Tukumā jūlija vidū norisināsies Rožu svētki - Sapnis par Rozi Latvijai

Agnese Atte | 2018.07.03

Tukums rožu pilsētas slavu bija iemantojis jau sen. Tukumā jau pirms 70-80 gadiem darbojušās vairākas dārzniecības. Pēc Otrā pasaules kara uz to bāzes izveidota Tukuma paraugdārzniecība, kuras prasme un meistarība ne tikai rožu, bet arī citu ziedu audzēšanā un jaunu šķirņu selekcionēšanā bijusi tālu pazīstama.

Šodien rožu pilsētas slavu Tukums iemanto ar te svinētajiem Rožu svētkiem. Par tā simboli jau kļuvis lielais rožu vainags, kura veidošanā var piedalīties ikviens svētku apmeklētājs. Rožu svētku patronese Tukumā jau vairākus gadus ir dzejniece Māra Zālīte. Tā kā svētkus svinam Vislatvijas festivāla “Latvijas goda aplis” ietvaros, tad šogad svētku Goda saimniece ir floriste Anita Stikāne, pateicoties kurai 2008.gadā aizsākās Rožu svētku svinēšanas tradīcija Tukumā, bet īpašie – Goda viesi – rožu audzētāji Eva un Arvis Bumbieri, kuru uzņēmums “ArB Agro” ir ne vien lielākais rožu audzētājs Latvijā, bet arī ikgadējs svētku atbalstītājs, dāvājot rožu ziedus gan svētku simbolam - lielajam rožu vainagam, gan floristu darbu veidošanai.

Svētku piektdienā sapņi satiksies Tukumā

2018.gada svētku moto, svinot Latvijas simtgadi, ir “Sapnis par rozi Latvijai”. Piektdienai dots nosaukums “Sapņi satiekas Tukumā”. Visu dienu apmeklētājiem būs atvērts ir rožu kolekcijas dārzs “Rozītes” Sēmes pagastā, kur vakara noslēgumā svētkus ieskandinās Raimonds Tiguls. Pūrē satiksies Rožu kāzu pāri, savukārt Durbes pilī kā svētku uvertīra, pateicoties SIA “Polteh” atbalstam, būs baudāms klasiskās mūzikas koncerts “Baltijas vokālās pērles” ar Kristiāna Krievāna un draugu – Kadri-Liis Kukk (Igaunija), Rasa Dzimidaitė (Lietuva) un Jamie Loftus (Lielbritānija) uzstāšanos.

Tukuma pilsētas centrā svētku atklāšanai par godu iesākumā būs skatāma īpaši veidota leļļu izrāde “Rozes smaržos vienmēr”, bet svētkus atklāšanas koncertā uzstāsies Tukuma “zelta talanti”, starp kuriem būs gan Samanta Tīna, gan Rihards Saule ar grupu “Rollmans Band”, gan labākie dejotāji no DA “Daiļrade”, “Demo” un “Luste”, lai cildinātu Latviju un Tukumu, un, protams, rozi. Savukārt pašā vakarā balli pilsētas centrā spēlēs “Zvaigžņu lietus”. Piektdienas vakara programmas atbalstītāji ir “Centra Aptieka Tukumā” un AS “Delta.lv”.

Sestdien rozes uzzied Latvijai

Sestdiena kā ierasts būs svētku kulminācijas diena. Pilsētas centrā – Brīvības laukumā atkal tiks veidots lielākais dzīvo rožu vainags. Tā veidošanu vada Anita Stikānes un viņas draugi – Tukuma floristi, kurus šogad atbalstījis vietējais šūšanas uzņēmums “Snickers”, uzšujot īpašus svētku priekšautus. Iepriekšējos svētkos lielajā rožu vainagā ievietoti 6036 rožu ziedi. Vai šogad būs vairāk, skatīsimies. Taču zināms, ka šogad vainags iecerēts mazliet savādāks nekā visas iepriekšējās reizes.

Pilsētas arhitektoniski greznākajā ielā - Pils ielā  floristi veidos savus konkursa darbus – arku dekorus “Vārti uz sapņiem”, bet Tukuma pilsētas kultūras namā būs skatāma lielā izstāde “Mana roze Latvijai” un skaistākās rozes no rožu dārza “Rozītes”. Tukuma pilsētas vēstures muzejā “Pils tornis” atkal būs skatāma jauna izstāde. Šoreiz tā būs par tukumniekiem un viņu draugiem, kuru atklās jau rīta pusē, lai visu dienu bez maksas varētu apskatīt. Pilsētas centrā darbosies ne vien ierastais Smukumlietu tirdziņš – tā Tukumā dēvē amatnieku tirdziņu, jo svētkiem to organizatori cenšas atlasīt īpašus tirgotājus, bet arī Rožu tirgus, kur varēs iegādāties gan rožu, gan citu ziedu stādus saviem piemājas dārziņiem vai kolekcijām. Harmonijas iela atkal pārtaps par Mākslinieku ielu, kur būs iepazīstams “Skaistuma un mākslas labirints”. Te būs skatāmas gan mākslas izstādes, gan modes skate un performance. Skanēs mūzika un dzeja.

Brīvības laukumā atradīsies Romantiskā skatuve, kur skanēs lirisks un sapņainas dziesmas, veltītas vasarai, rozei un Latvijai. Starp tiem, kas dziedās un spēlēs, būs Santa Kasparsone un Ēriks Gruzniņš, Mārtiņš Ruskis, dziedošā Vītolu ģimene, Rikardions un Kristīne Šomase, Juris Hiršs un Ainars Mielavs. Būs reportāžas no lielā rožu vainaga veidošanas. Pirmo un pēdējo ziedu vainagā ievietos gan svētku patronese Māra Zālīte, gan Goda saimniece Anita Stikāne. Vainaga veidošanas noslēgumā kā ierasts vissirsnīgākais mirklis – rožu ziedlapiņu salūts. Bet vakarā lielo balli romantiķiem spēlēs grupa “Credo”.

Pauzera pļavās atkal valdīs “Rožu piknika” festivāla gaisotne ar labāko Latvijas mūziķu uzstāšanos. Uz lielās skatuves spēlēs grupa “Dakota”, “Colt” un Aija Andrejeva, Atis Ieviņš, Harijs Zariņš, Ivo Fomins, kā arī “Musiqq” (koncertu svētkos atbalsta ‘baltais’), Intars Busulis un “Abonementa orķestris” (koncertu atbalsta “Skonto Plan Ltd.). Elpu aizraujošus pārsteigumus skatītājiem sola Latvijas Olimpiskais centrs ar Latvijas labākajiem akrobātiem un parkūristiem un ielu teātra trupa ar bungu un gaismu šovu “Spark Drummers” no Lielbritānijas. Runājot par “Spark Drummers”, viņu uzstāšanās ietver gan statiskus, gan kustībā veiktus priekšnesumus un komunikāciju ar publiku. Dažkārt šie bundzinieki burtiski ielenc skatītājus, tādējādi ļaujot tiem būt šī gaismas šova centrā.

Pilsētas iepazīšanai un aktīvai atpūtai vienlaikus svētku laikā atkal norisināsies fotoorientēšanās, kas būs gan bērniem, gan komandām – ģimenēm vai draugu, radu kompānijām. Vakarpusē atkal īpašās gaismās skatāmas būs pilsētas baznīcas, aicinot nelielā ceļojumā “Gaismas roze naksnīgajā Tukumā pirms 100 gadiem”. Īpaši izgaismota būs Tukuma evaņģēliski luteriskā baznīca, kurā tāpat kā Tukuma Romas katoļu baznīcā, pateicoties SIA “Amis T” jeb “Kurzemes jumiķim”, ikvienam būs iespēja izveidot un apskatīt izgaismotu Latviju. Kā tas būs, jādodas skatīt sestdien uz Tukumu.

Savukārt rožu kolekcijas dārzs “Rozītes” Sēmes pagastā sestdien būs atvērts visu dienu ģimenēm ar bērniem. Te būs gan koncerti, kuros dzied bērni, gan radošās darbnīcas, kurās darboties gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Svētku noslēgumā svētdien

Pilsētā rīts sāksies tradicionāli: aktīvajiem ar velobraucienu “Ar rozi pa Tukumu”, kuru organizē “Tukuma autoapmācības centrs”, bet mierīgajiem ar svētku dievkalpojumu. Pilsētas centrā visu dienu programma bērniem un romantiķiem – koncerti un brīvdabas kino. Pateicoties  šūšanas uzņēmuma “Snickers” atbalstam, ar bērniem ņemsies un kopīgi darbosies Olga Rajecka. Laikmetīgās dejas žanrā “nezināmo rozes stāstu” stāstīs dejas izrāde “Fatabula” ar Rūdolfa Gediņa, Jāņa Putniņa un Ivara Broniča piedalīšanos.

Pēcpusdienā tiem, kurus aizrauj motoru rūkoņa, rozes ziedu uz asfalta mēģinās zīmēt motociklisti. Ar īpašu Harley Davidson Stunt Show freestyle pasākumu pilsētā viesosies pasaules čempions Jānis Rozītis ar draugiem. Savukārt Tukuma pilsētas parkā atradīsies “Rozes zieda šūpulis”. Te būs iespējams piedalīties antigravitātes nodarbībās gan lieliem, gan maziem.

Rožu dārzs “Rozītes” aicinās arī svētdien rast iedvesmu un prieku dārzā, kur tradicionāli atkal koncertēs radošā apvienība “Tev tuvumā”. Savukārt Tukumā svētku noslēgumā koncertēs Andris Ērglis Tukuma luterāņu baznīcā ar koncertu “Baltā sirds dziesma” un Arvīds Berķis ar savu akustisko programmu Brīvības laukumā.

Tā, svinot trīs dienas svētkus, rozes sapnis būs izsapņots. Lielais rožu vainags šogad būs veidots ar īpašu zīmējumu. Floristi būs pilsētā izveidojuši vārtus, kuros sapņot un gaidīt nākamos svētkus.

Lielākā daļa pasākumu svētkos ir bez maksas. Sestdien un svētdien starp pasākumu norises vietām kursēs arī īpašie svētku autobusi, tādēļ droši varat uz Tukumu doties ar sabiedrisko transportu. Vairāk informācijas skatīt - www.facebook.com/rozusvetki.

Avots: Tukuma TIC


celojumubode - 3810
4.maija svētki Alūksnē

4.maija svētki Alūksnē

Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”.

Alūksnes TIC

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu.

TAKA

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums

EUR 370 | Estravel Latvia

Maroka - Āfrikas eksotika

Maroka - Āfrikas eksotika

Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot aprīlī

EUR 559 | Estravel Latvia

Draugu piedāvājums - Stambula, 3 naktis

Draugu piedāvājums - Stambula, 3 naktis

Lidojums + bagāža + transfēri + 3 viesnīcā ar brokastīm // spēkā ceļojot sākot no 3 perosnām // Maijā // pārdošana līdz 19.04.!

EUR 350 | Estravel Latvia

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā!

TAKA

Rīgas Motormuzejam 35

Rīgas Motormuzejam 35

Par godu Rīgas Motormuzeja 35 gadu jubilejai aicinām uz ieskandināšanas svinībām 20. aprīlī.

Motormuzejs

Pavasara tirgus Lietuvā

Pavasara tirgus Lietuvā

20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus!

Ignalinos rajono TIC

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides!

EUR 367 | Estravel Latvia

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras!

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

Viesu nams “BALTIŅI”

Viesu nams “BALTIŅI”

Lieliska vieta atpūtai, kur paslēpties no pilsētas burzmas un trokšņiem. Ir iespēja baudīt spāņu virtuvi. Visus ēdienus gatavo spāņu šefpavārs!

TAKA

Grieķijas valdzinājums!

Grieķijas valdzinājums!

Ekskursiju ceļojums "GRIEĶIJAS VALDZINĀJUMS" 12 dienas! Atpūta un pelde Jonijas jūras Korintas līcī, Vuliagmeni ezerā, termālajos baseinos

EUR 689 | Latvia Tours

Padastes muiža - romantiska atpūta

Padastes muiža - romantiska atpūta

2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām

EUR 335 | Estravel Latvia

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo karti jau tagad.

EUR 180 | Jurmala Golf Club & Hotel

Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē!

Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē!

Trūkst ideju brīvdienām? Ieskaties mūsu 2 dienu piedāvājumā un izvēlies sev tīkamo!

Rēzeknes pilsētas TIC

👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI!

👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI!

Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar tradīcijām..

EUR 53.00 | Latvia Tours

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana

EUR 519 | Estravel Latvia

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57.5903, 26.8627.

Alūksnes TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -