Ance Krauze un Andris Ērglis dziesmu cikla LINS pirmatskaņojumā Liepājā

Inese Muižniece | 2017.10.12

Šo svētdien, 15. oktobrī, pulksten 16.00 notiks komponista Jāņa Strazda un dzejnieka Jāņa Petera dziesmu cikla “LINS” pirmatskaņojums Liepājā.

Koncertā Liepājas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē piedalīsies dziedātāji Ance Krauze un Andris Ērglis, Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra jauktais koris “Laiks” (diriģente Ilze Balode) un instrumentālā grupa – komponists Jānis Strazds (taustiņi), Māris Kupčs (ģitāra), Aivars Meijers (bass) un Māris Zīlmanis (sitaminstrumenti). Jāņa Petera dzeju lasīs Liepājas teātra aktieris Egons Dombrovskis.

Jauktā kora “Laiks” dalībnieki atzīst, ka dziesmu ciklu “Lins” izpilda ar lielu prieku, to izjūtot ļoti emocionāli kā īsteni latvisku un vērtīgu. Kora prezidents un dziedātājs Kaspars Grīnfelds stāsta: “Albums “LINS” ir tiešām ļoti latvisks un latvietību aktualizējošs. It kā vienkāršs kā lina audums, un tai pat laikā patriotiski romantisks, mūsdienīgi aktuāls, rotaļīgi ironisks un arī akadēmiski daudzbalsīgs. Tā ir ekskursija latvietim pašam sevī – cauri laikiem, cauri emocijām, cauri mūsdienīgām aktualitātēm/problēmām – ar nopietnību, ar jautrību, varbūt pat ar skumjām. Un ekskursijas galā katrs var apzināties, ka cauri visai šai emociju daudzkrāsainībai ir kaut kas tīrs un neaptraipīts – vienkāršs un ļoti latvisks simbols – lins. Un tas katram sevī jāsaglabā. Esmu priecīgs, ka esmu daļa no šī fundamentālā mākslas darba. Un ceļš no pirmā ieraksta fragmenta līdz skatuvei ir bijis jauks izaicinājums un patīkama kormūzikas pieredze.” Savās sajūtās dalās arī kora dziedātāja Baiba Davidaite: “Ar Jāņa Strazda kora mūziku mūsu koris saskaras ne pirmo reizi. Arī šajā žanrā Jānim ir veiksmīgi izdevies iepīt ļoti skaistas melodijas, kuras cilvēkiem “pielīp”, ilgi skan galvā un gribas dungot līdzi. Melodiju vēl krāšņāku padara skaista harmonija un akordu salikumi, daudzbalsība dažādās koru balsīs.”

Savukārt dziedātāja Ance Krauze stāsta: “Jānis Strazds, manuprāt, vēl pagaidām ir tāds apslēptais dimants latviešu mūzikā. Viņa mūzika ir ārkārtīgi skaista, tomēr pagaidām vēl maz dzirdēta, tāpēc var teikt, ka ir ekskluzīvi to izpildīt. Tai piemīt burvība, un ar to esmu saskārusies, dziedot šī cikla dziesmas dažādos citos kolektīvos, ne tikai ar Jāni Strazdu un viņa pavadošo sastāvu, bet, piemēram ar Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas meiteņu kori. Diriģentēm, kuras vienmēr ļoti skrupulozi izvēlas repertuāru, dziesma “Te un tagad”, ko es ieteicu, bija ļoti liels un patīkams pārsteigums. Tāpat arī jaunās paaudzes diriģents Edgars Vītols ir sajūsmā par Jāņa “Zaļo zemi”, ko izpilda jauktie kori. Man ir prieks, ka varu kaut kādā ziņā palīdzēt Jānim popularizēt viņa mūziku, jo man pašai tā ļoti patīk. Dziedot ciklu “Lins”, es ļoti izjūtu piederību Latvijai, latvietībai. Tas arī to raksturo, tas viss parādās mūsu dziedājumā.” Jautāta par sadarbību ar komponistu, dziedātāja atbild: “Ar Jāni strādāt jau ir ļoti viegli, jo viņš jau pats ir ārkārtīgi gaišs cilvēks.”

Dziesmu cikla “LINS” pirmatskaņojums Rīgā notika 2015. gada rudenī, kultūras pilī “Ziemeļblāzma”. Tika izdots arī CD albums un nošu grāmata, kas interesentiem pieejami arī Liepājā. Albumā “Lins” iekļautas 10 cikla dziesmas (mūzika – Jānis Strazds, dzeja – Jānis Peters), kā arī starp dziesmām iekļauti Jāņa Petera dzejoļi autora lasījumā. Ierakstā bez augstāk minētajiem koncerta dalībniekiem piedalījušies arī koklētāja Laima Jansone, obojists Mārtiņš Zālīte, trompetisti Normunds Piesis un Jānis Ivuškāns.

Biļetes (7 – 9 EUR) pieejamas SIA “Biļešu Paradīze” kasēs visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv .

Avots: Liepājas Tautas mākslas un kultūras centrs


celojumubode - 3813
Padastes muiža - romantiska atpūta

Padastes muiža - romantiska atpūta

2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām

EUR 335 | Estravel Latvia

Lux Express

Lux Express

"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja.

Liepājas reģiona TIB

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto jūras krastu.

EUR 295 | Atlantic Travel

Sama modināšanas svētki Koknesē

Sama modināšanas svētki Koknesē

Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā.

Aizkraukles novada TIC

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

4 personām - aktīva atpūta Igaunijā

1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums

EUR 370 | Estravel Latvia

Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats”

Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats”

20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras namā.

Valmieras TIC

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras!

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

Atlaides auto nomai Igaunijā

Atlaides auto nomai Igaunijā

Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu!

Europcar

Summer Sound 2024

Summer Sound 2024

Grandiozākais pludmales festivāls Baltijā “Summer Sound”, kas šogad notiks 2. un 3. augustā Liepājā, papildina pašmāju un starptautisko mākslinieku programmu.

Liepājas reģiona TIB

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, SADARBĪBAS PARTNERUS

Latvia Tours

Liepājas restorānu nedēļa aicina

Liepājas restorānu nedēļa aicina

Liepājas ēdināšanas uzņēmumi visus ēdienu mīļotājus un gastronomijas entuziastus aicinās doties īpašā garšu ceļojumā Liepājas restorānu nedēļas ietvaros.

Liepājas reģiona TIB

Ekskursija Valmieras novadā

Ekskursija Valmieras novadā

5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē!

EUR 35 | Valmieras TIC

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām.

EUR 1089 | Latvia Tours

Izstāde

Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā

No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde.

Valmieras TIC

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm

EUR 692 | Atlantic Travel

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.

EUR 225 | Estravel Latvia

Atlaides auto nomai Ungārijā

Atlaides auto nomai Ungārijā

Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību.

Europcar

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots

EUR 1299 | Estravel Latvia

Maroka - Āfrikas eksotika

Maroka - Āfrikas eksotika

Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot aprīlī

EUR 559 | Estravel Latvia

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -