Rīgā AB dambī tiks atzīmēta Baltu vienības diena

Indra Vilde | 2017.09.18

Piektdien, 22. septembrī, plkst. 19.30, AB dambī notiks Baltu vienības dienai veltīts pasākums. Tā laikā tiks iededzinātas divas īpaši veidotas ugunszīmes, kā arī notiks Rīgas folkloras kopu priekšnesumi un sadziedāšanās. Vienu ugunszīmi veidos Latvijas mākslinieks Kārlis Īle, otru – Lietuvas mākslinieki Vitauts un Ķestutis Musteiķi. Divas iecerētās zīmes, kuras nedēļas garumā tiks veidotas uz vietas AB dambī, uzsver baltu tautu vienotības ideju. Baltu vienības dienas pasākuma mērķis ir parādīt mūsu tautas vēlmi un cīņu pēc brīvības kā toreiz, tā arī tagad.

Ugunszīmju veidošana sāksies jau pirmdien, kad abu valstu mākslinieki sāks gatavot koka konstrukcijas, kuru augstums sasniegs pat 6 metrus! Vitauts un Ķestutis Musteiķi ir vieni no pazīstamākajiem dažādu vides objektu māksliniekiem Lietuvā. Viņi regulāri piedalās svētkos un konkursos, kur veido ledus skulptūras un ugunszīmes gan Lietuvā, gan ārvalstīs. Rīgā viņi veidos lietuviešu ugunszīmi ar nosaukumu "Vārpsta", kuras pamatā būs Pasaules koks, kas papildināts ar dažādiem ornamentiem un lietuviešiem nozīmīgiem simboliem – putniem.

Savukārt latviešu ugunszīmes nosaukums ir "Augšup", kas tiks veidota stilizēta kristāla formā. Iededzinot zīmi, tā sāks lēni griezties un celties augšup, lai sakļaujoties veidotu vienotu veselumu. Ugunszīmes autors Kārlis Īle ir veidojis arī ledus, sniega, granīta, bronzas un koka skulptūras. Latvijā nav otra tik daudzpusīga tēlnieka, kura darbi starptautiskajos festivālos būtu izpelnījušies tik daudz zelta godalgu.

Rīgas iedzīvotāji un viesi 22. septembrī tiek aicināti uz svinīgo sarīkojumu AB dambī, kas sāksies plkst. 19.30. Pasākumā izskanēs latviešu, lietuviešu un prūšu dziesmas, piedalīsies publicists, Latvijas Radio 1 personība Eduards Liniņš. Iestājoties tumsai, notiks ugunszīmju aizdegšana. Turpinājumā koncertu sniegs Rīgas folkloras kopas "Grodi", "Vilkači", "Budēļi", "Banga" un "Vilcenes".

Baltu vienības diena tiek atzīmēta, pieminot 1236. gada 22. septembra vēsturiskos Saules kaujas notikumus, kad zemaiši un zemgalieši kopīgi sakāva Zobenbrāļu ordeņa bruņiniekus. 2000. gadā Latvijas un Lietuvas parlamenti Baltu vienības dienu pasludināja par oficiālu svētku dienu, tajā tiek akcentēta abu tautu tuvā radniecība.

Baltu vienības dienas pasākumu atbalsta Rīgas pašvaldība, organizē Kultūras un tautas mākslas centrs "Ritums" un Latvijas folkloras biedrība.

Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Avots: Rīgas dome


celojumubode - 3813
Rallistu ielas stāsti

Rallistu ielas stāsti

25.aprīlī plkst. 18.00 bijušā PMK aktu zālē neformālā gaisotnē aicināti tikties visi rallija cienītāji, lai dalītos ar saviem stāstiem par ralliju Valdemārpilī.

Talsu novada TIC

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu.

TAKA

Pārgājienu seriāls

Pārgājienu seriāls "Izpēdo Dienvidkurzemi"

“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā gaisā.

Liepājas reģiona TIB

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras!

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

TUNISIJA no 295 EUR/pers!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām!

EUR 295 | Latvia Tours

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā!

TAKA

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā

No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”.

Valmieras TIC

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Plāno kāzas Bauskas novadā!

Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā!

Bauskas TIC

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, SADARBĪBAS PARTNERUS

Latvia Tours

Padastes muiža - romantiska atpūta

Padastes muiža - romantiska atpūta

2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām

EUR 335 | Estravel Latvia

Izstāde

Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā

No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde.

Valmieras TIC

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana

EUR 519 | Estravel Latvia

Lux Express

Lux Express

"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja.

Liepājas reģiona TIB

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀!

Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām.

EUR 1089 | Latvia Tours

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Atpūtas ceļojumi uz Maljorku

Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām smilšainām pludmalēm

EUR 692 | Atlantic Travel

Liepājas pēdas Latvijā

Liepājas pēdas Latvijā

Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās spēlēm.

Liepājas reģiona TIB

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars pulksten 11:30

Alūksnes TIC

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam.

EUR 425 | Atlantic Travel

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs

9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums

EUR 1058 | Estravel Latvia

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -