Travelnews.lv dodas piedzīvojumā ar SUPu pa upi

Ieva Krūmiņa | 2017.07.19

Braucieni ar SUP dēli kļūst par arvien populārāku aktīvās atpūtas veidu, kas ļauj patīkamā veidā uzlabot savu fizisko sagatavotību un atbrīvoties no ikdienas stresa. Pagājušajā nedēļā mēs šajā rakstā mazliet  iepazīstinājām jūs ar šo atraktīvo nodarbi un tās iespējām. Pētot SUPošanas teorētisko pusi, tā vien prasījās izmēģināt kādu no vilinošajām iespējām arī pašai, un svētdien tas arī notika. Draugu lokā devāmies skaistā nobraucienā pa Irbes upi Kurzemē.

Iepriekš man ir bijusi neliela pieredze ar SUP dēli, izbraucot dažus līkumiņus pa ezeru un mierīgu jūru, bet bija sajūta, ka tieši brauciens pa upi varētu sniegt pavisam jaunas, interesantas izjūtas. Un tā izrādījās pilnīga taisnība, piepalīdzot laika apstākļu pavēlnieka labvēlībai, piedzīvojums “Ar SUPu pa upi” ar uzviju attaisnoja uz sevi liktās cerības.

Bet par visu pēc kārtas. Saulainā sestdienas pēcpusdienā SUPi tiek paņemti nomā, un lieliskā noskaņā dodamies uz brauciena sākumpunktu. Ierodoties noskatītajā nakšņošanas vietā upes krastā, kāpas galā, daba lutina ar pasakainu skatu uz upi un siltu, mierīgu vakaru, kas vēl vairāk pastiprina patīkamās rītdienas notikumu gaidas.

Jāpiebilst, ka dabas aktivitāšu mīļotājiem par prieku ir izgudrots ļoti ērts SUP dēļu veids – piepūšamais SUP, kas ir daudz vieglāks gan svara, gan pārvietošanas iespēju ziņā par parastajiem, cietajiem dēļiem. No rīta, līdz ar īsti vasarīgu sauli mūs sagaida arī pirmais uzdevums – izpakot un novest līdz “darba kārtībai” savus SUPus. Iepriekš to nekad nebiju darījusi. Viss izrādījās apbrīnojami vienkārši – gan saprotama instrukcija, gan vienkārša pumpēšanas tehnika. Sākumā SUPa pumpēšana šķiet tīrais nieks, uz beigām jau nākas izpildīt dažus fitnesa “spēka vingrinājumus”, bet kopumā – nekā sarežģīta, arī mūsu 13 gadīgā jauniete labi tiek galā ar nelielu piepalīdzēšanu. Tāpat bez īpašas piepūles SUPi tiek nonesti līdz upei pa diezgan stāvu smilšu krauju; ar laivu ko līdzīgu izpildīt būtu grūtāk.

Pirmie metri upes ūdenī ir mazliet nedroši un ļodzīgi, bet ļoti drīz tiek atrasta optimālā pozīcija un līdzsvara sajūta. Airēt uz SUPa iespējams gan stāvus, gan sēdus, gan tupus uz ceļiem pozīcijā. Pēdējās divas pozīcijas skaitās drošākas iesācējiem un gadījumos, ja jāapbrauc šķērslis. Iemēģinām visas, neviena nesagādā īpašas neērtības. Jau ļoti drīz pirmās iemaņas ir pieslīpētas, un braucienu var pilnā mērā izbaudīt. Apstiprinās pieņēmums, ka braukšana ar SUPu  pa Latvijas mierīgajām upēm, salīdzinot ar tradicionālo laivošanu, ir dinamiskāka un interesantāka. Kā jau aprakstā solīts, ir jūtams, kā, kontrolējot ķermeņa līdzsvaru, darbojas iekšējie muskuļi. Dēlis ir viegli vadāms, un, ja nebrauc “sacensību tempā”, rokas visas dienas garumā īpaši nenogurst. Kopumā – fiziskā slodze ir brīvdienām optimāla – tāda, lai būtu miesai un dvēselei gandarījums par aktīvu darbošanos, bet lai brīvdienas arī nepārvērstos par mocībām uz spēku izsīkuma robežas. Lai arī tā varbūt neizskatās no malas, bet patiesībā ķermenim visu laiku ir ērti, neviena ķermeņa daļa brauciena beigās nav nospiesta stīva, kā tas var gadīties pēc laivā pavadītas dienas.

Irbe ir viena no skaistākajām Latvijas upēm, kas līkumo caur cilvēka maz skartiem priežu mežiem. Tā gan ir arī viena no laivotāju iecienītākajām upēm, par ko arī pārliecināmies, jo satiekam ļoti daudzus vasaras un dabas baudītājus. Tā nemanot, braukšanai mijoties ar patīkamām peldēm, ir pienācis laiks godīgi nopelnītai pusdienu pauzei. Pēc pusdienām, upei mazliet mainot tecējuma virzienu, un tuvojoties jūrai, nākas piepūlēties mazliet vairāk, jo jāpacīnās ar nelielu pretvēju. Bet drīz vien tas ir garām, un otrpus tiltam jau atkal izbaudām mierīgu ūdeni. Upes krastu ainava pamazām mainās – mežus nomaina krūmāji, lauki, pļavas, pa kādai mājai vai tūristu atpūtas vietai. Tā kā pēdējā posma nogurums mazliet liek sevi manīt, pienācis īstais laiks izmēģināt vēl kādu solīto SUPa pielietošanas iespēju – apgulties uz dēļa visā garumā, un vienkārši sauļoties un ļaut straumei sevi nest. Tas izdodas bez piepūles, sajūta ir ļoti stabila, un patiesībā – fantastiska. Ja vēl piever acis, šķiet ka guli saulītē pasaules centrā, un apkārt visa kustība ir apstājusies, iestājies absolūts miers. Mazliet pamēģinu arī vienkāršu fitnesa vingrojumu izpildi, un arī tas ir bez grūtībām iespējams.

Tā nu pamazām vakara pusē esam sasnieguši galamērķi – Irbes ieteku jūrā. Ainava atkal mainās – zaļumu nomaina skaistas baltu smilšu kāpas. Baltais liedags kopā ar zilo jūras ūdeni un silto sauli uz brīdi rada sajūtas, it kā mēs būtu nonākuši kādā tropu salā. Kā pēdējais “ķirsis uz tortes” mums tiek vēl ilga pelde zilajā jūrā, kuras ūdens izrādās mūsu platuma grādiem neticami silts.

SUPa iepakošana atpakaļceļam norit tikpat raiti, kā sagatavošana darbībai. Visā ķermenī jūtams patīkams nogurums, un apetīte visiem atkal ir lieliska, un tiek remdēta ar gardajiem kurzemnieku kūpinājumiem un mājās audzētiem tomātiem un gurķīšiem.

Secinājums no pasākuma ir viennozīmīgs – esam piedzīvojuši labākās brīvdienas šajā vasarā, un ko līdzīgu nākotnē noteikti mēģināšu atkārtot, un arī silti iesaku izmēģināt to citiem. Un vēl šajā vasarā ir padomā arī citi ar SUP saistīti piedzīvojumi – varbūt saullēkts purvā, varbūt fitnesa nodarbība, varbūt vēl kas cits.


Avots: BalticTravelnews.com


celojumubode - 3813
Nāc un sāc spēlēt golfu!

Nāc un sāc spēlēt golfu!

Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo karti jau tagad.

EUR 180 | Jurmala Golf Club & Hotel

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

ĒĢIPTE tikai no 339 EUR/personai!

Kamēr ziema aiz loga vēl mēģina izspēlēt aprīļa jokus, aicinām siltā piedzīvojumā uz saulaino Hurgadu vai Šarmelšeihu!

EUR 339 | Latvia Tours

4.maija svētki Alūksnē

4.maija svētki Alūksnē

Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”.

Alūksnes TIC

Rallistu ielas stāsti

Rallistu ielas stāsti

25.aprīlī plkst. 18.00 bijušā PMK aktu zālē neformālā gaisotnē aicināti tikties visi rallija cienītāji, lai dalītos ar saviem stāstiem par ralliju Valdemārpilī.

Talsu novada TIC

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

Zudušais un atklātais Bānīša ceļā!

ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars pulksten 11:30

Alūksnes TIC

Padastes muiža - romantiska atpūta

Padastes muiža - romantiska atpūta

2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām

EUR 335 | Estravel Latvia

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana.

Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu.

TAKA

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

️Tunisija😲 Neticamas cenas!

Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks atpūtai spa un talasoterapijai, siltas saules baudīšanai, aizraujošām ekskursijām un pastaigām gar silto jūras krastu.

EUR 295 | Atlantic Travel

Atlaides auto nomai Ungārijā

Atlaides auto nomai Ungārijā

Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību.

Europcar

Svinam Vācijas futbola vasaru

Svinam Vācijas futbola vasaru

Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu savas koman

Europcar

Atlaides auto nomai Igaunijā

Atlaides auto nomai Igaunijā

Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu!

Europcar

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Ekskursiju piedāvājums. Grieķija

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - Atēnas -...

EUR 1099 | Estravel Latvia

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄!

Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība.

EUR 367 | Latvia Tours

Sala ar unikālu skaistumu!

Sala ar unikālu skaistumu!

Korfu pludmales ir vienas no labākajām un tīrākajām, aptuveni 30 no tām piešķirts Zilais karogs.

EUR 469.00 | Latvia Tours

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas

Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots

EUR 1299 | Estravel Latvia

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

Izstāde

Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā

No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde.

Valmieras TIC

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Saulaina atpūta Kosta Blanka

Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no 31/05 - 30/09

EUR 715 | Atlantic Travel

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, SADARBĪBAS PARTNERUS

Latvia Tours

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī!

Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras!

EUR 2.00 | Alūksnes TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -