Dzintaru koncertzālē uzstāsies baleta zvaigznes no Ženēvas Lielā teātra

Mārtiņš Pučka | 2018.08.04

19. Starptautiskajā baleta festivālā “Baleta zvaigznes Jūrmalā”, kas 4. augustā norisināsies Dzintaru koncertzālē, viesosies baleta izcilības no Vācijas, Šveices, Horvātijas un Latvijas baleta trupām, pārstāvot Koreju, Meksiku, Itāliju, Ukrainu, Spāniju, Baltkrieviju, Austrāliju un Latviju. Vieni no spilgtākajām festivāla zvaigznēm būs duets no Ženēvas Lielā teātra baleta – Simone Repele (Simone Repele) un Saša Riva (Sasha Riva), kuri nesen ar lieliem panākumiem viesojās slavenajā Džoisa teātrī Ņujorkā.

Abi jaunie itāliešu izcelsmes dejotāji un horeogrāfi, kuri pārstāvēs Šveices nelielo, bet ļoti spožo un daudzpusīgo baleta trupu, savu profesionālo izcilību veidojuši pasaulslavenā Džona Noimaijera (John Neumeier) vadītā Hamburgas baleta akadēmijā. Pēc skolas beigšanas viņi dejoja Hamburgas baletā, kur uzsāka arī horeogrāfa karjeru. Vēlāk abi strādājuši neparastajā Nīderlandes trupā “Introdans”, bet tagad mākslinieki strādā Šveicē un ir zināmi ka spīdoši izpildītāji stilā, kurā ir iezīmes gan no neoklasiskā, gan laikmetīgā baleta.

Jūrmalā redzēsim S. Rivas horeogrāfiju duetā “Tabula Rasa” un populārās slovāku horeogrāfes Natalijas Horečnas (Natalia Horečna) divdeju “For Terry”. Kādreizējā Hamburgas baleta un Nīderlandes dejas teātra soliste kopš 2012. gada ir pieprasīta horeogrāfe, un īsajā horeogrāfes karjeras laikā N. Horečna jau ir saņēmusi vairākas balvas, strādājusi ar prestižām baleta trupām Vīnē, Helsinkos, Montekarlo, Dānijā, Nīderlandē un citur. 2014. gadā viņas fotogrāfija rotāja prestižā žurnāla “Tanz Magazine” vāku. Natālijas Horečnas darbi izceļas ar emocionālu un globālu vēstījumu. Pēc izrādes Montekarlo 2017. gada pavasarī “Monaco Reporter” rakstīja: “(..) mēs cenšamies atrast jēgu pasaulē, kas sajukusi prātā, tiecamies saglabāt ticību, ka cilvēcība vēl pastāv, izmisīgi pūlamies vardarbībai un alkatībai pretstatīt līdzjūtību. Izrāde piepildīja mūsu acis ar asarām, lika sirdīm sisties straujāk un, cerams, mudinās arī uz reālu darbību.”

Saša Riva ir dzimis 1991. gadā ASV, bet uzaudzis Milānā. Kādā intervijā viņš ir teicis: “Cilvēkam ir pašam jāizlemj, kas viņam ir svarīgi un kas nav.” Varbūt tieši tāpēc S. Rivas karjera ir ļoti dinamiska. Hamburgas baletā viņš dejoja no 2011. līdz 2016. gadam, un tur Džons Noimaijers īpaši viņam veidojis vairākus solonumurus. Izglītību S. Riva papildinājis arī Nīderlandes Dejas teātra intensīvajos vasaras kursos. Jaunais mākslinieks aktīvi veido arī savas horeogrāfijas un ir saņēmis vairākas nozīmīgas balvas, taču viņš pats uzsver: “Darba process vienmēr ir vissvarīgākais, svarīgāks par ikvienu balvu.” Viens no pēdējā laika spilgtākajiem darbiem kā dejotājam S. Rivam ir horeogrāfa Marko Gekes (Marco Goecke) jaundarbs – viņa un Simones Repeles duets. S. Riva dalās ar sajūsmu tieši par īpašo veidu, kādā Štutgartes baleta rezidējošais horeogrāfs Marko Geke veido savus darbus. 

Simone Repele ir dzimis Turīnā 1993. gadā. Viņš sāka dejot 12 gadu vecumā privātā deju skolā, bet jau pēc diviem gadiem devās uz akadēmiju Hamburgā. Jau mācību laikā S. Repele dejoja vairākos izcilā horeogrāfa Džona Noimaijera darbos, izrādē “Pavasaris un rudens” izpildot pat galveno lomu. Savu debijas darbu horeogrāfijā “Divreiz divi” S. Repele veidoja Hamburgas baletam, kas pirmizrādi piedzīvoja Riomas festivālā Šveicē 2013. gadā.  

Nesen, 2018. gada aprīlī, Ženēvas balets ar viesizrādēm uzstājās slavenajā Džoisa teātrī Ņujorkā. Izdevums “The Broadway World” pēc Ženēvas baleta viesizrādēm rakstīja: “Kopš 80. gadiem, kad trupu vadīja spožais argentīniešu horeogrāfs Oskars Araizs (Oscar Aráiz), baleta kolektīvs ir kļuvusi par izcilu piemēru laikmetīgā baleta trupai. Mākslinieciskais vadītājs Filips Koens (Philippe Cohen) nodrošina to, lai ar viņa dejotājiem strādātu pasaules labākie mūsdienu horeogrāfi.” Recenzija raksturo trupu ar vārdiem “ikviens dejotājs ir kaisles pilns”, tomēr daži dejotāji, tostarp Saša Riva, tiek izcelti kā pavisam īpaši, slavējot gan viņu individuālo meistarību, gan apbrīnojamo saikni ar partneri, dejojot pas de deux ar Madlēnu Vongu (Madeline Wong). 

Ženēvas Lielā teātra baleta trupas darbības modelis ir ļoti īpašs. Kompānijā nav tradicionālās hierarhijas – mājaslapā ir rakstīts tikai “dāmas” un “kungi”. Trupa lepojas ar savu 2003. gadā radikāli mainīto repertuāra politiku un tēlu, kā rezultātā trupa ne tik daudz veicina savu stabilo statusu, bet tiecas atrasties ārpus līdzsvara un dzīvot radošu jautājumu pasaulē. Trupas izvēles ir oriģinālas, ambiciozas un drosmīgas. Ženēvas balets dod priekšroku jauniem horeogrāfiem, ļaujot tiem strādāt bez jebkādiem ierobežojumiem. Šādi kompānija cer radīt situāciju, kurā modernas idejas nepārrauj saikni ar pagātni, bet drīzāk ir pagātnes bagātību atbalss, un rada to dinamiku nākotnes virzienā. Ženēvas Lielais teātris ir bijis starta laukums tādām mūsdienu horeogrāfijas zvaigznēm kā Saburo Tešigavara (Saburo Tesigavara), Bendžamins Milpjē (Benjamin Millepied), Sidi Larbi Čerkaui (Sidi Larbi Cherkaoui), Andoniss Foniadakiss (Andonis Foniadakis), Emanuels Gats (Emanuel Gat) un citiem.

Pateicoties festivāla ilggadējā vadītāja un dvēseles – Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskā vadītāja Aivara Leimaņa – aizrautībai un baleta mākslas mīlestībai, festivāls “Baleta zvaigznes Jūrmalā” aug un pilnveidojas jau 19 gadus, sagādājot tradicionālos baleta svētkus Latvijas iedzīvotājiem un Jūrmalas viesiem.

Avots: Dzintaru koncertzāle


celojumubode - 3802
Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā!

Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā!

Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā dāvana //

EUR 450 | Estravel Latvia

 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu itāļu viesmīlību

EUR 495 | Latvia Tours

6 trending travel destinations for 2024

6 trending travel destinations for 2024

Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans.

EUR 79 | airBaltic

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos

6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu.

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Lieldienu pasākums mini ZOO

Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši"

Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem.

Talsu novada TIC

Ottes Lieldienas

Ottes Lieldienas

30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika

Alūksnes TIC

Zaķim šodien Liela diena

Zaķim šodien Liela diena

30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot sīkdzīvniekus.

Liepājas reģiona TIB

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās.

TAKA

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance.

Europcar

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija...

EUR 369 | Estravel Latvia

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot un ripināt olas

Alūksnes TIC

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.!

Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens!

EUR 365 | Latvia Tours

Klasiskās indiešu dejas koncerts

Klasiskās indiešu dejas koncerts

6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā.

EUR 10 | Valmieras TIC

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze.

EUR 539.00 | Latvia Tours

Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮

Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮

Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim Botanico

EUR 745.00 | Latvia Tours

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas ēdināšanas uzņēmumi.

Liepājas reģiona TIB

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi!

Novatours

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides!

EUR 367 | Estravel Latvia

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību!

EUR 180 | SKY24.LV

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā

TAKA

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -