Jau 17. reizi Liepājā norisināsies Ērģeļmūzikas festivāls

Anna Paula Pujēna | 2018.08.30

Šogad jau septiņpadsmito reizi no 9. līdz 22. septembrim notiks Liepājas Ērģeļmūzikas festivāls. Klausītāji tiks gaidīti koncertos Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē, kas lepojas ar pasaulē lielākajām vēsturiskajām mehāniskajām ērģelēm ar vairāk nekā 7000 stabulēm, Liepājas Sv. Jāzepa Romas katoļu katedrālē, Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcā, kā arī koncertzāles "Lielais dzintars" kamerzālē. Biļetes jau šobrīd iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā un internetā.

Tā kā Liepājas Ērģeļmūzikas festivāls vienmēr sakritis ar laiku, kad Latvijā tiek atzīmētas dzejas dienas, tad festivālu atklās dzejnkoncerts visai ģimenei “Lapa ar zelta maliņu”. Tajā satiksies daudziem pazīstamā un tuvā Aspazijas bērnu dzeja un mūzika. Dzeju lasīs tēva un meitas duets Dita Lūriņa un Valdis Lūriņš, savukārt muzikālo ietvaru būs sarūpējusi lieliskā ērģelniece un topošo mūziķu skolotāja Larisa Carjkova. Koncerts notiks Sv. Trīsvienības katedrālē svētdien, 9. septembrī plkst. 12.30. Ieeja ir bez maksas.

Pirms tam pirmajā skolas nedēļā jaunie klausītāji tiks gaidīti bērnu bibliotēkā “Vecliepājas rūķis” (Malkas ielā 4, 3.stāvs). Tur būs iespēja iepazīties ar bibliotēkā esošo informāciju par ērģelēm – lielāko instrumentu, kādu cilvēks ir izgudrojis un uzbūvējis. Bibliotēkas apmeklētāji varēs uz vietas radīt zīmējumus par mūzikas tēmu un pēc tam zīmējumus ņemt līdz uz visiem festivāla koncertiem, lai vēlāk piedalītos ar tiem bērnu zīmējumu izstādē.

Festivāls turpināsies 14. septembrī plkst. 19.00 Liepājas Sv. Jāzepa Romas katoļu katedrālē ar koncertu “Lūgšanu vainags”. Ērģelniece Ilona Birģele, dziedātāja Evita Zālīte un saksofonists Artis Gāga šo programmu veltījuši Latvijas simtgadei. Programmas centrā būs Jāzepa Vītola, Andreja Jurjāna, Jāzepa Mediņa, Romualda Jermaka, Pētera Barisona, Aivara Kalēja, Riharda Dubras skaņdarbi. Savukārt sākumā un noslēgumā skanēs Arta Gāgas pirmatskaņojums saksofonam, balsij, ērģelēm, gongiem par latviešu tautas dziesmas tēmu. Ienākumi no šī koncerta tiks ziedoti Liepājas Sv. Annas baznīcas ērģeļu atjaunošanai.

Sestdien, 15. septembrī plkst. 18.00 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē viesosies ērģelnieks no Lietuvas Vids Pinkevičs ar improvizācijas koncertu balstītu Bībeles sižetā “Dāvids un Goliāts”.  Ērģeļmūzikā paralēli pastāv divi ērģelnieku mākslinieciskās izpausmes ceļi – vieni atskaņo iepriekš komponēto repertuāru, citi aizraujas ar improvizāciju – rada skaņdarbu uz vietas koncerta laikā. Liepājas Ērģeļmūzikas festivālā improvizācijas koncerts pēdējo reizi bija klausāms 2006. gadā, kad viesojās vācu mūziķis Ansgars Vallenhorsts. Pēc 12 gadiem šī būs otrā reize, kad festivālā skanēs improvizācijas koncerts.

Arī šogad tāpat kā pērn viens no festivāla koncertiem notiks  koncertzāles “Lielais dzintars” kamerzālē. Piektdien, 21. septembrī plkst. 19.00 koncertā “Musica poetica un divi kapelmeistari” uzstāsies ērģelnieks Aigars Reinis, soprāne Ieva Ezeriete, vijolnieki Lāsma Meldere-Šestakova un Vitālijs Šestakovs. Musica poetica ir termins, ar kuru apzīmē mūzikas komponēšanas mākslu 16. un 17. gadsimtā Vācijā, kad strauji mainījās pasaules filozofiskais redzējums un līdz ar to arī mūzikas uzdevumi un mērķi. Tolaik komponista uzdevums bija saistīts ar aktīvu emociju izsaukšanu klausītājā. Arī Latvija var lepoties ar vairākiem tā laika mūzikas lielmeistariem. Šis ir koncertstāsts par Johanu Fišeru un Filipu Heinrihu Erlebahu – diviem kapelmeistariem, kuru mūzika reiz skanējusi kā Kurzemes hercoga galmā, tā Rīgā un dažādās Vācijas pilsētās.

Festivāls noslēgsies sestdien, 22. septembrī plkst. 18.00 Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē ar koncertu “Veltījums Tālivaldim Deksnim”. Ērģelniece Edīte Deksne (Alpe) kopā ar dziedātāju Ingu Šļubovsku (soprāns) šo programmu veidojušas domājot par vienu no izcilākajiem Latvijas ērģelniekiem – Tālivaldi Deksni, no kura šogad pavasarī atvadījās Latvijas mūziķu un mūzikas mīļotāju saime, nesis Latvijas profesionālās mākslas vārdu visā plašajā pasaulē, kā arī devis lielu ieguldījumu Latvijas ērģelnieku izglītošanā un Latvijas ērģeļu izpētē, apkopē un restaurācijā. Viņš bija arī konsultants un padomdevējs Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālei ērģeļu uzturēšanas un restaurācijas procesā, kā arī vairakkārt pats bijis festivāla viesis gan kā solists, gan kā meistarklašu vadītājs un konsultants mākslinieku izvēlē.

Biļetes jau šobrīd nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem un pensionāriem ir atlaides. Bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja bez maksas.

Plašāka informācija par festivālu interneta vietnē www.viacultura.lv, kā arī sociālajos tīklos twitter.com/ViaCulturaLV, un facebook.com.

Avots: Liepājas pilsētas dome


celojumubode - 3802
Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā!

Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā!

Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā dāvana //

EUR 450 | Estravel Latvia

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija...

EUR 369 | Estravel Latvia

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis //

EUR 121 | Estravel Latvia

Zaķim šodien Liela diena

Zaķim šodien Liela diena

30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot sīkdzīvniekus.

Liepājas reģiona TIB

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens!

EUR 365 | Latvia Tours

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem //

EUR 1700 | Estravel Latvia

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama

EUR 350 | Latvia Tours

Pavasara tirgus Lietuvā

Pavasara tirgus Lietuvā

20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus!

Ignalinos rajono TIC

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca.

ViaJurmala

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā.

TAKA

Lieldienu pasākums mini ZOO

Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši"

Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem.

Talsu novada TIC

6 trending travel destinations for 2024

6 trending travel destinations for 2024

Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans.

EUR 79 | airBaltic

Programma ANTISTRESS

Programma ANTISTRESS

Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk harmonijai un mieram

EUR 700 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri

Lieldienu ieskandināšanas pasākums

Lieldienu ieskandināšanas pasākums

Ceturtdien, 28. martā, plkst. 15 Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16/18 aicina ģimenes ar bērniem uz Lieldienu ieskandināšanu,

Liepājas reģiona TIB

 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu itāļu viesmīlību

EUR 495 | Latvia Tours

Kemperu noma Eiropā

Kemperu noma Eiropā

Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam!

EUR 71 | Estravel Latvia

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās.

TAKA

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni!

Alūksnes TIC

Ottes Lieldienas

Ottes Lieldienas

30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika

Alūksnes TIC

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā

TAKA

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -