Iniciatīvā «Piekrastes Tīrrade» sakops piekrasti; Limbažu novadā viesosies 22. septembrī

Sanita Rībena | 2018.06.26

Šīs iniciatīvas pirmsākumi meklējami pirms septiņiem gadiem, kad Vides izglītības fonds uzsāka kampaņu “Mana Jūra”. Kampaņas laikā, dodoties “Zaļajā ekspedīcijā”, tika noieti 500 km jeb visa Latvijas piekraste no Lietuvas līdz Igaunijas robežai. Kopš 2011. gada “Zaļā ekspedīcija” notiek katru gadu, tā ilgst vienu mēnesi un tās laikā, papildus gājienam, ekspedīcijas dalībnieki veic atkritumu monitoringu. Ekspedīcijā tradicionāli aicinām piedalīties gan vietējos iedzīvotājus, gan studentus, gan citus interesantus.

Lai ekspedīcija būtu izglītojoša, iesaistām dažādus vides ekspertus, kuri Zaļo nodarbību laikā dalībniekus iepazīstina ar piekrastes dabas vērtībām un aktuālākajām vides problēmām.

Jau kopš pirmā kampaņas norises gada, ekspedīcijas laikā veiktais atkritumu monitorings tiek veikts saskaņā ar ANO Vides programmas izstrādātu metodoloģiju. Monitoringa laikā konkrētos 100 metru garos piekrastes laukumos līdz pirmajai veģetācijai tiek savākti un reģistrēti visi atkritumi, uzskaitīti to veidi. Visā Latvijas piekrastē šādu monitoringa laukumu ir 40. Monitoringu mērķis ir apkopot un pēc tam analizēt iegūtos datus, citiem vārdiem – izmantot tos pētnieciskiem un statistiskiem nolūkiem, lai apzinātu no kurienes, kā un kāda veida atkritumi nonāk piekrastē.

Tā kā šogad būs jau septītais gads, kopš mēs apkopojam un analizējam iegūtos datus, Manas Jūras komandai ir pamats apgalvot, ka atkritumi piekrastē ir nopietna problēma. Dati mums ļauj ar pārliecību teikt, ka diemžēl plastmasas atkritumu īpatsvars ar katru gadu palielinās.

Piekrastes Tīrrade* ir Vides izglītības fonda un kampaņas “Mana Jūra” organizatoru kopīga iniciatīva, tā ir vēlme īstenot sapni par tīru piekrasti, un šī sapņa īstenošanā iesaistīt pēc iespējas plašāku sabiedrību.

Piekrastes Tīrrade notiks katru septembra sestdienu, ciešā sadarbībā ar vietējām pašvaldībām, Ekoskolām, iniciatīvas sadarbības partneriem un ikvienu, kam rūp tīra piekraste.

  • 1.septembris – Rucavas, Nīcas, Grobiņas, Pāvilostas novads un Liepājas pilsēta;
  • 8.septembris – Ventspils pilsēta un novads;
  • 15.septembris – Dundagas, Rojas, Mērsraga un Salacgrīvas novads;
  • 22. septembris – Engures, Carnikavas, Limbažu un Saulkrastu novads;
  • 29.septembris – Rīga, Jūrmala

*Iniciatīvas nosaukums “Piekrastes Tīrrade” ietver vārdu, kas ticis radīts īpaši šim pasākumam. “Tīrrade” ir saliktenis, ko veido divi vārdi – “tīrs” un “radīt”. Tādejādi iniciatīvas autori vēlas uzsvērt, ka tos vieno un iedvesmo ideja par tīras vides radīšanu, vīzija par tīru un sakoptu piekrasti.

Mūsu vēlme ir sakopt visu piekrasti. Tāpēc visu Latvijas piekrasti esam sadalījuši īsākos posmos, katrs no tiem vidēji ir 3,5 km garš. Elektroniski reģistrējoties www.tirrade.lv katram jau šobrīd ir iespēja izvēlēties, tieši kuru posmu viņš vēlas sakopt.

Visos novados sakopšanas darbi ritēs pēc vienota plāna. Reģistrējoties konkrētajam posmam, Tīrades dalībnieks uzzinās, kur sākas viņa izvēlētais sakopšanas posms un kurā datumā tajā notiks sakopšanas darbi. Noteiktajā datumā plkst. 10:00 jāierodas izvēlētajā vietā, kur pasākuma dalībniekus sagaidīs kāds no Piekrastes Tīrrades posmu koordinatoriem. Koordinators ikvienam izsniegs maisus un cimdus, instruēs par drošību un sakopšanas darbu plānu.

Katram Piekrastes Tīrrades dalībniekam tiks piešķirti divi dažādu krāsu maisi, viens no tiem domāts plastmasas atkritumiem, savukārt otrs – visiem pārējiem. Saskaņā ar mūsu datiem, plastmasas īpatsvars ar katru gadu palielinās. Piekrastes Tīrradei noslēdzoties, mēs varēsim uzzināt, cik daudz plastmasas atkritumi attiecībā pret kopējo atkritumu daudzumu tika savākti visas piekrastes garumā. Sadarbībā ar AS “BAO” būs iespēja bīstamos atkritumus nodalīt no pārējiem, novietojot tos atsevišķos konteineros.

Esam plānojuši, ka sakopšanas darbi notiks laikā no 10:00 līdz 14:00, savukārt sākot no 14.00, sadarbībā ar piejūras pašvaldībām, sāksies atkritumu izvešanas darbi no piekrastes.

Sadarbībā ar Valsts Vides dienestu un aplikāciju “Vides SOS” jau kampaņas “Mana Jūra” laikā, kas šogad notiks visu jūliju, reģistrēsim visus lielgabarīta atkritumus – ar cerību, ka līdz septembrim tie no piekrastes tiks izvesti.

Pēc Piekrastes Tīrrades dalīsimies ar apkopoto informācija par kopējo savākto atkritumu daudzumu, kā arī varēsim sniegt datus par savāktajiem plastmasas un bīstamajiem atkritumiem.

TĪRA JŪRA VIENO!

Vairāk informācijas:

www.tirrade.lv

www.manajura.lv

Avots: www.tirrade.lv


celojumubode - 3812
Rallistu ielas stāsti

Rallistu ielas stāsti

25.aprīlī plkst. 18.00 bijušā PMK aktu zālē neformālā gaisotnē aicināti tikties visi rallija cienītāji, lai dalītos ar saviem stāstiem par ralliju Valdemārpilī.

Talsu novada TIC

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - Atēnas -...

EUR 1099 | Estravel Latvia

Svinam Vācijas futbola vasaru

Svinam Vācijas futbola vasaru

Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu savas koman

Europcar

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā!

TAKA

Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē

Sezonas atklāšanas Grill ballīte pludmalē

18. maijā, atklājot sezonu, aicinām visus uz garšīgu un smaržīgu Grill ballīti pludmalē. Plašs grilēdienu klāsts, muzikāli priekšnesumi un izklaides bērniem.

Baltic Beach Hotel & SPA

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu!

EUR 339 | Latvia Tours

Āzija un salas. Aviobiļešu akcija

Āzija un salas. Aviobiļešu akcija

Pērciet līdz 02.05. - Ceļojiet maijā // Tokija, Bali, Bangkoka, Honkonga, Deli, Maurīcija...

EUR 709 | SKY24.LV

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām!

EUR 295 | Latvia Tours

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums

EUR 1058 | Estravel Latvia

Atlaides auto nomai Igaunijā

Atlaides auto nomai Igaunijā

Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu!

Europcar

Tet Rally Latvia

Tet Rally Latvia

Liepājā notiks pilsētas ātrumposms, Tet Rally Latvia uzvarētāju noskaidros Dienvidkurzemes novada Vecpils autotrasē.

Liepājas reģiona TIB

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;)

Latvia Tours

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz 31.05.

EUR 94 | Estravel Latvia

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums

EUR 370 | Estravel Latvia

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.

EUR 225 | Estravel Latvia

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto jūras krastu.

EUR 295 | Atlantic Travel

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām garšas kārpiņām.

EUR 6.50 | Jurmala Golf Club & Hotel

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57.5903, 26.8627.

Alūksnes TIC

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars pulksten 11:30

Alūksnes TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -