Līvu savienība aicina šajā nedēļas nogalē uz Mazirbi - ikgadējiem Lībiešu svētkiem

Ieva Ernštreite | 2018.08.04

Jau šajā nedēļas nogalē - 3. un 4. augustā Mazirbē Līvu savienība aicina ikvienu līdzdarboties un priecāties ikgadējos Lībiešu svētkos. Šogad, kad Līvu savienība (Līvõd Īt) atzīmē savas dibināšanas 95. gadadienu un darbības atjaunošanas 30. gadskārtu, svētku programma gaidāma īpaši plaša, daudzveidīga un nozīmīgiem notikumiem bagāta.

Šovasar svētku ieskaņa notiks jau piektdien, 3. augustā. Mazirbes Lībiešu tautas namā plkst. 19.30 izskanēs koncerts, kurā uzstāsies Salaspils jauktais koris "Lōja" diriģentu Ģirta Gailīša un Kriša Pozemkovska vadībā.

Svētku diena, 4. augusts, jau tradicionāli sāksies plkst. 10.00 ar dievkalpojumu Mazirbes ev. luteriskajā baznīcā. 

Pusotru stundu vēlāk, plkst. 11.30, pie Lībiešu tautas nama ar īpašu ceremoniju tiks atklāti svētki. Ar uzrunām uzstāsies tuvi un tālāki viesi, gaidāmi muzikāli sveicieni dažādu kolektīvu izpildījumā, bet pats galvenais notikums ir visu ļoti gaidītā kopā sanākšana un satikšanās Mazirbē - senie skolas biedri, kādreiz mīļie kaimiņi, draugi, radi - jauni un veci, mazi un lieli. Kad svētki būs atklāti, visi dosies tradicionālā un kopīgā gājienā uz jūras malu, lai nestu sveicienus Jūras mātei dziesmās un ozola vainagā.

No plkst. 14.30 Lībiešu tautas namā turpināsies svētku svinēšana, akcentējot vairākus lībiešu saimei nozīmīgus notikumus. Līvu savienība šogad atzīmē savas dibināšanas 95. jubileju un tās darbības atjaunošanas 30. gadskārtu, bet tās draudzīgajam sadarbības partnerim – Starptautiskajai lībiešu draugu biedrībai - šogad aprit 20. gadadiena. 

Svētku dienā īpašs akcents būs muzikologa, komponista, pedagoga un ilggadējā lībiešu dziesmu ansambļa "Līvlist" mākslinieciskā vadītāja, koncertmeistara un repertuāra veidotāja Dzintara Kļaviņa (1928-2007) 90. jubilejas atcere. 

Šie notikumi iekļauti 2018. gada Lībiešu gadagrāmatā, kuras atvēršana arī notiks svētku laikā un arī katra šī rakstu krājuma iznākšana ir nozīmīgs notikums lībiešu un visas Latvijas kultūrmantojuma dzīvē. Šī gada izdevums ir saturā īpaši bagātīgs un daudzveidīgs. Tāpat svētkos gaida tikšanās ar bilingvālā (lībiešu/angļu) dzejoļu krājuma "Trilium" autoriem (dzejoļu krājumā lasāmi Valta Ernštreita, Baibas Dambergas un Ķempju Kārļa jeb Karla Pajusalu dzejoļi Raiena van Vinkla un Ulda Baloža atdzejojumos) un animācijas filmas "Prusaku princis" (režisore Ieva Ozoliņa) pirmizrāde, ko pavadīs aizraujošas radošās darbnīcas bērniem un ģimenēm kopā ar filmas veidotājiem.

Plkst. 18.00 svētku koncertu ieskandinās apvienība "Līvõd sõbrā" (Līvu brālis), bet to turpinās Uģis Prauliņš – daudzveidīgs, savdabīgs un no citiem atšķirīgs komponists, kura mūzika skan ne tikai Latvijā. Piedāvāsim arī mākslinieces Gitas Šmites gleznu izstādi Tautas nama zālē.

Kā kulminācija Lībiešu svētkiem būs plkst. 21.00 tradicionālie uguns raksti līvu krastā pie jūras, bet vakara noslēgumā - atkalsatikšanās ar ansambli "Jūrkant".

Lielākā un vecākā lībiešu sabiedriskā organizācija ir 1923. gada 2. aprīlī Mazirbē nodibinātā Līvu savienība (Līvõd Īt). Tā bija vienīgā lībiešu sabiedriskā organizācija, kas darbojās 20. gadsimta 20. un 30. gados. Slēgtā Līvu savienība ar nosaukumu "Lībiešu kultūras savienība" tika atjaunota 1988. gada 26. novembrī Rīgā. 1993. gadā biedrība atguva vēsturisko nosaukumu. Šobrīd Līvu savienības oficiāli reģistrētais nosaukums ir biedrība “Līvu (lībiešu) savienība – Līvõd Īt”. Līvu savienībai ir reģionālās grupas Kolkā (1989), Mazirbē (1993), Rīgā (1989) un Ventspilī (1989). Kolkā darbojas 1993. gadā dibinātais lībiešu informācijas centrs "Kūolka".

Avots: Līvu savienības vadītāja


celojumubode - 3814
Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz 31.05.

EUR 94 | Estravel Latvia

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, SADARBĪBAS PARTNERUS

Latvia Tours

Padastes muiža - romantiska atpūta

Padastes muiža - romantiska atpūta

2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām

EUR 335 | Estravel Latvia

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto jūras krastu.

EUR 295 | Atlantic Travel

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Trakai TIC

Summer Sound 2024

Summer Sound 2024

Grandiozākais pludmales festivāls Baltijā “Summer Sound”, kas šogad notiks 2. un 3. augustā Liepājā, papildina pašmāju un starptautisko mākslinieku programmu.

Liepājas reģiona TIB

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība.

EUR 367 | Latvia Tours

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām.

EUR 1089 | Latvia Tours

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no 31/05 - 30/09

EUR 715 | Atlantic Travel

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību!

EUR 180 | SKY24.LV

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums

EUR 1058 | Estravel Latvia

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija...

EUR 369 | Estravel Latvia

Sama modināšanas svētki Koknesē

Sama modināšanas svētki Koknesē

Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā.

Aizkraukles novada TIC

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām!

EUR 295 | Latvia Tours

Lux Express

Lux Express

"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja.

Liepājas reģiona TIB

Atlaides auto nomai Ungārijā

Atlaides auto nomai Ungārijā

Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību.

Europcar

Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats”

Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats”

20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras namā.

Valmieras TIC

Bērnu un jauniešu teātru festivāls

Bērnu un jauniešu teātru festivāls

19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”.

Valmieras TIC

Atlaides auto nomai Reunion salā

Atlaides auto nomai Reunion salā

Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā!

Europcar

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -