Lielajā piektdienā koris «Kamēr…» aicina uz latviešu sakrālās mūzikas koncertu

Mārtiņš Pučka | 2018.03.28

Lielajā piektdienā, 30. martā plkst. 18.00 daudzkārt godalgotais koris “Kamēr…” un diriģents Jānis Liepiņš aicina uz īpašu latviešu sakrālās mūzikas koncertu Dzintaru koncertzālē. Kopā ar soprānu Lauru Teivāni, ērģelnieci Rutu Kaprāni un vijolnieku Konstantīnu Paturski viņi atskaņos Pētera Vaska, Georga Pelēča, Pētera Plakida, Artura Maskata, Ērika Ešenvalda, Zigmara Liepiņa un Jāņa Lūsēna kormūzikas pērles.

Pētera Vaska radītā mūzikas pasaule ir kā sludinājums, dievkalpojums, gaismas nesēja un mierinājums. Par komponista mūzikas atslēgas intonācijām kļuvušas zīmes no tautas folkloras, korālis un dabas balsis, kas sadzirdamas skaņdarbos dažādiem sastāviem.

Par “Mūsu Tēvs debesīs” Pēteris Vasks saka: “Mans tēvs, mācītājs būdams, bieži jau-tāja: “Kad tu, dēls, uzrakstīsi kādu visai draudzei dziedamu darbu?” Tikai tad, kad tēvs jau mita mūžībā, sāku par to domāt. Uzrakstītais tomēr nebija gluži draudzei iz-dziedams. Mana Tēvreize pāraugusi divējādā aizlūgumā: gan manam paša tēvam, debesīs mītošam, gan Visaugstākajam. “Lūgšana “Dona nobis pacem” arī ir viens no tiem sakrālajiem Vaska opusiem, kas kalpo kā ceļa maize izslāpušajiem, mierinājuma meklētājiem. Dod mums mieru: sniedz mieru mūsu planētai, mūsu tautai, cilvēkiem. Tas ir pirmais opuss, ko komponists rakstījis ar latīņu tekstu.”

Georgs Pelēcis pārstāv minimālisma tradīcijas, pievēršoties sapņainām noskaņām un naivi dzīvespriecīgiem, brašiem tēliem, tomēr tieši melanholiskais sapņojums telpā rada komponista neatkārtojamo savdabību, kas valdzina un silda ar vienkāršību. Georgs Pelēcis ir pareizticīgais, un viņa kora daiļrade kalpo par atspulgu šai jomai. Oratorija “Nāvi ar nāvi iznīcinājis” veltīta Klusās nedēļas un Lieldienu jeb augšāmcelšanās laikam.

Pēteris Plakidis ir izsmalcinātas stilizācijas un dialogu spēles meistars, kura tiešā, izkoptā, reizēm paskarbā mūzikas izteiksmība vienmēr ir klasicistiski līdzsvarots veselums – patiess un konkrēts muzikālais vēstījums. Plakida kormūzika ir īpaša ar tās psiholoģiski jūtīgo teksta atklāsmi, kur vārdu fonēmas šķiet pilnīgi dabīgi saaugušas ar melodiju. Viens no Plakida izcilākajiem mūzikas šedevriem ir “In Memoriam” ar Broņislavas Martuževas tekstu, ko 1990. gadā pirmatskaņoja tieši koris “Kamēr…”.

Ērika Ešenvalda radītās mūzikas spārni pašlaik aplido visu pasauli, piedzīvojot atskaņojumus gandrīz katrā kontinentā. Ērika harmoniju meistara būtībai īpaši piestāv kora faktūra – labskanīgajos balsu vijumos mirguļo dabas brīnumi, dvēseles emociju lidojumu noslēpums, kas spēj uzrunāt gan profesionāļus, gan vienkāršus klausītājus. Skaņdarbs “O Salutaris” ieguvis plašu rezonansi visā pasaulē – solodziedājums ar plūstošo kora atbalstu brīnišķīgi atspoguļo svētās hostijas (dievmaizes Sv. Vakarēdienā) godināšanu.

Viens no latviešu komponistiem lielmeistariem Arturs Maskats savā daiļradē pauž emocionāli atklātu, uz cilvēka jūtām balstītu mākslas redzējumu. Tā romantiski groda, smeldzīgi skaista mūzika, caur kuru vienmēr jaušams smaids. “Lūgums naktij” ir viena no pirmajām Artura kompozīcijām, kas sacerēta apmēram 20 gadu vecumā. “Es Tevi mīlēšu” komponists rakstījis īpaši korim “Kamēr…” projektā “Mīlas madrigāli” 2010. gadā.

Zigmars Liepiņš ir brīnišķīgu latviešu estrādes dziesmu autors, nepārspējams melodiķis un enerģisks organizators. Par viņa mūzikas simboliem kļuvušas muzikālās izrādes “Lāčplēšis” un “Parīzes Dievmātes katedrāle”. Komponista opera “Turaidas roze” ir kaislību pilna leģenda par mīlu, kas stiprāka par nāvi.

Jānis Lūsēns ir iemīļots latviešu komponists, kurš savulaik aktīvi darbojies neakadēmiskajā mūzikā, dibinājis ansambli “Zodiaks”, daudz rakstījis teātra mūziku. Melodiski sirsnīga un latviski patiesa ir J. Lūsēna skaņu pasaule. “Diatoniskā kantāte” komponistam bija pirmā tikšanās ar dzejnieku Leonīdu Breikšu mūzikā. L. Breikšs izsūtījuma gados sarakstījis dzejoļus, kuros atspoguļotas latviešu tautas un personiskās sāpes un pārdzīvojumi, dzīvojot svešatnē. Kantātes centrālā ass ir dzeja – patiesa, dziļa Dieva mīlestība un ticība Visaugstākajam.

Klausītāju mīlēts un pasaulē apbrīnots – divdesmit piecu gadu laikā koris “Kamēr…” īpašo skanējumu ieguvis, meklējot un izkopjot sev raksturīgo muzicēšanas veidu un izteiksmes līdzekļus, kur vienlīdz svarīga ir kā amatieriem raksturīgā emocionālā pašatdeve, tā arī visstingrākie kritēriji izpildījuma vokālajai kvalitātei. To raksturo arī kora nosaukumā iekodētā daudzpunkte – kamēr esam jauni, tikmēr viss ir iespējams un sasniedzams.

Vēsturiskā Dzintaru Mazā koncertzāle ar 500 skatītāju vietām pēc vairāku gadu rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem tika atklāta 2015. gada maijā, sniedzot iespēju koncertdarbībai Dzintaros norisināties visa gada garumā.

Avots: Dzintaru koncertzāle


celojumubode - 3813
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību!

EUR 180 | SKY24.LV

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo karti jau tagad.

EUR 180 | Jurmala Golf Club & Hotel

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.

EUR 225 | Estravel Latvia

Itālijas ezeru burvība

Itālijas ezeru burvība

Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta dārgakmeņiem.

EUR 1299 | Latvia Tours

MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04.

MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04.

Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04.

EUR 547 | Estravel Latvia

Atlaides auto nomai Igaunijā

Atlaides auto nomai Igaunijā

Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu!

Europcar

4.maija svētki Alūksnē

4.maija svētki Alūksnē

Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”.

Alūksnes TIC

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām.

EUR 1089 | Latvia Tours

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā!

TAKA

Izstāde

Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā

No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde.

Valmieras TIC

Lux Express

Lux Express

"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja.

Liepājas reģiona TIB

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots

EUR 1299 | Estravel Latvia

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Ekskursija Valmieras novadā

Ekskursija Valmieras novadā

5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē!

EUR 35 | Valmieras TIC

Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats”

Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats”

20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras namā.

Valmieras TIC

Padastes muiža - romantiska atpūta

Padastes muiža - romantiska atpūta

2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām

EUR 335 | Estravel Latvia

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām!

EUR 295 | Latvia Tours

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Atlaides auto nomai Ungārijā

Atlaides auto nomai Ungārijā

Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību.

Europcar

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -