Viedokļi: Kādu uzmanību ekoloģijai pievērš ar tūrismu saistītie uzņēmumi Latvijā?

Madara Vingre | 2018.07.03

Jau ilgu laiku aktuāla ir bijusi ideja par pēc iespējas ekoloģiskāku pieeju dzīvei gan katram personīgi, gan kopējā uzņēmumu darbībā. Travelnews.lv vēlējās uzzināt vai un kā dažādi uzņēmumi Latvijā pievērš uzmanību ekoloģijai un ekoloģiskās pēdas nospieduma samazināšanai.

Vera Grāvīte, “Vidzemes Augstskola” (kas sevi pozicionē kā "zaļo augstskolu") sabiedrisko attiecību speciāliste

Mums ir speciāls virziens studentu apvienībā – zaļais virziens, jeb vides virziens –, kas atbild par to, lai viss skolā būtu “zaļi”. Runa nav tikai par atkritumu šķirošanu, kas mums, jau ir ieviesta pirms daudziem gadiem, bet arī katru gadu šai apvienībai ir uzdevums izdomāt kādu tematu, pēc kura principiem mēs katru gadu darbojamies – veidojam dažādus krēslus, soliņus, šķirojam atkritumus, rīkojam pasākumus. Šogad ceram studentu stūra dīvānu nomainīt uz eko-dīvānu, kas veidots no koka paletēm. Pie šī projekta strādā Valmierā, manuprāt, pazīstams cilvēks Toms Treimanis un šobrīd ir jāsašuj vienīgi spilveni un dīvāns būs gatavs. Par veselīgu dzīvesveidu un skolas zaļās vides ideju tiek stāstīts visiem studentiem,  piemēram, studiju kursu “tūristu gids”, “ceļojumu un pasākumu organizators”un “tūrisma organizācija un vadība” studentiem pasniedzēji īpaši stāsta par šo. Uzsver, piemēram, ka nevajag ņemt plastmasas glāzes, bet gan vairākkārt lietojamās pudeles, dažkārt pat studenti kaut ko jaunu ierosina. Šīs aktivitātes tiek piekoptas gan skolā, gan ārpus skolas – studentiem šādi rodas sajūta, ka viņi patiešām kaut ko var sniegt visu cilvēku kopējam labumam, kaut vai iemetot pudeli pareizajā konteinerī. Mūsu skolā un arī kopmītnēs visur ir šie atkritumu šķirošanas konteineri un studenti arī lielākoties ievēro izveidoto kārtību. Pirmā kursa studenti katru gadu tiek aptaujāti par to, cik svarīgi viņiem ir dzīvot zaļā vidē, un rezultātos parasti parādās, ka varbūt tas viņiem nav tik svarīgi, bet viņi par to aizdomājas – ar to mēs varam strādāt. Jaunajiem studentiem vienmēr jau no paša sākuma tiek stāstīts par to, ka mēs esam videi draudzīga augstskola un viņi arī ievēro šo kārtību ar laiku pat par to nedomājot. Globāli skatoties uz vidi un uz to, kā mēs dzīvojam izmantojot daudz plastmasas un redzot ziņas, ka ūdenī dažās vietās pasaulē plastmasas ir vairāk nekā zivju, ekoloģijai būtu, manuprāt, jāpievērš lielāka uzmanība mūsu ikdienas dzīvē. Ir jāsaprot, ka ar mazumiņu var paveikt daudz – pat, ja visi cilvēki šķirotu atkritumus un vairāk izmantotu vairākas reizes izmantojamus traukus pasaulei klātos labāk.

Māris Astičs, restorāna “Ferma” šefpavārs un vadītājs

Mēs jau no, tā teikt, laika gala pievēršam uzmanību tam, lai mūsu darbība būtu iespējami videi draudzīgāka. Šķirojam atkritumus, ko, uzskatu, katram restorānam būtu jādara un jāpievērš uzmanība tam, kāds efekts tiek atstāts uz apkārtējo vidi. Produktus cenšamies iepirkt no mājražotājiem, vietējām kompānijām, kuri varbūt nav sertificēti kā “bio” ražotāji, bet ir daudz saudzīgāki un akurātāki. Protams, viss tie darīts atbilstoši mūsu finanšu iespējām. Eļļas, kas radušās gatavošanas procesā, tiek laistas uz otrreizējo pārstrādi kā arī, starp citu, tīrīšanai arī izmantojam līdzekļus, kas ražoti uz pārstrādātas eļļas bāzes – tas ir ļoti labs ekoloģisks, latvisks produkts. Mums ir arī izstrādāta pareizas ēdiena sagādes organizācija, kas mums ļauj visus resursus efektīvi izmantot, tā ka nekas nepaliek pāri. Tomēr, ja mums tiek piegādāts sabojājies produkts, piemēram, tomāts vai burkāns, tad, protams tam parasti vairs tālākas dzīves nav. Ja paliek pāri maize, tad tā tiek aizgādāta uz laukiem vistu barošanai. Bija arī pasākums, no kura pāri palika kartupeļi un tad tie tika aizvesti uz zoodārzu. Videi draudzīgākas prakses piekopšana restorānos ir, jāsaka, dārgs prieks, bet domāju, ka tas ir nepieciešams. Visi, kas to uzskata par svarīgu savas darbības daļu, to jau cenšas piekopt. Jo vairāk mēs vienosimies kopīgam mērķim, jo efektīvāk un akurātāk tas viss mums izdosies. 

Valdis Vanadziņš, viesnīcu “Mercure Riga Centre Hotel”, “Pullman Riga Old Town” un “Ibis Riga Centre” vadītājs

Visās mūsu tīkla viesnīcās ekoloģiska pieeja ir kā obligāta prasība. Viesnīcās darbojas iekšējā programma ar nosaukumu “Planet 21”, kas paredz pēc iespējas videi draudzīgāku resursu izmantošanu mūsu darbībā – tiek rūpīgi sekots līdzi, vai visi noteikumi un prasības tiek ievēroti. Programmā ietilpst ļoti daudzi pasākumi sākot ar pareizu gultu klāšanu un beidzot ar apdraudētu sugu dzīvnieku neizmantošanu ēdiena gatavošanā. Tiek šķiroti atkritumi, konferenču laikā netiek izmantotas plastmasas glāzes vai pudeles. Istabās, piemēram, lai varētu darbināt gaismas slēdžus ir jāievieto kartiņa. Arī uz ekrāniem gan istabās, gan liftos un citur, tik rādīti tādi kā pamācoši video, piemēram, par mežu pārstādīšanu. Informācija ir pieejama gan drukātā, gan interaktīvā veidā. Viesnīcas mēnesī apmeklē aptuveni 5 līdz 10 tūkstoši viesu un, ja kaut 10 procentu šo viesu, piemēram, vienu dvieli izmantotu vairākas reizes, nevis katru reizi jaunu, jau tad, skatoties no ekoloģiskās puses, būtu panākts kāds progress. Ievērot šādus elementārus pasākumus nav tik sarežģīti vai apgrūtinoši – šo piekopj jau daudzas viesnīcas gan Latvijā gan pasaulē. Piekopjot šādu praksi resursi tiek ietaupīti un tiek atstāts mazāks ekoloģiskās pēdas nospiedums.

Avots: BalticTravelnews.com


celojumubode - 3813
Grieķijas valdzinājums!

Grieķijas valdzinājums!

Ekskursiju ceļojums "GRIEĶIJAS VALDZINĀJUMS" 12 dienas! Atpūta un pelde Jonijas jūras Korintas līcī, Vuliagmeni ezerā, termālajos baseinos

EUR 689 | Latvia Tours

Atlaides auto nomai Igaunijā

Atlaides auto nomai Igaunijā

Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu!

Europcar

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām!

EUR 295 | Latvia Tours

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm

EUR 692 | Atlantic Travel

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no 31/05 - 30/09

EUR 715 | Atlantic Travel

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Trakai TIC

Liepājas restorānu nedēļa aicina

Liepājas restorānu nedēļa aicina

Liepājas ēdināšanas uzņēmumi visus ēdienu mīļotājus un gastronomijas entuziastus aicinās doties īpašā garšu ceļojumā Liepājas restorānu nedēļas ietvaros.

Liepājas reģiona TIB

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras!

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats”

Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats”

20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras namā.

Valmieras TIC

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām.

EUR 1089 | Latvia Tours

Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē!

Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē!

Trūkst ideju brīvdienām? Ieskaties mūsu 2 dienu piedāvājumā un izvēlies sev tīkamo!

Rēzeknes pilsētas TIC

Atlaides auto nomai Ungārijā

Atlaides auto nomai Ungārijā

Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību.

Europcar

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, SADARBĪBAS PARTNERUS

Latvia Tours

Viesu nams “BALTIŅI”

Viesu nams “BALTIŅI”

Lieliska vieta atpūtai, kur paslēpties no pilsētas burzmas un trokšņiem. Ir iespēja baudīt spāņu virtuvi. Visus ēdienus gatavo spāņu šefpavārs!

TAKA

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides!

EUR 367 | Estravel Latvia

Rīgas Motormuzejam 35

Rīgas Motormuzejam 35

Par godu Rīgas Motormuzeja 35 gadu jubilejai aicinām uz ieskandināšanas svinībām 20. aprīlī.

Motormuzejs

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz 31.05.

EUR 94 | Estravel Latvia

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu.

TAKA

Vakars ar Dj

Vakars ar Dj

Gaidām Jūs šo sestdien , plkst.20:00 bārā La Terrasse💃🍾🕺 Galdiņu rezervācija +371 65404910

Park Hotel Latgola

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -