Festivāls «Latvijas Goda aplis» iemirdzēsies arī Rēzeknē

Maija Upeniece | 2018.01.26

3. februārī no plkst. 17.00–20.00 Latvijas simtgades svinību un festivāla “Latvijas Goda aplis” ietvaros aicina uz pasākumu “Dzejas gaisma Rēzeknē” Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102) un Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā (Atbrīvošanas alejā 97).

Skvērā pie muzeja un pie NBKN dzejas gaisma atspīdēs ledus un uguns skulptūrās, gaismas objektā un video projekcijā.

Dzejā meklējam un rodam prieku un skumjas, īstos vārdus, lai izteiktu mīlestību līdzcilvēkiem un Latvijai. Mēs esam bagāti un lepojamies ar savējiem, šoreiz – dzejniekiem un dzeju! Viens mirklis, kurā satiekamies, var pārvērst visu dzīvi.

Simtu jaunu domu dod viens mirklis,

Visu dzīvi ietvert spēj viens mirklis.

Tūkstots mirkļu ir ikkatrā dienā —

Vai tu redzi, cik tu bagāts esi? (Rainis, 1926)

Sestdienas vakarā plkst. 17.00 Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) ieskatīsimies rēzeknietes Ivetas Ratinīkas jaunajā dzejas krājumā “Tikko un tikai”. Iveta Ratinīka (1978) dzejas pasaulē pazīstama jau kopš studiju laikiem Rēzeknē, šobrīd Iveta dzīvo Rīgā, pirms dažiem gadiem iznāca viņas pirmais dzejas krājums “Rūgts” (2011). Dzimtajā pilsētā pirmoreiz skanēs dzeja no otrā dzejas krājuma, dāvājot iespēju sajust gaismu.

Dzejas gaisma vijas no viena dzejnieka pie otra un brīžiem atklāj pārsteidzošus saskares punktus, kas atmirdz cilvēkos, Latgales mālā, ledū un ugunī, mūzikā, vārdos un humorā. Skvērā pie Latgales Kultūrvēstures muzeja katru dienu garāmgājējus “sveicina” Latgales dzejas dižgars Antons Kūkojs (1940–2007, piemineklis atklāts 2012. g.), kurš dzīvojis un strādājis Rēzeknē, veltot visu mūžu Latgales kultūrvērtību saglabāšanai. 3. februārī viņam piebiedrosies vēl divi pasaules dzejas dižgari – ledus skulptūrās atpazīsiet Raini (1865–1929) un Aleksandru Puškinu (1799–1837), bet ledus skulptūrā “Simtu jaunu domu” varēsiet rast iedvesmu dzejā. Visi trīs dzejnieki ir būtiski ietekmējuši valodas attīstību, A. Kūkojs – latgaliešu, Rainis – latviešu, A. Puškins – krievu.

Gaisma, kas saista izcilos dzejniekus, atspīd arī ļoti konkrētos stāstos – 1927. gadā Rainis kā toreizējais izglītības ministrs viesojās Rēzeknē un piedalījās Latgales jaunatnes dziesmu svētkos, Antons Kūkojs veidoja ekspozīcijas par Raini, Rainis atdzejoja Puškinu, bet par Puškinu ierakstus Latgales māla krūzē atstāja keramiķis Ādams Kāpostiņš, un šī krūze apskatāma Latgales Kultūrvēstures muzejā.

Tradicionāli februāra pirmajā sestdienā Rēzeknē katru gadu notiek absolventu salidojumi, kad pilsētā ierodas simtiem bijušo skolēnu un studentu, satiekas draugi un no jauna uzplaiksnī atzīšanās mīlestībā ar dzejas vārdiem. Skvērā pie muzeja gaismas objekts “Zili stikli, zaļi ledi” radīs dzejas dārza noskaņas, kurā varēs satikties un atcerēties vai iepazīties no jauna. Aicinām absolventus nofotografēties “Dzejas dārzā”, dalīties ar foto sociālajos tīklos, ierakstot savu absolvēšanas gadu, skolu un tēmturi #absolventirezekne. Veidosim absolventu simtgades fotohroniku “Viens mirklis…” lai apjaušam, cik bagāti esam savā dažādībā. Ledus skulptūras, kuras veidos Ledus Dizaina komanda (Ledusdizains.lv), varēs apskatīt un pie tām nofotografēties tik ilgi, kamēr tās izkusīs.

Pretī muzejam, Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā (Atbrīvošanas alejā 97) plkst. 18.00 skatītājus priecēs Rēzeknes teātris “Joriks” ar dzejas un mūzikas izrādi “Veidenbaums. Live” (biļetes 5,00 € NBKN kasē). Latviešu dzejniekam Eduardam Veidenbaumam (1867–1892) pagājušajā gadā svinējām 150. Viņa vārdi nav tikai tinte uz noputējušām burtnīcu lappusēm vai mūžveca obligāta nodeva skolas programmās. Viņa vārdi dzīvo un skan, kad atkal un atkal saduramies ar pārlaicīgo. Nesaprasts, izaicinošs, ar savam laikam vēl nepieredzētu sarkasma devu viņš izdega 24 gadu vecumā. Taču pavisam jaunā veidolā Veidenbaums dzīvo uz Rēzeknes teātra “Joriks” skatuves, piepildot to ar mūziku, piparotu dzeju un iespēju katram palūkoties uz sevi no malas cauri tai “tumsai un miglai, kas pasauli sedz”. Izrādes režisors – Georgijs Surkovs, scenogrāfiju veidojusi Paraskēva Deikina, video māksliniece – Evita Rusova. Dzejas uzvedumā piedalās aktieri Laura Atelsone, Kārlis Derums, Kārlis Tols, Dana Vasiļjeva, Mārtiņš Arbidāns.

Savukārt, uz Nacionālo biedrību kultūras nama fasādes sienas plkst. 18.00 varēs vērot izrādes “Veidenbaums. Live” gaismas un video instalāciju. Laukumā pie NBKN apmeklētāji varēs arī apskatīt uguns skulptūras “Likteņlaiva”, “Fēniksa spalva” un “Kompass”, ko Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas simpozija ietvaros veidojuši mākslinieki Norberts Kudiņš, Gunārs Klaučs, Dāvis Ieviņš kopā ar Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņiem no Tēlniecības un Metāla izstrādājumu dizaina izglītības programmām.

Turpat blakus pie NBKN ikviens varēs sasildīties ar karstu, uz ugunskura vārītu tēju, vai arī nogaršot vīndares Martas Igaunes karstvīnu “Dzimtas vīni” un SIA “Rimora” ar mīlestību ceptās “Mūsu pankūkas” (par maksu).

Festivāls “Latvijas Goda aplis”  ir aicinājums svinēt Latvijas valsts simtgadi gada garumā katru nedēļas nogali citā novadā – pasākumu programmas ar tajās iekļautajiem gaismas objektiem.

Festivāla idejas autori – biedrība “Staro100”.

“Latvijas Goda aplis” Rēzeknē notiek sadarbībā ar pašvaldības aģentūru “Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs”.

Avots: Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs


celojumubode - 3801
Pavasara tirgus Lietuvā

Pavasara tirgus Lietuvā

20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus!

Ignalinos rajono TIC

6 trending travel destinations for 2024

6 trending travel destinations for 2024

Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans.

EUR 79 | airBaltic

Programma ANTISTRESS

Programma ANTISTRESS

Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk harmonijai un mieram

EUR 700 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri

Riga Reggae Acoustic

Riga Reggae Acoustic

6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae Acoustic!

EUR 15 | Valmieras TIC

Ostrava. Hokeja čempionāts

Ostrava. Hokeja čempionāts

Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots

EUR 545 | Estravel Latvia

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi!

Novatours

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta auto un motorikša

EUR 757 | Latvia Tours

Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti

Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis

EUR 605 | Estravel Latvia

Lieldienu pasākums mini ZOO

Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši"

Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem.

Talsu novada TIC

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību!

EUR 180 | SKY24.LV

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni!

Alūksnes TIC

Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮

Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮

Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim Botanico

EUR 745.00 | Latvia Tours

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze.

EUR 539.00 | Latvia Tours

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot un ripināt olas

Alūksnes TIC

Klasiskās indiešu dejas koncerts

Klasiskās indiešu dejas koncerts

6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā.

EUR 10 | Valmieras TIC

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides!

EUR 367 | Estravel Latvia

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance.

Europcar

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca.

ViaJurmala

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā.

TAKA

Ottes Lieldienas

Ottes Lieldienas

30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika

Alūksnes TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -