sezonu!

Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām...

CelojumuBode.lv

Klasiskās indiešu dejas koncerts

Klasiskās indiešu dejas koncerts

6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā.

EUR 10 | Valmieras TIC

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija...

EUR 369 | Estravel Latvia

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

DENISS PASHKEVICH TRIO

DENISS PASHKEVICH TRIO

29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” ietvaros.

EUR 20 | Valmieras TIC

Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮

Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮

Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim Botanico

EUR 745.00 | Latvia Tours

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā

TAKA

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca.

ViaJurmala

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida tematiskas izklaides.

Baltic Beach Hotel & SPA

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot un ripināt olas

Alūksnes TIC

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu.

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni!

Alūksnes TIC

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi!

Novatours

6 trending travel destinations for 2024

6 trending travel destinations for 2024

Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans.

EUR 79 | airBaltic

 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu itāļu viesmīlību

EUR 495 | Latvia Tours

Lieldienu ieskandināšanas pasākums

Lieldienu ieskandināšanas pasākums

Ceturtdien, 28. martā, plkst. 15 Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16/18 aicina ģimenes ar bērniem uz Lieldienu ieskandināšanu,

Liepājas reģiona TIB

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās.

TAKA

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas ēdināšanas uzņēmumi.

Liepājas reģiona TIB

Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis

EUR 605 | Estravel Latvia

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -