«Skaties, kā es māku!» – biežs iemesls mototransportlīdzekļu negadījumiem

Ieva Balode | 2018.04.26

Jau šajā nedēļas nogalē ar vērienīgu pasākumu tiks atklāta motosezona, un motoentuziasti jau aktīvi uzsākuši gatavošanos. To apliecina arī apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) dati: šogad līdz aprīļa vidum, salīdzinot ar identisku periodu pērn, par 42% pieaudzis OCTA apdrošināto mopēdu un motorolleru skaits. Saskaņā ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) statistiku ievērojams bijis arī kopējais pieaugums nozarē, mototransportlīdzekļu OCTA apdrošināšanai šogad pieaugot par 22%.

Līdz ar mototransportlīdzekļu popularitāti diemžēl aug arī negadījumu statistika – BALTA pieteikto OCTA atlīdzību skaits par negadījumiem, kuros iesaistīti mopēdi un motorolleri, pērn, salīdzinot ar gadu iepriekš, palielinājies par vairāk nekā pusi jeb 59%.

“Lai arī negadījumi ir dažādi, analizējot pieteiktās OCTA atlīdzības, arvien biežāk par iemeslu bijusi pašu motobraucēju steiga un pārgalvība. Rezultātā, pārvērtējot savas spējas un veiklību, skāde tiek nodarīta arī satiksmē esošajiem automobiļiem. Savukārt pašiem moto spēkratu vadītājiem šādas sadursmes visbiežāk beidzas ar bīstamiem un traumējošiem kritieniem,” stāsta Kristaps Liecinieks, BALTA transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs.

BALTA dati liecina, ka visbiežāk atlīdzības tiek pieteiktas par gadījumiem, kad mopēda vai motorollera vadītājs nav paguvis laikus nobremzēt un ietriecies priekšā braucošajā transportlīdzeklī. Tāpat nereti blīvā satiksmē motorizēto transportlīdzekļu vadītāji, starp joslām apsteidzot citus tās dalībniekus, ar spoguļiem saskrāpē automašīnas. Savukārt trešo biežāko atlīdzību pieteikumu iemeslu iezīmē negadījumi, kas izraisīti brīdī, kad mopēda vai motorollera vadītājs, neievērojot priekšā braucošā spēkrata pagrieziena rādītāja signālu, veic apdzīšanu.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas šī gada janvāra datiem kopumā Latvijā ir vairāk nekā 30 tūkstoši mopēdu un apmēram 22 tūkstoši motociklu un triciklu. Pērn reģistrēti 347 ceļu satiksmes negadījumi ar cietušajiem, kuros iesaistīti motocikli (62%) un mopēdi (38%). Kopumā pagājušajā gadā ievainoti 354 motociklu un mopēdu vadītāji, kā arī pasažieri, 50 cilvēki smagi ievainoti, bet septiņi – gājuši bojā. Visbiežāk negadījumi notiek aktīvās motosezonas laikā – no marta līdz oktobrim.

Uz ikgadējo motosezonas atklāšanas pasākumu, kas norisināsies jau šīs nedēļas nogalē, 28.aprīlī, dosies vairāki tūkstoši motoentuziastu. Braucēji ar ilggadēju stāžu mototransportlīdzekļu vadītājiem regulāri vērš uzmanību drošības ievērošanai, vienlaikus atgādinot par sevi arī citiem satiksmes dalībniekiem.

“Ja neesi braucis visu sezonu, tad pēc ziemas, pat ja esi profesionālis, iemaņas un zināšanas ir jāatsvaidzina. Nevajadzētu uzsākt braukšanu ar strauju gāzes roktura pavēršanu. Ir jābūt uzmanīgam un jāatceras – tevi neviens neredz! Ja brauksi ar šādu domu, tad pastāv teju 100% iespējamība, ka būsi pasargāts. Tāpat jāieņem arī atbilstoša braukšanas pozīcija uz ceļa – jebkura strauja kustība, manevrs vai pagrieziena neparādīšana ir bīstama. Riskantas situācijas parasti sākas ar vārdiem “skaties, kā es māku!”,” uzsver Arnis Blodons, Latvijas Motoklubu asociācijas sekretārs un motokluba “Hermejs” viceprezidents, norādot, ka drošības pasākumu ievērošanai jābūt pirmajā vietā.

BALTA eksperts aicina motosezonu uzsākt, izvērtējot drošību kā augstāko prioritāti. “Motorolleru un mopēdu vadītāji ir vieni no neaizsargātākajiem ceļu satiksmes dalībniekiem, kuriem katra kļūda var beigties ar kritienu, atstājot iespaidu gan uz braucēja veselību, gan transportlīdzekļa tehnisko stāvokli. Tāpēc jo īpaši aicinu ievērot drošu braukšanas ātrumu, atcerēties par aizsargājošu apģērbu un ķiveri, kā arī pārliecināties par to, ka jūs uz ceļa vienmēr esat citiem satiksmes dalībniekiem redzams,” uzsver K.Liecinieks.

OCTA apdrošināšanas polise ir obligāta gan motociklu, gan mopēdu un motorolleru vadītājiem. Par braukšanu bez tās tiek piemērots sods – mopēdu un motorolleru īpašniekiem (fiziskām personām) no 30 līdz 55 EUR un divi soda punkti. Savukārt motociklu īpašniekiem (fiziskām personām) – no 85 līdz 120 EUR un divi soda punkti.

Avots: Nords Porter Novelli


celojumubode - 3813
TUNISIJA no 295 EUR/pers!

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām!

EUR 295 | Latvia Tours

Bērnu un jauniešu teātru festivāls

Bērnu un jauniešu teātru festivāls

19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”.

Valmieras TIC

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz 31.05.

EUR 94 | Estravel Latvia

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību!

EUR 180 | SKY24.LV

Summer Sound 2024

Summer Sound 2024

Grandiozākais pludmales festivāls Baltijā “Summer Sound”, kas šogad notiks 2. un 3. augustā Liepājā, papildina pašmāju un starptautisko mākslinieku programmu.

Liepājas reģiona TIB

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57.5903, 26.8627.

Alūksnes TIC

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums

EUR 370 | Estravel Latvia

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, SADARBĪBAS PARTNERUS

Latvia Tours

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā!

TAKA

Padastes muiža - romantiska atpūta

Padastes muiža - romantiska atpūta

2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām

EUR 335 | Estravel Latvia

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām.

EUR 1089 | Latvia Tours

Nāc un sāc spēlēt golfu!

Nāc un sāc spēlēt golfu!

Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo karti jau tagad.

EUR 180 | Jurmala Golf Club & Hotel

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto jūras krastu.

EUR 295 | Atlantic Travel

Lux Express

Lux Express

"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja.

Liepājas reģiona TIB

Atlaides auto nomai Igaunijā

Atlaides auto nomai Igaunijā

Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu!

Europcar

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums

EUR 1058 | Estravel Latvia

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no 31/05 - 30/09

EUR 715 | Atlantic Travel

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -