Jeļena Kašina: Uz kvalitātes rēķina netaupīsim, jo skopais maksā divreiz

Pēdējo gadu laikā pieliktas lielas pūles, lai Latvijā attīstītu restorānu kultūru. Piemēram, tika un arī šobrīd tiek rīkoti pasākumi, kas vērsti uz cilvēku iepazīstināšanu ar vietējo restorānu piedāvājumu, lai izkliedētu mītu par to, ka ēst ārpus mājām ir ļoti dārgi. Diemžēl izejvielu sadārdzinājums un tā rezultātā prognozējamais cenu kāpums var pārvilkt svītru pāri daudzām restorānu popularizēšanas iniciatīvām.

Saglabāt cenu pašreizējā līmenī uz nenoteiktu laiku uzņēmēji sabiedriskās ēdināšanas nozarē var, tikai samazinot izmaksas, kas automātiski atsaucas uz restorānu ienākumiem un iespējām piedalīties arī šādās restorānu kultūru veidojošās iniciatīvās. Kad godīgais uzņēmējs savas izmaksas ir samazinājis līdz minimumam, viņam nav citas iespējas izdzīvot, kā vien pacelt cenas vai pāriet "ēnu ekonomikas" pusē.

Izslēdzot pāriešanu “ēnu ekonomikas” pusē, no cenu celšanas visvairāk cietīs godīgie uzņēmēji. Viņi būs spiesti vai nu samazināt izmaksas, atsakoties no pārbaudītiem piegādātājiem vai kvalificētiem darbiniekiem, tādējādi graujot sava piedāvājuma kvalitāti, vai nu pacelt cenas – abos gadījumos nostādot sevi neizdevīgā pozīcijā pret “ēnu ekonomikas” sektoru, ar kuru jākonkurē nevienlīdzīgās pozīcijās.

Ņemot vērā, ka pirktspēja ir ierobežota, uz doto brīdi nevaram proporcionāli pacelt arī mūsu cenas, tāpēc ienākumi samazinās. Taču ar laiku, lai izdzīvotu šī brīža tirgus apstākļos, cenu celšana būs neizbēgama. Paredzu, ka optimismam nav pamata, un cilvēki izvēlēsies ēst ārpus mājas arvien retāk vai tērēt mazāk.

Ēdienkartē noteiktā cena ir konkrēts skaitlis un tās izmaiņām vidējam restorāna viesim ir daudz vieglāk izsekot nekā, piemēram, iepirkto izejvielu kvalitātes izmaiņām. Šeit ir jāsaprot, ka kvalitāte nebeidzas ar svaigumu un garšu, liela nozīme ir arī produkta ražošanas procesam, izcelsmei. To novērtēt un par to uzņemties atbildību var tikai restorāna īpašnieks.

Lai gan cenas nozarē, visticamāk, celsies pakāpeniski, lai pārāk straujais kāpums nesekmētu viesu protestu, ņemot vērā, ka kvalitāti tās plašākajā nozīmē novērtēt nemaz nav tik viegli, visdrīzāk, ka vidējais viesis cenu celšanu uzņems saasinātāk nekā maltītes kvalitātes zudumu. Protams, pie nosacījuma, ka viņam pasniegtais produkts ir svaigs un subjektīvi gards.

Noteikti nevaru atbildēt par visiem uzņēmējiem, bet mūsu restorānā uz kvalitātes rēķina nekad netaupām. Ņemot vērā, ka cenas ceļ nevis viens vai divi konkrēti uzņēmēji, bet gan piegādātāji kopumā, šobrīd mūsu izvēle ir palikt uzticīgiem pārbaudītām vērtībām un akli nemesties lētākās alternatīvas meklējumos, jo, kā zināms, skopais maksā divreiz. Taču mums jārēķinās ar vidējā klienta reakciju. Tajā pat laikā zināmu optimismu ievieš tūristu skaita pieaugums, it īpaši no Skandināvijas valstīm. Starptautiskā mērogā mūsu restorānu cenas ir konkurētspējīgas, kas ļauj cerēt uz vietējā pieprasījuma krituma seku minimizēšanu.

Jeļena Kašina ir restorāna "Aqua Luna” līdzīpašniece

Avots: Deep White

Turība - 3385
Pēdējās vietas uz Tartu- 21.09.2019

Pēdējās vietas uz Tartu- 21.09.2019

Izbraukšana 21.09.2019 , AHHA apmeklēšana, planetārijs un ekskursija Tartu. Cena tikai EUR 20.00! Zvaniet: 67280326(7), 29565257

EUR 21 | Nikos Travel

Koncertcikls

Koncertcikls "Gaviļu balsis"

21. septembrī plkst. 16:00 Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā skanēs koncerts "Gaviļu balsis". Piedalās Jolanta Strikaite, Izle Reine, Jānis Porietis.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs

DAY SPA diviem

DAY SPA diviem

Atpūta diviem ar iekļautu SPA procedūru, Wellness centra un sāls istabas apmeklējumu un glāzi Prosecco Brut katram.

EUR 69 | Lielupe by SemaraH Hotels

Supercena uz Turciju 24/09 no 189 € !

Supercena uz Turciju 24/09 no 189 € !

Karstākie piedāvājumi uz Turciju, Antaliju no Viļņas lidostas 22/09 un 24/09 uz nedēļu no 189 € !

EUR 189 | Hot Travel

Itālijas smaržas, garšas un baudas Toskānā

Itālijas smaržas, garšas un baudas Toskānā

Dodies izbaudīt Toskānu! Lēnām, nesteidzoties, sēžot pie kafijas tases, malkojot vīnu, gatavojot un izgaršojot itāļu ēdienus.

EUR 1295 | Jēkaba Ceļojumi

DARBA PIEDĀVĀJUMS!

DARBA PIEDĀVĀJUMS!

Aicinām savā komanda ceļojumu konsultantu!

TBS

Liepājas Restorānu nedēļa!

Liepājas Restorānu nedēļa!

No 23. līdz 29. septembrim Liepājā norisināsies Restorānu nedēļa. Vai galdiņu jau rezervēji?

Liepājas reģiona TIB

Agrā tūru rezervēšana uz Turciju 2020!

Agrā tūru rezervēšana uz Turciju 2020!

Akcija Agrā pārdošana uz Turciju (Antālija) "Vasara 2020" ir spēkā līdz 30.09.2019. plkst.23:59! Rezervē atvaļinājumu tagad un ietaupi naudu!

EUR 392.00 | 1Travel

SANATORIJA

SANATORIJA "EGLE" - atlaide.

Sanatorija "Egle" ārstnieciskais reabilitācijas centrs ar ūdens un dubļu dziedniecību.

EUR 69.00 | Astra Tūre / AvioKases.lv

Jaunā Gada Mozaīka Portugālē

Jaunā Gada Mozaīka Portugālē

Izlidošana no Rīgas 27.12. uz 7 naktīm. Cenā iekļauts: lidojums, transfērs, viesnīca, ēdināšana pēc programmas, ekskursijas.

EUR 1044 | Antario

✈️ GRUZIJA UZ 9 DIENĀM

✈️ GRUZIJA UZ 9 DIENĀM

DODAMIES UZ GRUZIJU ✈️ Rezervēt online ļoti viegli: Izvēlies galamērķi ➡️ spied "Aprēķināt ceļojumu"

VRK Travel

Hedonic Wellness centra apmeklējums

Hedonic Wellness centra apmeklējums

Mierpilna SPA atpūta pašā Rīgas centrā - baseins, džakuzi, pirtis, aroma telpa ar sāls sienu, trenažieru zāle.

EUR 18 | Grand Poet Hotel by Semarah

BalticTravelnews.com
+371 26551169
info@travelnews.lv