Dabas aizsardzības pārvalde Slīteres Ceļotāju dienās sarūpējusi septiņus unikālus pārgājienus

Andra Ratkeviča | 2018.06.09

Atzīmējot Slīteres Nacionālā parka (SNP) 95. jubileju, Dabas aizsardzības pārvalde (Pārvalde) Slīteres ceļotāju dienās, kas norisināsies 9. un 10. jūnijā, dabas draugiem dāvina septiņus unikālus dabas izziņas pārgājienus, kuros atklāt nacionālā parka dabas daudzveidību un unikalitāti.

Jau šajā nedēļas nogalē ikvienam interesentam būs iespēja doties gan garos un salīdzinoši grūtos pārgājienos, gan vieglās pastaigās dabas pētnieku vadībā.
“Šogad Slīteres Nacionālais parks atzīmē 95 gadus. Gribam parka jubileju svinēt, vairojot sabiedrības izpratni par īpaši aizsargājamo dabas teritoriju lomu dabas un kultūrvēstures vērtību saglabāšanā. Tādēļ šā gada Ceļotāju dienas apmeklētājiem dāvinām plašu pārgājienu programmu. Interesanti būs ikvienam – īpašos pārgājienos varēs iepazīt nacionālā parka sēņu, kukaiņu, putnu, mežu, purvu, upju un pat ezeru pasauli,” skaidro Ceļotāju dienas aktivitāšu organizatore, Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centra “Slītere” vadītāja Andra Ratkeviča.

Ikviens varēs izraudzīties savām interesēm un iespējām piemērotākos pārgājienus. Dabas muzeja mikoloģe Inita Dāniele vedīs pārgājienā “Sēnes starp pavasari un vasaru”. Pārgājiena maršruts paredzēts pa mežu Zilo kalnu kraujas apkārtnē. Kopīgi plānot meklēta sēnes, vērtēt to augšanas vietu un apstākļus.

Kopā ar dabas ekspertu, kukaiņu pētnieku Uģi Piterānu pārgājienā “Slīteres kukaiņiem pa pēdām” varēs iepazīt Slīteres Nacionālā parka lielo kukaiņu daudzveidību Slīteres bākas apkārtnē. Tā būs unikāla iespēja skaitīt krāsainos dienastauriņus, meklēt piepjmīļus, vērot knābjgalvjus un daudzus citus noslēpumainus lidoņus, kā arī uzzināt vairāk par dažādām kukaiņu pētīšanas metodēm. U. Piterāna vadībā saullēktā notiks arī putnu vērošanas pastaiga un putnu kora šķetināšana Šlīteres bākas apkārtnē, jo Slīteres Zilo kalnu kraujā rīta putnu koris ir viens no visbagātīgākajiem Latvijā.

Nacionālā parka neparasto dabu aicinās iepazīt arī vides gids Jānis Šlūke pārgājienā “Apkārt Pēterezeriem”. Maršruts ļaus iepazīt visus ezeriņus, kas savulaik izveidojušies Peterezera vigā – Lielo Pēterezeru, Mazo Pēterezeru un Pēterīti. Savukārt vides gides Ineses Rozes un purvu ekspertes Agnese Priedes vadībā notiks pārgājiens Rukšu purvā, atklājot Slīteres Nacionālā parka noslēpumaino purvu pasauli.

Meža ekoloģe un vides gide Sandra Ikauniece pārgājienā atklās Zilo kalnu noslēpumus, iepazīstinot ikdienas garābraucēju acīm paslēptu gravu. Pārgājiena dalībnieki varēs smelties zinības par sūnām, nogaršot pavasara zaļumus, atklāt senu ceļa vietu un aplūkot, iespējams, lielāko lazdu Latvijā. Savukārt zoologs Vilnis Skuja interesentus vedīs pārgājienā “Rākstupīte rakstus raksta” pa Mazirbes apkārtni. Maršruts vedīs no Baltās kāpas ar vilkaču priedi un āpšu alām, pāri Maitu kalnam un vigai, pa veco ceļu uz Rākstu gravu, pāri dižpriežu audzei līdz Mazirbes baznīcai.

Aizraujošas dabas izziņas aktivitātes par godu nacionālā parka 95. gadskārtai būs sarūpējis arī dabas izglītības centrs “Slītere”, kas atrodas pašā Zilokalnu kraujas malā. Ikviens būs aicināts apmeklēt gan Šlīteres bāku, gan turpat netālu esošo Ozola namiņu un iesaistīties tā sarūpētajās aktivitātēs.

Dabas aizsardzības pārvaldes aktivitātes Ceļotāju dienās tiks īstenotas, pateicoties Latvijas vides aizsardzības fonda (LVAF) atbalstam. Finansējums piešķirts LVAF projektā ar Reģ. Nr. 1-08/23/2018 „Nacionālie parki laiku lokos”.
Slīteres ceļotāju dienas organizē Dundagas novada pašvaldība sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi. Tās Dundagas novadā notiek jau devīto gadu, aicinot dabas draugus, zinātkāros, ģimenes ar bērniem un vienkārši veselīgas vides baudītājus pieredzējušu dabas un novada pētnieku vadībā doties pārgājienos, kā arī iesaistīties citās aktivitātēs. Kopumā Ceļotāju dienās šogad norisinās vairāk nekā 20 dažādas aktivitātes – pārgājieni, laivu braucieni, ekskursijas, izstādes, meistarklases u.c.. Ar visām Ceļotāju dienu aktivitātēm var iepazīties pasākuma mājaslapā: www.sliteresdiena.lv.

Avots: www.daba.gov.lv


celojumubode - 3813
ALBĀNIJA jau no 30.05.

ALBĀNIJA jau no 30.05.

Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija

EUR 589 | Latvia Tours

Atlaides auto nomai Igaunijā

Atlaides auto nomai Igaunijā

Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu!

Europcar

Tet Rally Latvia

Tet Rally Latvia

Liepājā notiks pilsētas ātrumposms, Tet Rally Latvia uzvarētāju noskaidros Dienvidkurzemes novada Vecpils autotrasē.

Liepājas reģiona TIB

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo karti jau tagad.

EUR 180 | Jurmala Golf Club & Hotel

Atlaides auto nomai Reunion salā

Atlaides auto nomai Reunion salā

Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā!

Europcar

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana

EUR 519 | Estravel Latvia

Izstāde

Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā

No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde.

Valmieras TIC

Pārgājienu seriāls

Pārgājienu seriāls "Izpēdo Dienvidkurzemi"

“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā gaisā.

Liepājas reģiona TIB

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Trakai TIC

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām!

EUR 295 | Latvia Tours

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām.

EUR 1089 | Latvia Tours

Svinam Vācijas futbola vasaru

Svinam Vācijas futbola vasaru

Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu savas koman

Europcar

 Vislatvijas golfa diena 5.maijā!

Vislatvijas golfa diena 5.maijā!

Vislatvijas Golfa Dienas – atklāj golfa spēles burvību! Aicināts ir ikviens pie mums Jurmala Golf Club & Hotel!

Jurmala Golf Club & Hotel

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā!

TAKA

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu!

EUR 339 | Latvia Tours

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Atlaides auto nomai Ungārijā

Atlaides auto nomai Ungārijā

Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību.

Europcar

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -