Uz krāšņu Ziemassvētku koncertu aicina dziedātāja Gunta Gelgote un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris

Mārtiņš Pučka | 2017.12.08

Jau trešo gadu no 15. decembra līdz 7. janvārim atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē norisināsies krāšņs Ziemassvētku festivāls. 16. decembrī plkst. 19.00 izcilais Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, diriģenta Gunta Kuzmas vadībā aicina uz izsmalcinātu Ziemassvētku programmu “Mocarts, Britens un Čaikovskis”, kurā ar solo dziedājumu Bendžamina Britena dziesmu ciklā “Iluminācijas” uzmirdzēs starptautiski atzītā, Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāte Gunta Gelgote (soprāns).

Koncertā “Mocarts, Britens un Čaikovskis” klausītājus priecēs elegants Volfganga Amadeja Mocarta “Divertisments” kā mūžīgas dzīvotkāres iemiesojums, daudzkrāsains, zibsnīgs un mazliet arī bezgalīgs Bendžamina Britena dziesmu cikls “Iluminācijas” ar pantiem no Rembo daiļrades teiksmainākā segmenta un klasicistiski skaidra, valšdaļā aristokrātiska, bet finālā tautiski draiska Pētera Čaikovska “Serenāde stīginstrumentiem”.

Dziedātāja Gunta Gelgote vokālo mākslu studējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā. Tagadējā Guntas dzīvesvieta ir Viļņa, kur viņa regulāri uzstājas Lietuvas Nacionālajā Operas un baleta teātrī, kā arī Ģintara Rinkēviča vadītajā Viļņas Pilsētas operā. Pēdējās sezonās Gunta debitējusi Adeles lomā (“Sikspārnis”) Lietuvas teātrī, savukārt Rīgā dziedājusi Kristapa Pētersona operā “Mihails un Mihails spēlē šahu”, Bruno Skultes “Vilkaču mantiniecē” un citās. Kā soliste muzicējusi ar dažādiem orķestriem, savukārt kamermūzikā sadarbojusies ar Kristīni Adamaiti un Arti Sīmani, Hertu Hansenu, Aldi Liepiņu, Ēriku Kiršfeldu, Aiju Kuzmani. Gunta bieži piedalās mūsdienu mūzikas atskaņojumos, viņai arī veltīti vairāki jaunās mūzikas opusi. 2009. gadā saņēmusi Latvijas Lielo mūzikas balvu kategorijā “Gada debija”.

Volfganga Amadeja Mocarta elegantais un priecīgais “Divertisments KV 136” jeb tā dēvētā “Pirmā Zalcburgas simfonija” ir viens no trim 1772. gada sākumā Zalcburgā komponētajiem divertismentiem, kas oriģinālā tapis stīgu kvartetam, taču mūsdienās visbiežāk tiek atskaņots kamerorķestra versijā. Žanra nosaukums “divertisments” (izklaides mūzika) manuskriptam uzlikts ne autora rokrakstā. Trīsdaļīgā uzbūve (ātra-lēna-ātra daļa) ir ņemta no tālaika itāļu simfonijas tradīcijas. 18. gadsimta 70. gadu sākumā Mocarts bija Zalcburgas galma orķestra koncertmeistars, un viens no viņa laika kavēkļiem bija vijoles un taustiņinstrumenta spēle prominentu Zalcburgas pilsoņu vakarēšanās. Iespējams, ka šie divertismenti sacerēti akurāt šādiem banketiem.

20. gadsimta ievērojamākais britu komponists Bendžamins Britens talantu visspilgtāk izpauda operās un vokālinstrumentālajā mūzikā, taču viņa darbu sarakstā ir arī lieliski instrumentālās mūzikas paraugi. Komponista mūzikas valoda ir spilgti individuāla, bet rakstības tehnika – izcili filigrāna. Spēcīgais autora personības zīmogs darījis Britena skaņdarbus uzrunājošus un populārus.

“Iluminācijas” ir samērā agrīns Britena opuss. Viņš iesāk to rakstīt 1939. gada martā Safolkā un tekstam izmantoja Artūra Rembo (1854–1891) prozdzeju. Tā paša gada maijā Bendžamins Britens dodas uz ASV, kur Ņujorkas piepilsētā 1939. gada rudenī pabeidz “Iluminācijas”. Opusa veltījuma adresāte ir dziedātāja Sofija Visa, un cikla pirmatskaņojums notiek 1940. gada 30. janvārī Londonas Vigmorzālē, diriģē Boids Nīls. Britena “Iluminācijas” caurvij teikums “Man vienam pieder šīs mežonīgās parādes atslēga”, un Rembo komentētāji to skaidro kā autora apliecinājumu tam, ka viņš spēj iemiesoties faktiski jebkurā no daudzajiem varoņiem, kas sastopami šajā prozdzejas ciklā.

1880. gadā, kad komponēta “Serenāde stīginstrumentiem Domažorā”, Pēteris Čaikovskis jau ir četru simfoniju, vairāku operu (tostarp “Jevgeņijs Oņegins”), baleta “Gulbju ezers” un citu populāru darbu autors. “Serenāde stīginstrumentiem”, pēc krievu muzikologa Borisa Asafjeva domām, ir skaņdarbs “pusceļā starp svītu un simfoniju”. Te skaidri dzirdama Čaikovska tieksme uz klasicismam raksturīgu domāšanas skaidrību, kā arī vēlme rietumniecisku pieeju mūzikai savienot ar krievu tautas mūzikas elementiem. Vērīgs klausītājs pamanīs, ka vairāki melodiskie motīvi ir stipri radniecīgi un pārceļo no daļas uz daļu. Bet komponista daiļrades speciālistiem labpatīk šīs serenādes uzbūvē ieraudzīt bēthovenisku modeli.

Preses relīzē izmantoti Oresta Silabrieža sagatavotie materiāli.

No 15. decembra līdz 7. janvārim jau trešo gadu atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē norisināsies krāšņs Ziemassvētku festivāls. Desmit muzikāli daudzveidīgos koncertos tiksimies ar vokālo grupu “Latvian Voices”, Rīgas Doma zēnu kori un ģitāristu Kasparu Zemīti, izcilo pianistu Vestardu Šimku, Latvijas Radio kori, “Sinfonietta Rīga” un citiem māksliniekiem. Programmā paredzēti arī īpaši koncerti bērniem un krāšņs Vecgada koncerts. Festivāla īpašie viesi – vokālā grupa “The Queen’s Six” no Lielbritānijas.

Vēsturiskā Dzintaru Mazā zāle ar 500 skatītāju vietām pēc vairāku gadu rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem tika atklāta 2015. gada maijā, sniedzot iespēju koncertdarbību Dzintaros turpināt visa gada garumā.

Avots: Dzintaru koncertzāle


celojumubode - 3814
AAE - Dubaija!

AAE - Dubaija!

Saules un jūras baudītājiem piemērotākais laiks ir pavasaris un rudens, jo tieši tad var iegūt lielisku iedegumu, bet vakaros atvēsināties kādā patīkamā restorā

EUR 736.00 | Latvia Tours

Jaunas akcijas Piedzīvojumu ceļojumiem

Jaunas akcijas Piedzīvojumu ceļojumiem

Jauns mēnesis un Maija atlaides ir klāt! Piedzīvojumu ceļojumi visā pasaulē - dažādām gaumēm un budžetam. Jūsu sapņu galamērķis jau gaida Jūs!

EUR 367 | Estravel Latvia

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam.

EUR 425 | Atlantic Travel

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Larnaka, Kipra. Aviobiļetes

Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT

EUR 199 | Estravel Latvia

Brauc ar klasi Alūksni!

Brauc ar klasi Alūksni!

Skolēniem viens no gaidītākajiem notikumiem neatkarīgi no mācību mēneša un gadalaika, ir klases ekskursijas kopā draugiem un saviem skolotājiem!

EUR 3.00 | Alūksnes TIC

Iepazīsti dabas takas un parkus Bauskā

Iepazīsti dabas takas un parkus Bauskā

Iepazīsti Bauskas apkārtnes dabas takas un parkus!

Bauskas TIC

🇬🇷 𝐑𝐎𝐃𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

🇬🇷 𝐑𝐎𝐃𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

Ceļo uz pasakaino Rodas salu Grieķijā! Izbaudi vēsturiskas ainavas un krāšņu kultūru. Rezervē ceļojumu jau tagad!

EUR 485 | Latvia Tours

“ŠEFA UZKODAS” pasākumu mājas Dvietē

“ŠEFA UZKODAS” pasākumu mājas Dvietē

Dvietē atrodas pasākumu māja, kuru var rezervēt un rīkot pilnīgi jebko!

TAKA

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS”

Trakai TIC

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz 31.05.

EUR 94 | Estravel Latvia

Luksus klases piedāvājumi - Taizeme

Luksus klases piedāvājumi - Taizeme

Esat pelnījuši - izbaudīt unikālu pieredzi, augstākās klases apkalpošanu un ņemt no dzīves vairāk! Dažādi Luksus piedāvājumi atpūtai Taizemē. Sviniet dzīvi!

EUR 610 | Estravel Latvia

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots

EUR 1299 | Estravel Latvia

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;)

Latvia Tours

Latvijas tirgotāju dienas Valmierā

Latvijas tirgotāju dienas Valmierā

2024. gada 10. un 11. maijā, Valmierā, Valmieras Olimpiskajā centrā jau otro reizi norisināsies pasākums ’’Latvijas tirgotāju dienas’’.

Valmieras novada Tūrisma pārvalde

🇬🇷 JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

🇬🇷 JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀

Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze.

EUR 979 | Latvia Tours

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm

EUR 692 | Atlantic Travel

Autokross Brenguļos

Autokross Brenguļos

12. maijā no plkst. 8.00 Brenguļu autotrasē tiks atklāta 2024. gada Latvijas autokrosa čempionāta sezona.

EUR 10 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde

TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ

TŪRISMA TRIATLONS VIŠĶOS 12.MAIJĀ

Šī gada 12. maijā visi tiek laipni aicināti piedalīties ikgadējā Tūrisma triatlonā, kurš šogad pirmo reizi norisināsies Višķos.

TAKA

Anta Eņģele. Māmiņdienas koncerts

Anta Eņģele. Māmiņdienas koncerts

12.maijā pl.16.00 Kultūrtelpa Akustika ielūdz uz māmiņdienai veltītu koncertu kopā ar dziesminieci Antu Eņģeli!

EUR 15 | Valmieras novada Tūrisma pārvalde

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no 31/05 - 30/09

EUR 715 | Atlantic Travel

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -