Gandrīz divas trešdaļas iedzīvotāju satrauc varbūtība tikt apzagtiem uz ielas

Agnese Grīnberga | 2017.12.11

60 % Latvijas iedzīvotāju satrauc varbūtība kļūt pat garnadžu upuriem, bet 51 % bažījas par iespējamību, ka varētu tikt apzagts viņu auto – tā liecina apdrošināšanas sabiedrības ERGO Baltijas valstu drošības indeksa pētījums.

Saskaņā ar ERGO apkopoto informāciju par īpašuma un KASKO apdrošināšanas gadījumiem zādzībām ir novērojams sezonāls raksturs. Gada tumšajā laikā – rudenī un ziemā – ir lielāka varbūtība tikt apzagtiem uz ielas, savukārt vasaras mēnešos skaitliski vairāk atlīdzību pieteikumu tiek saņemts par automašīnu apzagšanas vai to mēģinājumu gadījumiem.

ERGO dati liecina, ka iedzīvotāji arvien lielāku interesi izrāda par iespēju apdrošināt ne tikai nekustamo īpašumu, bet arī iedzīvi, kas atrodas mājoklī, tai skaitā dažādas elektroniskās ierīces – telefonus, portatīvos datorus, planšetdatorus, fotoaparātus un citas mantas. Vidēji katru gadu parakstīto apdrošināšanas prēmiju apjoms par iedzīves apdrošināšanu pieaug par 8%.

“Vērtējot ERGO Baltijas valstu drošības indeksa pētījuma rezultātus, redzam, ka Latvijas iedzīvotāju satraukums par iespējamību tikt apzagtiem ir salīdzinoši augsts, un tas ir nemainīgs kopš 2014. gada, kad pētījums tika veikts pirmo reizi. Vienlaikus šis salīdzinoši augstais rādītājs noteikti ir viens no aspektiem, kas veicina iedzīvotāju intereses palielināšanos par mantas apdrošināšanu, kas ļauj finansiāli pasargāt sevi no zaudējumiem gan tajos gadījumos, kad manta nozagta no mājokļa, gan arī ārpus tā, piemēram, ja manta nozagta no balkona, automašīnas bagāžas nodalījuma vai somas, pārvietojoties pa ielu,” skaidro apdrošināšanas sabiedrības ERGO Riska parakstīšanas departamenta direktors Ritvars Heniņš.

ERGO vidēji ik gadu vidēji saņem 30 atlīdzību pieteikumus par mantu zādzību, tai skaitā par zādzībām no transportlīdzekļiem. Rudenī un ziemā vairāk pieteikumu tiek saņemts par mantu zādzībām no kabatām vai somām, personai atrodoties uz ielas vai kādā pasākumā, bet vasaras mēnešos nedaudz vairāk kā citos gadalaikos dominē pieteikumi par zādzībām no transportlīdzekļiem. Zagļi nevilcinās izmantot cilvēku neuzmanību vai neapdomību, kad automašīnā redzamā vietā atstātas vērtīgas lietas vai kad tās publiskā vietā, piemēram, automašīnu stāvvietā tiek pārvietotas no automašīnas salona uz bagāžas nodalījumu.

“Lai pasargātu sevi no apzagšanas riska, nevajadzētu atstāt automašīnā vērtīgas mantas. Jebkura vērtīga lieta, kas aizmirsta vai atstāta transportlīdzeklī, piemēram, portatīvais dators, planšetdators, mobilais tālrunis, kā arī soma ar mantām, instrumenti, videoreģistratori un navigācijas iekārtas var piesaistīt garnadžu uzmanību. ERGO vidējā atlīdzība par mantu zādzību no automašīnas jumta bagāžnieka vai bagāžas nodalījuma ir aptuveni 350 eiro, lai gan nereti nodarītais kaitējums ir daudz lielāks, jo zagļi, lai iegūtu kāroto, mēdz uzlauzt auto,” stāsta R. Heniņš.

Rudens un ziemas mēnešos iedzīvotājiem jāņem vērā, ka aktivizējas kabatzagļi, kuri izmanto to, ka biezais apģērbs nereti liedz cilvēkiem sajust zādzības faktu. ERGO ir saņēmusi vairākus apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par personisko mantu zādzību, kas veikta, cilvēkam esot uz ielas vai citā publiskā vietā. Galvenokārt tie ir mobilie telefoni, par kuriem tiek izmaksātas apdrošināšanas atlīdzības, ja, apdrošinot mājokli, cilvēki apdrošinājuši arī savu iedzīvi, tai skaitā mobilo tālruni.

Saskaņā ar Valsts policijas (VP) datiem 2016. gadā bija reģistrētas 75 kabatzādzības, no kurām atklātas 12, bet 2017. gada deviņos mēnešos reģistrētas 69 kabatzādzības. Uz šo brīdi atklātas 10. Visbiežāk kabatzādzības notiek rīta un vakara stundās, kad cilvēki dodas uz un no darba, galvenokārt – sabiedriskajā transportā un tā pieturās. Lielākais kabatzādzību skaits notiek Rīgas centrā – vilcienu stacijā, autoostā, centrāltirgū, Vecrīgā, pazemes gājēju tuneļos, tirdzniecības centros un sabiedriskajā transportā. Zādzību skaita ziņā dominē 15. trolejbusa maršruts.

“Vairums kabatzādzību paliek neatklātas, jo garnadžus ir grūti noķert, kā arī pēc tam pierādīt konkrētās personas vainu. Ļoti reti gadās, ka apzagtajai personai vai kādam, kurš bijis tuvumā, izdodas pašu spēkiem aizturēt un policijai nodot zādzības īstenotāju. Turklāt mēģinājums aizturēt zagli vai cīnīties par somu, ko viņš cenšas atņemt, nebūt nav tā ieteicamākā rīcība. Vairumā gadījumu nekas no tā, kas atrodas somā, nav tā vērts, lai riskētu ar savu vselību vai pat dzīvību,” norāda VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 4.nodaļas priekšnieka vietnieka p.i. Ēriks Locs. Viņš arī uzsver, ka zagļi upurus nešķiro – pamanot, ka cilvēks ir novērsies un nav pietiekami uzmanīgs, viņi izmantos jebkuru gadījumu, lai īstenotu zādzību.

Lai pēc iespējas samazinātu varbūtību kļūt par garnadžu upuri, ERGO un VP iesaka:

•    Ir jābūt modriem un vērīgiem – jācenšas izvairīties no aizdomīgām personām, un nekādā gadījumā nedrīkst personīgās mantas atstāt bez uzraudzības.

•    Makus un telefonus jācenšas nēsāt iekškabatās, jāizvairās no to glabāšanas mugursomā, kurai zaglim ir viegla piekļuve.

•    Nēsājot plecu somas, jācenšas tās pieturēt ar roku un nesāt ķermeņa priekšpusē.

•    Somās nevajadzētu glabāt blociņu, kurā vienuviet pierakstīta mājas adrese, signalizācijas kods, bankas kartes PIN kods u.c. svarīga informācija.

•    Ja piekļuves kodi un cita nozīmīga informācija tiek glabāta telefonā, noteikti jālieto drošības kods tā atbloķēšanai.

•    Automašīnas atslēgas ieteicams glabāt atsevišķi no somas, piemēram, kabatā, lai somas nozagšanas gadījumā zagļu rīcībā nenonāk gan automašīnas atslēgas, gan tās tehniskā pase.

•    Neatstāt automašīnā neko vērtīgu vai zagļa acīs potenciāli interesantu. Fakts, ka soma ir tukša, zaglim nav zināms – pat tad, ja līdz ar tās nozagšanu viņa ieguvums būs mazs, automašīnas īpašniekam var nākties dārgi samaksāt par izsistā stikla vai uzlauzto durvju remontu.

•    Iespēju robežās automašīnu ieteicams atstāt vietās, kas ir labi apgaismotas, ideāli – ja tuvumā atrodas objekti, kuriem uzstādītas videonovērošanas kameras, piemēram, veikali, valsts vai pašvaldību institūcijas, bankas u.tml.

Avots: ERGO


celojumubode - 3802
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi

Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija...

EUR 369 | Estravel Latvia

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze.

EUR 539.00 | Latvia Tours

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu.

EUR 5 | Valmieras TIC

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi!

Novatours

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance.

Europcar

6 trending travel destinations for 2024

6 trending travel destinations for 2024

Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans.

EUR 79 | airBaltic

 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Populārākais Itālijas pludmales kūrorts

Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu itāļu viesmīlību

EUR 495 | Latvia Tours

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni!

Alūksnes TIC

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - dažādām gaumēm

Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides!

EUR 367 | Estravel Latvia

Programma ANTISTRESS

Programma ANTISTRESS

Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk harmonijai un mieram

EUR 700 | Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību!

EUR 180 | SKY24.LV

Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮

Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮

Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim Botanico

EUR 745.00 | Latvia Tours

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Lieldienu pasākumi Alūksnē!

Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot un ripināt olas

Alūksnes TIC

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas ēdināšanas uzņēmumi.

Liepājas reģiona TIB

Klasiskās indiešu dejas koncerts

Klasiskās indiešu dejas koncerts

6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā.

EUR 10 | Valmieras TIC

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca.

ViaJurmala

Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā!

Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā!

Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā dāvana //

EUR 450 | Estravel Latvia

Lieldienu pasākums mini ZOO

Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši"

Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem.

Talsu novada TIC

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas

Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis //

EUR 121 | Estravel Latvia

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -