Pieci ēdieni Līgo galdam, ko pagatavot kopā ar bērnu

RŪTA KROLLE-KNESE | 2019.06.22

Līgo svētki saistās ar kopā būšanu – vainagu pīšanu, dziedāšanu un lēkšanu pāri ugunskuram. Arī ēdiena gatavošana un baudīšana veicina ģimenes kopības sajūtu, tādēļ AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar bloga upene.lv autori Anniju Mihelsoni piedāvā piecas receptes, ko viegli pagatavot Līgo svētku galdam kopā ar bērniem.

Biešu – pupiņu veģetārie burgeri (16 gab.)

Sastāvdaļas:

Mīklai:

-    Dobeles dzirnavnieka rauga mīklas maisījums

-    Ķimenes, ķirbju, sezama, amaranta vai citas sēkliņas, ko uzbērt maizītēm (pēc izvēles)

-    1 ola

Veģetāro kotlešu masai:

-    2 krūzes vārītu vai konservētu sarkano pupiņu

-    2 krūzes vārītu bietīšu

-    1 krūze Dobeles dzirnavnieka Pilngraudu auzu pārslu

-    1/2 krūze ūdens

-    1/2 krūze pilngraudu miltu

-    1 šķipsniņa sāls

-    1 tējk. ķiploku pulvera vai 1 daiviņa ķiploka

-    1 tējk. oregano

-    2 saujas ķirbju sēklu

Burgeru pildījumam:

-    200g fetas siera

-    16 biešu lapiņas

-    16 tomāta šķēlītes

-    16 gurķa šķēlītes

-    Iepakojums ķiploku dīgstiņu

-    1 burciņa gurķu-sinepju mērces (katram burgeram 2ēd.k.)

-    3 avokado

Pagatavošana:

1.    Pagatavojiet mīklu, ļaujot bērnam to darīt pašam - ieliet ūdeni, pievienot maisījumu, eļļu un samaisīt.

2.    Raudzējiet mīklu siltā vietā 40 – 50 minūtes un uzkarsējiet krāsni līdz 180 grādiem.

3.    Ļaujiet bērnam no mīklas gatavot maza līdz vidēja izmēra bumbiņas, ko pēc tam apsmērējiet ar sakultu olu un uzberiet virsū sēkliņas.

4.    Maizītes cepiet 20-25 minūtes. Pa to laiku pagatavojiet visu, ar ko pildīsiet burgerus.

5.    Pagatavojiet biešu - pupiņu kotlešu masu. Pupiņas, bietes, auzu pārslas, ūdeni un miltus sablendējiet, pievienojot arī garšvielas - sāli, ķiploku, oregano un ķirbju sēkliņas. Atkarībā no vecuma bērnu var iesaistīt gan daudzumu mērīšanā, gan sastāvdaļu iebēršanā traukā, kur viss tiks blendēts.

6.    Gatavo masu lieciet bļodā un no tās veidojiet kotletītes, lieciet tās uz pannas cepties ar vāku pa virsu. Katrai kotletītei nepieciešams aptuveni 2ēd.k. masas. Cep no abām pusēm 5 minūtes uz vidējas liesmas.

7.    Kad burgermaizītes gatavas - ļaujiet tām nedaudz atdzist un pārgrieziet uz pusēm.

8.    Bērns var nomazgāt tomātus, gurķus un salātlapas. Kopā sagrieziet šķēlītēs tomātus un gurķus, atdaliet salātlapas. Salieciet maizītes tā, lai bērns var pildīt burgerus pats - izvēloties secību, izkārtojot sieru, salātlapu, gurķi, kotleti, gurķu-sinepju mērci, tomātu, dīgstus.

9.    Lai burgers labāk turētos kopā, var iespraust arī pašu pagatavotus karodziņus.

Sparģeļu-dārzeņu pīrāgs ar timiānu (6 personām)

Sastāvdaļas:

Pildījumam:

-    3-4 vidēja izmēra burkāni

-    350g dārzeņu lečo

-    200g šampinjonu

-    1 neliels kabacis

-    2 olas

-    150 ml saldā krējuma

-    2 saujas cietā siera gabaliņu

-    1 šķipsniņa sāls

-    1 šķipsniņa ķiploku pulvera

-    3 svaiga timiāna zariņi

-    150 g sparģeļu

Mīklai:

-    250 g Dobeles dzirnavnieka “Ekstra” kviešu miltu

-    1 olas dzeltenums

-    160 g auksta sviesta

-    2 ēd.k. auksta ūdens

-    1 šķipsniņa sāls

-    3 tējk. oregano

Pagatavošana:

1.    Iesijājiet bļodā miltus, pievienojiet sāli un aukstu sviestu.

2.    Ļaujiet bērnam saberzt visu kopā, līdz izveidojas rīvmaizei līdzīga masa.

3.    Pievienojiet olas dzeltenumu un 2ēd.k. auksta ūdens, tad, maigi mīcot, ar pirkstiem izveidojiet viendabīgu mīklas bumbu un lieciet to ledusskapī vismaz uz 1 stundu.

4.    Nomizojiet un sagrieziet ripiņās burkānus, ļaujiet bērnam nomazgāt un sagriezt sēnes un kabaci.

5.    Apcepiet burkānus, pievienojiet sēnes un kabaci.

6.    Kad viss apcepies, pievienojiet lečo un pasautējiet.

7.    Izņemiet no ledusskapja mīklu un vienmērīgi izlīdziniet tartes vai kūkas formā, maliņas uzlokot uz augšu (to var darīt visi kopā - tas sagādās lielu prieku un jautrību).

8.    Ar mīklu izklāto formu pildiet ar pagatavotajiem dārzeņiem.

9.    Sakuliet olu ar saldo krējumu un dodiet, lai mazais droši lej to virsū dārzeņiem. Pārberiet ar cietā siera gabaliņiem.

10.    Nogrieziet sparģeļu apakšējos galiņus, bet pārējo daļu lieciet virsū pīrāgam. Ievietojiet krāsnī cepties uz 40 - 45 minūtēm.

11.    Mazie pavāri gatavo pīrāgu dekorē ar redīsu dīgstiem.

Vasarīgais dārzeņu gruboto (6 personām)

Sastāvdaļas:

-    2/3 glāzes Dobeles dzirnavnieka grūbu

-    100-150 ml saldā krējuma

-    3 saujas cietā siera

-    2 tējk. ķiploku pulvera

-    1 šķipsniņa sāls

-    1 sauja dillīšu

-    100 g sniega zirnīšu

-    3-4 ķiploku galviņas

-    1/2 purava

-    5 mazie burkāniņi

-    4 mazās bietītes

-    1 jaunais kabacītis

-    1 sauja saulē kaltētu tomātu

-    1 iepakojums svaigo zirņu dīgstiņu

Pagatavošana:

1.    Uz pannas apgrauzdējiet grūbas, līdz tās kļūst viegli zeltainas.

2.    Ieberiet grūbas katlā un pielejiet ūdeni (attiecībā 1:2), lieciet vārīties, ik pa brīdim apskatoties, vai nav nepieciešams pievienot vairāk ūdens.

3.    Uzkarsējiet krāsni līdz 180 grādu temperatūrai.

4.    Ļaujiet, lai bērns nomazgā visus dārzeņus, un nomizojiet bietes.

5.    Ķiplokus pārgrieziet šķērsām uz pusēm, lai izceptās daiviņas varētu viegli izņemt.

6.    Darbiņš mazajam – bietes, kabacis un puravs jāsagriež ripiņās. Ļaujiet, lai bērns liek visus dārzeņus uz cepampannas un apslaka ar olīveļļu.

7.    Lieciet krāsnī cepties aptuveni 35-40 minūtes, līdz tie ir gatavi un viegli zeltaini.

8.    Kad pagājušas 20 minūtes, katliņā uzvāriet ūdeni un apvāriet sniega zirnīšus (aptuveni 5-7min.).

9.    Kad grūbas gatavas, tās var noskalot tekošā aukstā ūdenī, lai briešanas process neturpinātos.

10.    Uz pannas gatavojiet gruboto – mazajiem noteikti patiks grūbām pievienot saldo krējumu, ķiploku pulveri, sāli, sieru un dilles. Gatavo gruboto lieciet pasniegšanai paredzētā traukā.

11.    Dārzeņus un zirnīšus izkārtojiet pāri grūbām, ļaujiet mazajiem palīgiem izdaiļot ēdienu ar zirņu dīgstiem un saulē kaltētiem tomātiem.

Baltais kokospiena saldējums ar karamelizētām pārslām (10 gab.)

Sastāvdaļas:

-    1 glāze Dobeles dzirnavnieka Ātri vārāmo EKO auzu pārslu

-    2 ēd.k. medus

-    1 ēd.k. nerafinēta brūnā cukura

-    2 ēd.k. kokosriekstu eļļas vai sviesta

-    2 bundžiņas kokosriekstu piena

-    2 ēd.k. medus vai dateļu sīrupa

Pagatavošana:

1.    Uz pannas uzkarsējiet kokosriekstu eļļu, ieberiet pārslas un nedaudz apcepiet (aptuveni 3min.).

2.    Pievienojiet medu un cukuru, regulāri maisot, karamelizējiet pārslas, līdz tās kļuvušas zeltaini brūnas (aptuveni 4-5 min.).

3.    Gatavās pārslas izklājiet uz cepamā papīra un ļaujiet tām sacietēt. Kad tās atdzisušas, ļaujiet bērnam ar rokām atdalīt salipušās pārslas, lai tās atkal kļūst irdenas.

4.    Attaisiet kokosriekstu piena bundžiņu, to nesakratot. Ļaujiet, lai mazais palīgs kokosriekstu piena krēmīgo daļu uzmanīgi ar karoti liek blenderī.

5.    Bērns var pats pievienot saldinātāju (medu, dateļu, agaves vai citu sīrupu) un visu sablendēt viendabīgā masā.

6.    Lejiet masu saldējuma trauciņos - karamelizētās pārslas var bērt apakšā, augšā vai iemaisot pa visu formiņu – ļaujiet bērnam izvēlēties.

7.    Ielieciet trauciņos saldējuma kociņus un lieciet saldētavā uz 1-4 stundām (atkarībā no saldētavas).

Zaļais rabarberu-piparmētru smūtijs ar 4 graudu pārslām (3 glāzes)

Sastāvdaļas:

-    350 ml auksta rīsu-mandeļu piena

-    2 saujas Latvijā audzētu spinātu

-    3-4 zariņi svaigu piparmētru

-    1 rabarbera kāts

-    1/3 glāzes Dobeles dzirnavnieka 4 graudu pārslu

-    5 žāvētas dateles bez kauliņiem

Pagatavošana:

1.    Šo recepti bērni var pagatavot paši, vecākiem tikai nedaudz jāpiepalīdz – lai smūtijs iegūtu vislabāko konsistenci un garšu, tā pagatavošanā svarīgi ievērot blendēšanas secību.

2.    Nomizojiet rabarbera kātu un sagrieziet to gabaliņos.

3.    Blenderī ielejiet pienu un pieberiet rabarberu gabaliņus. Blendējiet aptuveni 1min., pievienojiet pārslas un blendējiet vēl 1 min..

4.    Iegūtajam dzērienam pievienojiet zaļumus, sablendējiet, tad pievienojiet dateles un vēl nedaudz blendējiet.

5.    Ja vēlaties baudīt vēsāku dzērienu, pievienojiet nedaudz ledus. Baudiet uzreiz.

Avots: Komunikāciju aģentūra


celojumubode - 3801
Zaķim šodien Liela diena

Zaķim šodien Liela diena

30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot sīkdzīvniekus.

Liepājas reģiona TIB

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides!

EUR 367 | Estravel Latvia

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas ēdināšanas uzņēmumi.

Liepājas reģiona TIB

Daiļslidošanas sacensības

Daiļslidošanas sacensības

No 6. līdz 7. aprīlim Valmieras Olimpiskā centra ledus hallē notiks starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Wolmar Spring Cup 2024”.

Valmieras TIC

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze.

EUR 539.00 | Latvia Tours

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance.

Europcar

Atlaides auto nomai Reunion salā

Atlaides auto nomai Reunion salā

Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā!

Europcar

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā.

TAKA

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā

Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim.

TAKA

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis //

EUR 121 | Estravel Latvia

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas!

🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama

EUR 350 | Latvia Tours

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta auto un motorikša

EUR 757 | Latvia Tours

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem.

Liepājas reģiona TIB

Klasiskās indiešu dejas koncerts

Klasiskās indiešu dejas koncerts

6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā.

EUR 10 | Valmieras TIC

Lieldienu pasākums mini ZOO

Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši"

Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem.

Talsu novada TIC

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu prieki lieliem un maziem

Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida tematiskas izklaides.

Baltic Beach Hotel & SPA

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem //

EUR 1700 | Estravel Latvia

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi!

Novatours

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca.

ViaJurmala

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -