Zvaigžņu festivālā Liepājā krievu romantisma pērles, Vīnes klasika un etniskā Japāna

Daina Vanaga | 2018.03.05

Nedēļas nogalē Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) sarūpējis košu un daudzveidīgu piedāvājumu 26. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla klausītājiem. 9. marta koncertā krievu romantisma pērles, bet 10. martā Vīnes klasika un etniskās Japānas noskaņas.

9. marta koncertā "Aleksandrs Kašpurins un Liepājas Simfoniskais orķestris" LSO, diriģents Atvars Lakstīgala un pianists Aleksandrs Kašpurins šķirs krievu klasikas spožākās lappuses. Sergeja Rahmaņinova Otrais klavierkoncerts un Pētera Čaikovska Trešā simfonija pieder krievu romantisma laika mūzikas skaistākajiem sacerējumiem.

Rahmaņinova daiļradi būtiski ietekmēja Pirmās simfonijas izgāšanās 1897.gadā – neveiksme atstāja iespaidu uz viņa garīgo veselību, un vairākus nākamos gadus viņš pārdzīvoja dziļu radošo krīzi. Vien pēc gadsimtu mijas komponists no jauna pievērsās aktīvam darbam, un lielā mērā atgriešanās bija iespējama, pateicoties ārstēšanās kūrei pie pazīstamā ārsta – hipnotizētāja Nikolaja Dāla, kuram pateicīgais skaņradis veltīja šo klavierkoncertu. Otrais klavierkoncerts kļuva par jauna posma sākumu Rahmaņinova daiļradē.

Savukārt Čaikovskis laikā, kad ķērās pie Trešās simfonijas radīšanas, jau bija atzīts komponists, kura pirmās divas simfonijas bija baudījušas nedalītu publikas atzinību. Trešo simfoniju komponists radīja 1875.gada vasarā un ļāva vaļu eksperimentiem, tostarp, atkāpjoties no ierastā dalījuma četrās daļās, sacerēja to piecdaļīgu. Bez tam tā ir vienīgā Čaikovska simfonija, sarakstīta mažorā. Simfonijā dominē gaišs, optimistisks noskaņojums, mākslinieciskajiem tēliem raksturīga spilgta teatralitāte.

Aleksandra Kašpurina vārds Latvijā pirmo reizi izskanēja pērn rudenī, kad 21 gadu vecais pianists no Sanktpēterburgas uzvarēja Jāzepa Vītola 7. starptautiskā pianistu konkursā un ieguva "Grand Prix". Jāpiezīmē, ka konkursa trešajā kārtā Kašpurins kopā ar LSO koncertzālē "Lielais dzintars" spēlēja tieši Rahmaņinova Otro klavierkoncertu. Jaunais pianists mācās Sanktpēterburgas konservatorijā, viņš ir daudzu starptautisku konkursu laureāts, un kā kamermūziķis un solists jau paguvis uzstāties daudzviet pasaulē, kā arī slīpējis savu spēlētprasmi daudzās meistarklasēs pie slaveniem pianistiem.

Sestdien, 10.martā festivāla programmu krāšņos ciemiņi no Lietuvas – Klaipēdas kamerorķestris ar austriešu vijolnieku Franku Eriku Štadleru un japāņu tautas instrumenta sjo meistari Tomoko Kibu, piedāvājot klausītājiem košu un daudzveidīgu programmu.

Austriešu komponista Mihaela Haidna skaņdarbi bieži vien palikuši daudz slavenākā vecākā brāļa Jozefa ēnā. Nebūdams tik slavens kā brālis, viņš mūža lielāko daļu nodzīvoja Zalcburgā, kur strādāja par koncertmeistaru un pedagogu, starp daudzajiem skolniekiem bija arī Karls Marija fon Vēbers. Tur Mihaels iepazinās ar Volfgangu Amadeju Mocartu, kurš atzinīgi izteicās par Haidna jaunākā sacerējumiem. Liepājā skanēs viņa vijolkoncerts solmažorā.

Vīnes klasikas tēmu koncertā turpinās Ludviga van Bēthovena Stīgu kvartets faminorā nr. 11, op.95 – skaņdarbs, kurā jau skaidri iezīmējas komponista vēlākie radošie eksperimenti.

Jaunus atklājumus sola Tošio Hosokavas kompozīcija Ainava nr. 5 sjo un stīgu kvartetam, kurā japāņu tautas pūšaminstrumentu spēlēs Tomoka Kiba. Sjo Japānā ienāca no Ķīnas mūsu ēras 8.gadsimtā. Tam ir 17 stabules, bet skaņa rodas, mūziķim gan ieelpojot, gan izelpojot, tādejādi veidojot ilgstošu nepārtrauktu skanējumu. Sjo ir viens no trim galvenajiem koka pūšaminstrumentiem, kas izmantoti Japānas imperatora galma mūzikā. Tā skanējums tiek dēvēts par fēniksa balss saucienu.

Visbeidzot, Bendžamins Britens – viena no spilgtākajām pagājušā gadsimta personībām britu akadēmiskajā mūzikā – koncertā būs pārstāvēts ar Variācijām par Franka Bridža tēmu, veltījumu savam pedagogam.

Avots: Liepājas Simfoniskais orķestris


celojumubode - 3813
 Vislatvijas golfa diena 5.maijā!

Vislatvijas golfa diena 5.maijā!

Vislatvijas Golfa Dienas – atklāj golfa spēles burvību! Aicināts ir ikviens pie mums Jurmala Golf Club & Hotel!

Jurmala Golf Club & Hotel

Dzīvas mūzikas vakars restorānā PLAZA

Dzīvas mūzikas vakars restorānā PLAZA

Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara atmosfēru! Galdiņu rezervācija +371 65404912 Esat mīļi gaidīti!

Park Hotel Latgola

Lux Express

Lux Express

"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja.

Liepājas reģiona TIB

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm

EUR 692 | Atlantic Travel

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana

EUR 519 | Estravel Latvia

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā!

TAKA

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - Atēnas -...

EUR 1099 | Estravel Latvia

Sala ar unikālu skaistumu!

Sala ar unikālu skaistumu!

Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs.

EUR 469.00 | Latvia Tours

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto jūras krastu.

EUR 295 | Atlantic Travel

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.

EUR 225 | Estravel Latvia

Maroka - Āfrikas eksotika

Maroka - Āfrikas eksotika

Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot aprīlī

EUR 559 | Estravel Latvia

Atlaides auto nomai Ungārijā

Atlaides auto nomai Ungārijā

Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību.

Europcar

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57.5903, 26.8627.

Alūksnes TIC

ALBĀNIJA jau no 30.05.

ALBĀNIJA jau no 30.05.

Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija

EUR 589 | Latvia Tours

Pārgājienu seriāls

Pārgājienu seriāls "Izpēdo Dienvidkurzemi"

“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā gaisā.

Liepājas reģiona TIB

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz 31.05.

EUR 94 | Estravel Latvia

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT

EUR 199 | Estravel Latvia

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā!

Bauskas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -