Iemēģināts velomaršruta posms Ogres upes ielejas dabas parkā

Ogresnovads.lv | 2018.05.03

Aprīlis Ogres novadā noslēdzās ar tūrisma aktivitātēm – vides semināru un testa velobraucienu Ogres upes ielejas dabas parkā.

Šīs aktivitātes norisinājās Latvijas Vides aizsardzības fonda finansētā projekta “Lejasdaugavas novadu iedzīvotāju iesaiste velo un ūdenstūrisma maršrutu par godu Latvijas simtgadei izstrādē, kā arī vides izglītošanā” ietvaros.

Ogres novada pašvaldības un Ogres novada Tūrisma informācijas centra organizētajos pasākumos interesenti tika aicināti piedalīties, lai iepazītos ar tūrisma un sportisko aktivitāšu iespējām dabā Ogres novadā, gūtu ieskatu par dabas parku “Ogres upes ieleja” un paplašinātu zināšanas par novada pagastiem.

Dabas parkā “Ogres upes ieleja”, kura platība ir 7516 ha, ietilpst Ērgļu novada Ērgļu un Sausnējas pagasts; Ogres novada Mazozolu, Taurupes, Meņģeles, Madlienas, Ogresgala un Krapes pagasts; Lielvārdes novada Lēdmanes pagasts un Ķeguma novada Rembates pagasts.

Atklājot pasākumu, Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis uzsvēra, cik Ogres novada daba ir skaista un daudzveidīga, kas veicina tūrisma attīstības iespējas novadā un uzņēmējdarbības attīstību pagastos, nodrošinot tūristiem un ceļotājiem nepieciešamos pakalpojumus. E. Helmanis arī atgādināja, ka novada pašvaldības vadība atbalsta jebkuras labās ieceres aktivizēt dzīvi pagastos, un ar tūrismu saistītie projekti ir viena no šādām iecerēm. Domes priekšsēdētājs arī informēja, ka novada pašvaldība ir uzsākusi sadarbību ar Ērgļu novada pašvaldību, lai tuvākajā nākotnē varētu realizēt trošu tiltu izbūvi pār Ogres upi un citiem pasākumiem tūrisma iespēju paplašināšanai dabas parkā.

Testa velobrauciena un vides semināra dalībniekus laipni sagaidīja Meņģeles pagasta pārvaldes vadītāja Ieva Jermacāne un tautas nama vadītāja Ilze Jankuna.

Velobrauciens sākas, apmetot līkumu ap ainavisko Zvanu ezeru Meņģeles centrā. Pirmā pietura testa velobraucienā – skatu tornis un Dullā Daukas birzs uz Meņģeles un Taurupes robežas. Daudzi no pasākuma dalībniekiem atklāja, ka bija lasījuši par šo tūrisma objektu, taču savām acīm vēl nebija redzējuši. Nu viņiem bija izdevība uzkāpt skatu tornī un palūkoties uz visām debespusēm skaistajā Vidzemes ainavā un, iejūtoties zinātkārā zēna Dullā Daukas lomā, pajautāt – sak’, kas ir tur tālumā, aiz horizonta.

Pa Dullā Daukas taku aizejot līdz vides semināra norises vietai – lapenei Dullā Daukas birzī, pasākuma dalībnieki sastapa tur divus ceļotājus, dāmu un kungu, ieturot maltīti. Turklāt kungs sēdēja ratiņkrēslā. Izrādās, abi ceļotāji mērojuši visai tālu ceļu, lai iepazītu Vidzemi, t.sk. Ogres novadu, – no Skrundas apkaimes. Jāpiebilst, ka vides semināra un pusdienu pauzes laikā varēja vērot, ka skatu tornis ne mirkli nestāvēja dīkā – ik pa brīdim ceļa malā piestāja auto un braucēji kāpa tornī. Tas liecina, ka intereses par šo vietu cilvēkiem ir, un dod pārliecību, ka šī interese tikai pieaugs.

Pēc ļoti interesantā vides semināra, kurā J. Smaļinska stāstījums daudziem lika aizdomāties par dabas vērtībām, ko ikdienā varbūt pat nepamanām, velobrauciena dalībnieki devās tālāk. Piestājot pie Aderkašu pareizticīgo baznīcas un uzkāpjot Aderkašu pilskalnā, savas zināšanas par dabu atkal varēja papildināt, noklausoties J. Smaļinska interesanto stāstījumu.

Velobrauciens turpinājās līdz Aderkašiem, kur ceļu krustojumā viena no izvietotajām norādes zīmēm liecināja, ka Meņģele velobraucējiem palikuši 8 km aiz muguras. Dodoties tālāk Madlienas virzienā, varēja vērot lauku ainavas, šķērsot Taurupes un Madlienas pagastu robežu, palūkoties uz trīs pagastu robežas 1911. gadā celto biedrības “Austrums” kultūras namu, kas šobrīd ir privatizēts un netiek izmantots kultūras vajadzībām.

Nogriežoties Meņģeles virzienā un piestājot pie grants karjera, velobraucējiem atkal ir izdevība atsvaidzināt aizmirstās zināšanas par Latvijas dabu – šoreiz par iežiem un to veidošanos.

Velobrauciena galapunkts – Meņģeles Tautas nams. Braucot pa lauku ceļu un vērojot skaistās ainavas, uzartos un sējai gatavos laukus, drīz vien galapunkts ir klāt. Lielākajai daļai velobrauciena dalībnieku tas ir liels atklājums – Meņģelē nokļūt nevis pa ierasto autoceļu, bet gan ar lielu līkumu pa ainavisko pagasta teritoriju.

Kopumā pievarēti ap 24 km – tāds nieks vien ir kārtīgam velobraucējam, taču pietiekami daudz iesācējam. Velomaršruta Nr. 12 posms Ogres upes ielejas dabas parka teritorijā ir notestēts. Jācer, ka būs gana daudz interesentu, kas pa šo maršrutu, braucot ar velosipēdu (var arī iet kājām vai braukt ar auto), dosies izzināt Latviju un Ogres novadu.

Nākamais testa velobrauciens, jau krietni garākā maršrutā, plānots jūnijā – pirms Jāņiem.

Avots: Ogresnovads.lv


celojumubode - 3812
Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā.

Tukuma TIC

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku tirdziņš U.C.

Tukuma TIC

Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros

Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros

Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs izcili!

Aizkraukles novada TIC

Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī!

Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī!

Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu.

Bauskas TIC

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem.

Gulbenes novada TIC

Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.

Gulbenes novada TIC

Karogu brauciens | Tukumā

Karogu brauciens | Tukumā

Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā!

Tukuma TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem

Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem

Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Biznesa pusdienu piedāvājums

Biznesa pusdienu piedāvājums

Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00!

Hercogs Mārupe

UFO stāstīs jokus Tukumā

UFO stāstīs jokus Tukumā

Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu!

Tukuma TIC

Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences”

Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences”

No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Glika dienas Alūksnē

Glika dienas Alūksnē

Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”!

Alūksnes TIC

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu!

Bauskas TIC

Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā Cēsu novads!

Cēsu TIC

Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā

Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā

4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus.

Tukuma TIC

Jauna dabas taka Ērgļos.

Jauna dabas taka Ērgļos.

Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ!

Madonas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -