Muzeju nakts tradīcija turpinās - muzejus akcijā apmeklē vairāk nekā 221 284 interesenti

Lita Kokale | 2018.05.22

Piedāvājot daudzveidīgas norises, četrpadsmitajā Muzeju naktī 204 ar kultūrvēsturisko mantojumu saistītas apskates vietas visos Latvijas reģionos vēra durvis bezmaksas apmeklējumiem. Līdz ar 122 akreditētajiem muzejiem Muzeju naktī - š.g. 19. maijā - iesaistījās arī 82 citas kultūras un valsts pārvaldes institūcijas.

“Rīgā, Pierīgā, kā arī visu Latvijas reģionu valsts, pašvaldību un akreditētajos privātajos – kopumā 122 muzejos – šogad reģistrēti 221 284 apmeklējumi,” informē Kultūras ministrijas (KM) Kultūrpolitikas departamenta Muzeju nodaļas vadītājs Jānis Garjāns, uzsverot, ka “Muzeju nakts apmeklētāji kļūst prasīgāki un ieinteresētāki: lielāka vērība tiek pievērsta muzeju ekspozīcijām un muzeju darbinieku sagatavotajiem pasākumiem, iepretim nakts laikā apmeklēto muzeju skaitam. Īpaši tas attiecināms uz muzejiem – akcijas dalībniekiem Rīgā.”

“Ministrijas vārdā pateicos visiem Latvijas muzeju darbiniekiem un akcijas koordinētājiem – ICOM Latvijas Nacionālajai komitejai – par ieguldīto darbu, pašaizliedzību, enerģiskumu un radošumu, ar kādu muzeju darbinieki jau četrpadsmito gadu rada svētkus tūkstošiem muzeju apmeklētāju,” pauž J.Garjāns.

Reģionos muzeju apmeklējums Muzeju naktī turpina pieaugt. Šogad visapmeklētākie akcijas ietvaros bijuši Kurzemes muzeji – 36 125 apmeklējumi (2017. gadā – 34 836 apmeklējumi) un Vidzemes muzeji – 27 872 apmeklējumi (2017.gadā – 36 270 viesu). Vidzemē apmeklētība Muzeju naktī, salīdzinot ar 2017.gadu, ir zemāka tādēļ, ka Cēsu muzejs dialogam ar apmeklētājiem bija izvēlējies jaunu formu, organizējot Latvijas Tautasdziesmu nakti. Kā allaž daudz apmeklētāju bijis arī Pierīgas muzejos, kur reģistrēti 22 135 apmeklējumi. Pieaugusi apmeklētība Latgales muzejos, kur reģistrēti 13 546 apmeklējumi un Zemgales muzejos, kur iegriezušies 14 651 apmeklētājs (2017.gadā Latgalē un Zemgalē bija 12 000 viesu).

Apmeklētāko muzeju saraksts Latvijas reģionos palicis nemainīgs – tie ir tie paši muzeji, kas uzņēma kuplu apmeklētāju pulku 2017. gadā. Muzeju naktī vispopulārākais Kurzemes reģionā bijis Liepājas muzejs, uzņemot 9 500 interesentu. Vidzemē visaugstāko interesi piesaistījis Valmieras muzejs - 9 369 apmeklētāju. Muzeju naktī Latgalē visvairāk cilvēku reģistrēts Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā – 6 050 apmeklējumu, savukārt starp Zemgales muzejiem visaugstāko interesi raisījis Jēkabpils vēstures muzejs, uzņemot 3 957 viesu.

Tāpat kā katru gadu visplašākais Muzeju nakts piedāvājums bijis galvaspilsētā – akcijā piedalījās 34 Rīgas muzeji un tajos reģistrēti 105 755 apmeklējumi (2017. gadā 121 975 apmeklējumi). Līdera pozīcijas saglabā Rīgas Motormuzejs, kas bezmaksas apmeklējumu piedāvāja visas dienas garumā un muzejā 19. maijā viesojās 17 139 interesenti. Otrs apmeklētākais akcijas dalībnieks ir Turaidas muzejrezervāts, kurā Muzeju nakts gaisotni izbaudījuši 16 665 apmeklētāji. Citi apmeklētākie Rīgas muzeji - Latvijas Kara muzejs (13 969 apmeklētāji), Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs (6 205 interesenti), P.Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs (6 334 apmeklētāji).

Muzeju nakts ir starptautisks pasākums, kas vienlaikus notiek gandrīz visu Eiropas valstu muzejos. Muzeju nakts iniciatore ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija. Kopš 2005. gada Latvijas muzeji kopā ar citiem Eiropas muzejiem iesaistās kopīgā starptautiskā akcijā – Muzeju nakts, tās mērķis - iepazīstināt ar muzejiem arī tos iedzīvotājus, kas ikdienā muzejus neapmeklē. Pēc dažiem gadiem tika panākta vienošanās, ka Muzeju nakts kļūst par vienu no aktivitātēm, kas saistīta ar Starptautiskās muzeju dienas atzīmēšanu. Informācija par akciju šeit.

Akciju Muzeju nakts Latvijā organizē KM sadarbībā ar Starptautiskās Muzeju padomes (ICOM) Latvijas Nacionālo komiteju.

Avots: www.km.gov.lv


celojumubode - 3802
Lieldienu brīvdienas Liepājā

Lieldienu brīvdienas Liepājā

Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem.

Liepājas reģiona TIB

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas skatīšanos.

EUR 18 | Valmieras TIC

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Labi būt pavasarī - Bauskas novadā!

Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām!

Bauskas TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās!

Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos.

Bauskas TIC

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!

Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus!

Jēkabpils novada TIC

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā!

Tukuma TIC

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis!

Cēsu TIC

Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā

1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām aktivitātēm

Madonas TIC

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē.

Bauskas TIC

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu.

EUR 79 | airBaltic

"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī

Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī!

Bauskas TIC

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju dīķiem, vērot putnus.

Madonas TIC

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem.

Valmieras TIC

Skolēnu pavasara ceļvedis

Skolēnu pavasara ceļvedis

Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

Jautrās LIELDIENAS Kandavā

31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu gatavošanu

Tukuma TIC

Pavasaris Lubānas mitrājā

Pavasaris Lubānas mitrājā

Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera

Madonas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -