Latvijas izgaismošanas akcijā ar savu kultūras programmu iesaistījušies novadi visā Latvijā

Linda Miltiņa | 2018.06.15

21.jūnija akcijā „Izgaismo Latviju”, kad mūsu valsts robežas kontūru izgaismos simtiem ugunskuru un notiks gājiens apkārt Latvijai, ar plašu kultūras programmu iesaistījušies ne tikai 43 pierobežas novadi, bet arī pašvaldības valsts vidienē. Pie „Izgaismo Latviju” ugunskuriem Latvijas novados 21.jūnija vakarā varēs izzināt latviešu saulgriežu tradīcijas, baudīt folkgrupu, koru un dažādu citu mūziķu uzstāšanos, notiks teātra izrādes, tiks demonstrētas filmas un notiks cita veida aktivitātes.

„Izgaismo Latviju” akcijas programma novados ir daudzveidīga un interesanta - katra pašvaldība padomājusi, kā pārsteigt gan pašu iedzīvotājus, gan viesus. 21.jūnijs astroloģiski ir arī gada īsākā nakts – īstie saulgrieži, tāpēc daudzos novados plānoti koncerti, uzstāsies deju kolektīvi, notiks saulgriežu rituāli, meistarklases, varēs izzināt latviešu tradīcijas. Taču visās vietās pie pašvaldību organizētajiem ugunskuriem notiks akcija „Izgaismo Latviju”, kuras programma paredz, ka no plkst.21:30 kopīgi tiek dziedātas spēka dziesmas Latvijai un plkst.22, vienlaikus visos Latvijas novados, - Latvijas himna.

Katrā no 43 pierobežas novadu pašvaldībām atradīsies vismaz viens „Izgaismo Latviju” ugunskurs, taču daudzos novados ugunskuri tiks kurti vairākās vietās  – pie kultūras un saieta namiem, estrādēs, jūras krastā un citviet. Piemēram, Dundagas novadā ugunskuri tiks iedegti visos Līvu krastu ciemos no Ovīšiem līdz pat Ģipkai. Skaistkalnē tiks iedegti 17 ugunskuri, robežas tuvumā veidojot ugunskuru ceļu. Rīgā viens no ugunskuriem atradīsies Vecāķu pludmalē, kur rūpes par to uzņēmušies 1.Rīgas brigādes zemessargi. Informāciju par pašvaldību organizēto ugunskuru vietām un plānotajiem pasākumiem sniedz pašas pašvaldības, kā arī informācija apkopotā veidā pieejama vietnē www.izgaismolatviju.lv

“21.jūnijā katrs Latvijas iedzīvotājs ir aicināts piedalīties akcijā „Izgaismo Latviju” - noiet vienu kilometru Latvijas pierobežā paša izvēlētā vietā un pulcēties pie pierobežas pašvaldību organizētajiem ugunskuriem. Latvija tādējādi kļūs par pirmo valsti pasaulē, kuras iedzīvotāji valsts simtgadei par godu apgājuši ap savu valsti un izgaismojuši tās robežu ar ugunskuriem. Akcijā aktīvi iesaistījušās arī dažādas sabiedriskās organizācijas un muzeji, piemēram, Raiņa mājas Berķenelē, kas sagatavojis īpašu programmu un ugunskura vietu,” stāsta viena no akcijas „Izgaismo Latviju” idejas autorēm, Imanta Ziedoņa muzeja pārstāve Žanete Grende.

„Gājiena vieta ir katra dalībnieka brīva izvēle – ceļš apkārt Latvijai iet ne tikai tālā Latvijas pierobežā, bet arī  Rīgas apkaimē, Jūrmalā, Carnikavā un citviet. Katram var būt savs veids, kā šo Latvijas simtgadei veltīto kilometru pieveikt – to var noiet, var braukt ar riteni, skrituļot vai pierobežā braukt ar laivu pa Gauju. Saulkrastieši, piemēram, akcijas laikā dosies  viens otram pretī, lai satiktos pusceļā. Puse dalībnieku ceļu sāks pie Baltās kāpas, otra puse – Saulkrastu otrā  galā. Priekules novadā ļaudis nolēmuši pierobežas posmu ne tikai noiet, bet stafetes veidā arī apskriet apkārt savam novadam. Katram veids, kā Latviju 21.jūnija vakarā apmīļot, ir cits,” saka fonda 1836 pārstāve un pašvaldību koordinatore Inese Krūze.  

Par akciju „Izgaismo Latviju”

Par godu Latvijas simtgadei fonds „1836” veido tūrisma maršrutu apkārt Latvijai, kas vijas aptuveni 1836 kilometru garumā, aptverot visu Latvijas teritoriju pa sauszemes robežu. Šis maršruts jeb „1836 ceļš” tiks dāvāts Latvijai un tās iedzīvotājiem valsts simtgadē. 21.jūnijā uz „1836 ceļa” notiks akcija „Izgaismo Latviju”, kuras laikā katrs Latvijas iedzīvotājs aicināts noiet vienu kilometru Latvijas pierobežā paša izvēlētā vietā, lai pēc tam dotos uz organizētajām ugunskuru vietām, dziedātu spēka dziesmas Latvijai un noslēgumā – valsts himnu.

Akcija „Izgaismo Latviju” ir viens no oficiālajiem Latvijas simtgadei veltītajiem pasākumiem, kuru organizē fonds „1836” un Imanta Ziedoņa muzejs ar bankas BlueOrange atbalstu un 43 pierobežas novadu pašvaldību aktīvu līdzdalību.  Pēdējo divu gadu laikā iezīmēta 1836 kilometrus garā ceļa infrastruktūra, apzinātas atpūtas vietas un naktsmītnes gājējiem vai braucējiem, kuri nākotnē vēlēsies mērot kādu šī ceļa daļu.    

Kā notiks akcija?

•    Līdz plkst.18:20 - akcijas dalībnieku pulcēšanās pašu izvēlētajā vietā uz „1836 ceļa”

•    18:36 - sākas gājiens apkārt Latvijai

•    20:00 – 21:30 - ugunskuru iedegšana

•    21:30 – pie visiem ugunskuriem pierobežā kopīgi tiek dziedātas spēka dziesmas Latvijai

•    22:00 – valsts himnas dziedāšanas vienlaikus visā Latvijā.

•    Vakara turpinājums pie ugunskuriem, atbilstoši pašvaldību veidotajai programmai

Avots: BCP


celojumubode - 3808
👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI!

👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI!

Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar tradīcijām..

EUR 53.00 | Latvia Tours

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, SADARBĪBAS PARTNERUS

Latvia Tours

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums

EUR 1058 | Estravel Latvia

Grieķijas valdzinājums!

Grieķijas valdzinājums!

Ekskursiju ceļojums "GRIEĶIJAS VALDZINĀJUMS" 12 dienas! Atpūta un pelde Jonijas jūras Korintas līcī, Vuliagmeni ezerā, termālajos baseinos

EUR 689 | Latvia Tours

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību!

EUR 180 | SKY24.LV

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57.5903, 26.8627.

Alūksnes TIC

Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats”

Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats”

20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras namā.

Valmieras TIC

Viesu nams “BALTIŅI”

Viesu nams “BALTIŅI”

Lieliska vieta atpūtai, kur paslēpties no pilsētas burzmas un trokšņiem. Ir iespēja baudīt spāņu virtuvi. Visus ēdienus gatavo spāņu šefpavārs!

TAKA

Restorānu nedēļa aicina garšu ceļojumā

Restorānu nedēļa aicina garšu ceļojumā

Liepājas restorānu nedēļa norisināsies no 12. līdz 21. aprīlim un tajā īpašās ēdienkartes piedāvās 23 Liepājas restorāni un kafejnīcas.

Liepājas reģiona TIB

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.

EUR 225 | Estravel Latvia

Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē!

Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē!

Trūkst ideju brīvdienām? Ieskaties mūsu 2 dienu piedāvājumā un izvēlies sev tīkamo!

Rēzeknes pilsētas TIC

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo karti jau tagad.

EUR 180 | Jurmala Golf Club & Hotel

Maroka - Āfrikas eksotika

Maroka - Āfrikas eksotika

Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot aprīlī

EUR 559 | Estravel Latvia

Atlaides auto nomai Reunion salā

Atlaides auto nomai Reunion salā

Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā!

Europcar

Bērnu un jauniešu teātru festivāls

Bērnu un jauniešu teātru festivāls

19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”.

Valmieras TIC

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā!

TAKA

Tet Rally Latvia

Tet Rally Latvia

2024. gada vasarā Latvija pirmo reizi uzņems FIA pasaules rallija čempionāta posmu. Tet Rally Latvia norisināsies no 18. līdz 21. jūlijam.

Liepājas reģiona TIB

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -