Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā aicina bērnus iesaistīt maltītes gatavošanā no mazotnes

Evita Bille | 2018.06.01

Puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka bērns maltītes gatavošanā būtu jāiesaista sākot no 3 - 4 gadu vecuma (47%), savukārt trešdaļa – jau no pašas mazotnes, pat līdz 2 gadu vecumam (35%), liecina AS “Dobeles dzirnavnieks” veiktā aptauja*. Pirmie pienākumi, ko esam gatavi uzticēt mazuļiem, ir produktu mazgāšana, maisīšana un cepumu formu veidošana. Latvijā mīt gana drosmīgi vecāki: gandrīz puse jau no 5 - 6 gadu vecuma bērnus iesaista arī karstu ēdienu pagatavošanā – vārīšanā un cepšanā.  

“Tuvojoties Starptautiskajai bērnu aizsardzības dienai, vēlamies iedrošināt Latvijas vecākus jau no mazotnes savas atvases pēc iespējas biežāk iesaistīt maltītes plānošanā, gatavošanā, pasniegšanā un kopīgā baudīšanā. Tā iespējams likt pamatus gan bērna drošākai un pastāvīgākai personībai, gan veicināt ģimenes kopības sajūtu,” saka AS “Dobeles dzirnavnieks” valdes priekšsēdētājs un divu bērnu tēvs Kristaps Amsils.

“Bērni parasti ar prieku un atbildību vēlas piedalīties ģimenes maltītes sagatavošanā, taču, baidoties par nekārtību vai spēju tikt galā ar uzdevumu, mēs mēdzam liegt viņiem iesaisti šajās aktivitātēs. Neapšaubāmi vienmēr jāizvērtē bērna vecums un fiziskās spējas, dodot drošus uzdevumus un darba instrumentus. Lai aizsargātu, ne vienmēr ir jāaizliedz, bieži vien daudz svarīgāka ir iegūtā pieredze, prasmes un izpratne par to, kā lietas darāmas,” saka psiholoģe Zane Avotiņa: “Bērnu dalība ēdiena sagatavošanā veicina ne tikai fizisko prasmju attīstību, bet ir arī pozitīvs ieguldījums pašvērtējuma formēšanās procesā. Turklāt bērna iesaistīšana ēst gatavošanā  veicina veselīgu ēšanas paradumu attīstību”.

Gandrīz visi aptaujātie respondenti piekrīt, ka mazuļa iesaiste maltītes gatavošanā pozitīvi ietekmē gan viņa fizisko, gan garīgo attīstību, veicina patstāvību un ir svarīga ne vien bērnam, bet visas ģimenes attiecībām (virs 98%). Tajā pašā laikā domas dalās par to, vai bērna iesaiste atvieglo maltītes gatavošanu. Tikai 30% uzskata, ka kopā ar bērniem ēst pagatavot var ātrāk un ērtāk, vairums redz procesa sarežģīšanos.

“Dobeles dzirnavnieka” veiktā aptauja liecina, ka pirmās darbības, ko liela daļa vecāku ļauj mazuļiem palīdzēt vēl nesasniegušiem 2 gadu vecumu, ir augļu un dārzeņu mazgāšana, produktu izņemšana no skapīšiem, maisīšana un cepumu formu veidošana. 3 - 4 gadu vecumā tiek uzticēta ēdiena sastāvdaļu piebēršana, mīklas mīcīšana, galda klāšana un gatavas maltītes dekorēšana. Katrs otrais uzskata, ka šajā vecumā bērns jau var sākt arī servēt maltīti sev (55%) un citiem (49%).

Lai arī Latvijas vecāki šķiet gana droši un teju puse (40%) ir gatavi iesaistīt 5 - 6 gadus vecus bērnus arī karstu ēdienu pagatavošanā, tomēr katrs piektais uzskata, ka vārīt, cept un patstāvīgi gatavot bērns var sākt vien 9 - 10 gadu vecumā. Viedokļi atšķiras arī par produktu griešanu: trešdaļa to bērnam uzticētu jau 3 - 4 gadu vecumā, 40% - 5 - 6 gados, bet 17% ne ātrāk kā 7 - 8 gados un neliela daļa vēl vēlāk.

“Piedaloties ēst gatavošanā, bērns apgūst daudz praktisku iemaņu - roku mazgāšanu, darba vietas sagatavošanu, galda klāšanu, dažādu virtuves piederumu izmantošanu. Varat uzticēt bērnam piemeklēt īsto katlu, bļodu, mērtrauku vai rīvi, mācīties izmantot mizošanas vai griešanas nazi. Svarīgi arī ar bērnu pārrunāt gan to, kā sagatavot produktus (mazgāt, mizot), gan dažādus gatavošanas paņēmienus - griešanu, rīvēšanu, maisīšanu. Ne mazāk svarīgas prasmes ir  arī darba vietas satīrīšana pēc gatavošanas, trauku novākšana, mazgāšana,” saka Z.Avotiņa.

Psiholoģe arī norāda: “Sākumā bērnam ārkārtīgi nozīmīgs ir vecāku atbalsts un iedrošinājums, īpaši brīžos, kad viņš piedzīvo kādu neveiksmi – saplīst ola, izbirst milti vai piedeg pankūka. Taču galvenais – atcerēties, ka šis var būt jautri un vērtīgi kopā pavadīts laiks, kas veicina savstarpējo uzticēšanos un sirsnīgas attiecības”.

“Mazo pavāru skoliņas” dibinātāja un ģimenes bloga “Viens + Viens” autore Lauru Grēviņa uzskata: ”Virtuvē darboties var jau pavisam mazi bērni. Labākais vecums ir tad, kad bērns par to sāk izrādīt interesi, un tas parasti notiek ļoti ātri - pat pirms gada vecuma. Mūsu ģimenē četrgadnieks jau pats labprāt seko līdzi visam pagatavošanas procesam, ir iegaumējis, kas jāliek pie pankūku mīklas, un to atgādina. Viņam ļoti patīk griezt ar nazi un rīvēt. Mazākais - gandrīz 2 gadu vecumā - labprāt saber nepieciešamās sastāvdaļas katliņā vai kaut ko samaisa, piemēram sakuļ omleti ar dakšiņu”.

“Vecāki ir ļoti dažādi. Vieni ļauj būt bērniem patstāvīgiem un aicina palīdzēt virtuvē, citiem tas asociējas ar pārāk lielu nekārtību, tādēļ labāk visu izdara bērna vietā, kas varbūt ir ērtāk īstermiņā, bet ne nākotnē!” saka L.Grēviņa, aicinot: “Nebaidieties un ļaujiet bērniem piedalīties virtuves darbos ja ne katru dienu, tad vismaz brīvdienu rītos, kad arī pašiem ir vairāk laika! Lai samazinātu nekārtību, mazākiem bērniem var visu iepriekš jau sasvērt, lai nenotiek tā, ka kūkai ir daudz par daudz miltu. Protams, neaizmirstiet par drošību un neturiet mazu bērnu tuvumā karstus un asus priekšmetus!”

Avots: Dobeles dzirnavnieks


celojumubode - 3815
Saulaina atpūta Kosta Blanka

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no 31/05 - 30/09

EUR 715 | Atlantic Travel

Sala ar unikālu skaistumu!

Sala ar unikālu skaistumu!

Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs.

EUR 469.00 | Latvia Tours

25.maijā norisināsies Lielais plosts

25.maijā norisināsies Lielais plosts

25. maijā Dabas parka “Daugavas loki” teritorijā norisināsies ikgadējs Vislatvijas ūdens tūristu saiets “Lielais plosts”.

TAKA

Anta Eņģele. Māmiņdienas koncerts

Anta Eņģele. Māmiņdienas koncerts

12.maijā pl.16.00 Kultūrtelpa Akustika ielūdz uz māmiņdienai veltītu koncertu kopā ar dziesminieci Antu Eņģeli!

EUR 15 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Ēģipte skolēnu RUDENS brīvlaikā

Ēģipte skolēnu RUDENS brīvlaikā

Esiet tālredzīgi un gudri! iegādājieties ceļojumu skolenu RUDENS brīvlaikam jau tagad! Hurgada vai Šarm-el-Šeiha

EUR 685 | Estravel Latvia

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras!

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Eiropas Muzeju nakts Liepājā

Eiropas Muzeju nakts Liepājā

Sestdien, 18. maijā, no plkst. 19 līdz 01 ikviens liepājnieks un vēju pilsētas viesis ir aicināts ļauties Eiropas Muzeju nakts Liepājā rosībai.

Liepājas reģiona TIB

Svinam Vācijas futbola vasaru

Svinam Vācijas futbola vasaru

Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu savas koman

Europcar

Orientēšanās diena ar Sandru Grosbergu

Orientēšanās diena ar Sandru Grosbergu

12. maijā jūs gaida lieliska iespēja piedalīties meistarklasē un pieredzes apmaiņā ar Latvijas elites sportisti orientēšanās - Sandru Grosbergu!

EUR 2 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm

EUR 692 | Atlantic Travel

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums

EUR 370 | Estravel Latvia

Luksus klases piedāvājumi - Taizeme

Luksus klases piedāvājumi - Taizeme

Esat pelnījuši - izbaudīt unikālu pieredzi, augstākās klases apkalpošanu un ņemt no dzīves vairāk! Dažādi Luksus piedāvājumi atpūtai Taizemē. Sviniet dzīvi!

EUR 610 | Estravel Latvia

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam.

EUR 425 | Atlantic Travel

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā!

TAKA

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;)

Latvia Tours

🇬🇷 JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

🇬🇷 JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze.

EUR 979 | Latvia Tours

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - Atēnas -...

EUR 1099 | Estravel Latvia

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -