Ceļotāja stāsts: Balatons – milzum liels ezers, milzum daudz iespēju

Madara Bērziņa | 2018.06.15

“Nopietni, tas ir ezers?” bija mana pirmā doma, ieraugot Balatona Vidusjūras zilos ūdeņus plešamies pāri Ungārijas rietumu daļai. Vērojot lēzeno kalnu miglainās aprises pretējā krastā (aptuveni 14 km attālumā) rodas sajūta, ka drīzāk atrastos pie kāda jūras līča. Ezers stiepjas 77 kilometru garumā un šķiet bezgalīgs. Kopumā tas aizņem 5 174 kvadrātkilometrus ungāru zemes (salīdzinājumam - Latvija ir aptuveni 64 tūkstošus kvadrātkilometrus plaša...) un ir lielākais ezers Centrāleiropā.

Atpūtu pie Balatona ierindoju kā vienu no līdz šim patīkamākajām peldēšanas pieredzēm. Manuprāt, tas sevī apvieno labāko no jūras – plašumu, dzidro, zilo ūdeni, caur kuru var redzēt gaišām smiltīm klāto ezera dibenu un nelielus viļņus, un labāko no ezera – ar zāli apaugušos krastus, turpat netālu augošo lapu un skuju koku doto ēnu, krāšņās niedres un, bez šaubām, saldūdeni, kas maija beigās bija sasniedzis jau 22 grādu temperatūru. Ezera krasts ir viscaur sakopts, gar to stiepjas nobruģēta promenāde, kur doties pastaigās, piesēst un vērot saulrietu vai baudīt vietējo vīnu. Ne velti Balatons ir ļoti iecienīts brīvdienu galamērķis gan ārzemniekiem, gan pašiem ungāriem.

Plānojot savu Balatona piedzīvojumu, bija grūti saprast, no kura gala šim milzim ķerties klāt. Internetā pieejama daudz informācija par pilsētām, ciemiem, dabas parkiem, aktivitātēm, kas pieejamas ezera krastā. Tagad, ar savu pieredzi, varu apstiprināt apgalvojumu, ka ziemeļu krasts būs piemērotāks dabas mīļotājiem, velo un dabas taku cienītājiem, jo tas ir paugurains, mežains ar fantastiskām dabas ainavām. Toties līdzenajam dienvidu krastam vairāk raksturīgas kūrortviesnīcas, pludmales ballītes, bāri, restorāni.

Kā apmešanās vietu izvēlējos dienvidu krasta pilsētu Šiofoku, kas tiek dēvēta arī par Balatona galvaspilsētu. No Budapeštas Deli stacijas līdz pilsētai ar vilcienu var nokļūt pusotras stundas laikā. Man tā nedaudz atgādināja Jūrmalu – priedes, labiekārtoti parki, šikas un mazāk šikas vasarnīcas, tūristu ieliņas ar saldējuma stendiem, suvenīriem, restorāniem. Pašā tūrisma epicentrā atrodas divas pludmales, kas gan ir par maksu (1000 HUF jeb 3 eiro no cilvēka), to koptajos zālienos ierīkoti piknika galdi, pieejami saulessargi un inventārs ūdens aktivitātēm. Par prieku tiem, kas tomēr ilgojas pēc pludmales smiltiņām, vienā no pludmalēm uzbērts neliels pleķītis, kuru ieskauj skatuve un bāri, kuros var iegādāties visādus tropiskus kokteiļus. Tomēr abas šīs pludmales jau pulksten 18:00 tiek slēgtas, tāpēc biežāk priekšroku devām divām citām pludmalēm mazliet nomaļus – tur nebija saulessargu un katamarānu, toties bija mols, pīles un brīvdabas fitnesa parks. Otrpus vilciena sliedēm atrodas Šiofokas pilsētas centrs. Tā galvenais apskates objekts ir baltais ūdenstornis, kura augšā, protams, iekārtota kafejnīca. Kopumā parasta pilsēta – tirdzniecības centrs, autoosta, bloku mājas.

Pa Balatonu aktīvi kursē ūdens satiksme, galvenokārt tā kursē starp Šiofoku, Fonjodu, Tihaņas pussalu un slaveno Badačoņas vīna reģionu. Ir iespēja izīrēt arī motorlaivu ,burāt,  organizēti arī kruīza braucieni. Mēs izvēlējāmies parasto pasažieru kuģi, lai 1 stundas un 20 minūšu ilgā laikā no Šiofokas nokļūtu uz Tihaņas pussalu – absolūtu "must-see" dabas mīļotājiem. Tur iesaku apskatīt Tihaņas abatiju, bet vēl jo vairāk, iemaldīties kādā klusākā kalnā vedošā meža taciņā un izbaudīt skaistāko skatu uz Balatonu un tikt pie lieliskām bildēm. Vēl Tihaņa ir slavena ar lavandu, tur greznojas lavandas lauki, notiek, lavandas festivāls, katras mājas pagalmā aug vismaz nedaudz lavandas, pieejamas lavandas ziepes, spilventiņi, pat lavandas alus.

Kopumā atpūta pie Balatona ezera pārspēja no ceļojuma gaidīto. Vēl pēdējā viesošanās dienā pēc jautājuma “Aizejam vēl līdz jūrai?”, ceļabiedram nācās atgādināt, ka esam taču pie ezera. Manā atmiņā Balatons paliks kā kaut kas ļoti iespaidīgs. Galvenie plusi šajā galamērķī – tur ir skaisti, pilnīgi visur. Pie Balatona iespējams aizbraukt gan pēc dabas, gan pēc miera, gan pēc ballītēm un piedzīvojumiem. Un ļoti garšīgs ēdiens par patīkamām cenām (pēc maniem novērojumiem, ungāri mīl visam pievienot skābo krējumu vai bārbekjū mērci). Neliels mīnuss – cilvēkiem, kas mēdz ceļojumu laikā sazināties angliski, var būt problēmas saprasties, jo bieži vietējie labāk pārvalda vācu valodu (dīvaini, bet jo tālāk no tūristu centra virzījāmies, jo vairāk parādījās angliski runājošo). Mans personīgais iespaids – ungāri nav paši runātīgākie cilvēki, bet attieksme pret tūristiem ir sirsnīga un pretimnākoša. Jāņem vērā arī tas, ka šajā reģionā, pretēji galvaspilsētai, visur nesastapsiet uzrakstus ar norādēm trīs svešvalodās, dažreiz nācās iespringt, lai atrastu ceļu.

Plānojot dienu, vēlams cītīgi sekot līdzi laika prognozei. Ja tā stāsta, ka pulksten 19:00 gaidāms negaiss, tad tā arī būs, pat, ja 18:50 spoži spīd saule. Brīvdienu laikā gadījās pārciest pāris spēcīgus negaisus, kas, cik pēkšņi atnāca, tik pēkšņi arī pārgāja. Bet tie, plus 29 grādu karstumā, drīzāk bija atsvaidzinoši un patīkami!

Avots: BalticTravelnews.com


celojumubode - 3801
Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni!

Alūksnes TIC

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides!

EUR 367 | Estravel Latvia

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta auto un motorikša

EUR 757 | Latvia Tours

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas ēdināšanas uzņēmumi.

Liepājas reģiona TIB

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Kemperu noma Eiropā

Kemperu noma Eiropā

Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam!

EUR 71 | Estravel Latvia

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu.

EUR 5 | Valmieras TIC

Pavasara tirgus Lietuvā

Pavasara tirgus Lietuvā

20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus!

Ignalinos rajono TIC

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija...

EUR 369 | Estravel Latvia

Riga Reggae Acoustic

Riga Reggae Acoustic

6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae Acoustic!

EUR 15 | Valmieras TIC

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot un ripināt olas

Alūksnes TIC

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei

Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem //

EUR 1700 | Estravel Latvia

Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮

Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮

Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim Botanico

EUR 745.00 | Latvia Tours

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā.

TAKA

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance.

Europcar

DENISS PASHKEVICH TRIO

DENISS PASHKEVICH TRIO

29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” ietvaros.

EUR 20 | Valmieras TIC

 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu itāļu viesmīlību

EUR 495 | Latvia Tours

6 trending travel destinations for 2024

6 trending travel destinations for 2024

Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans.

EUR 79 | airBaltic

Atklājam Turcijas sezonu!

Atklājam Turcijas sezonu!

Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām...

CelojumuBode.lv

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā

TAKA

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -