Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties ceļojumu apdrošināšanas polisi?

Sandija Šaicāne | 2017.07.14

Atvaļinājumu sezona rit pilnā sparā, un daudzi to izmanto atpūtai ārzemēs. Šobrīd, kad laikapstākļi mūs nelutina, ceļotāju skaits aug un tāpat arī interese par ceļojumu apdrošināšanu. Latvijas Apdrošinātāju asociācija, kas Latvijā pārstāv 99% no apdrošināšanas tirgus, aicina izvērtēt polisē iekļaujamos riskus atbilstoši ceļojuma mērķim un plānotajām aktivitātēm, lai negaidītas ķibeles gadījumā zaudējumi tiktu segti atbilstošā apmērā. Esam apkopojuši riskus un aspektus, par kuriem ceļotājiem visbiežāk rodas neskaidrības.

Aktīvā atpūta

Ja zināt, ka ceļojuma laikā kāpsiet kalnos, kaitosiet, nirsiet, brauksiet ar motociklu vai nodarbosieties ar citām sportiskām aktivitātēm, jautājiet apdrošinātājam, vai piedāvātā polise segs izdevumus, kas radušies aktīvās atpūtas laikā. Standarta ceļojumu apdrošināšanas polisē šādi riski var nebūt ietverti un, notiekot negadījumam, medicīniskās palīdzības, ārstēšanās un citus saistītos izdevumus ceļotājam var nākties segt no savas kabatas.

Civiltiesiskā atbildība

Var gadīties, ka ceļojuma laikā nejauši nodarāt zaudējumus kādam citam. Piemēram, ja iznomājat auto, motorolleri, velosipēdu vai citu transportlīdzekli un izraisāt ceļu satiksmes negadījumu. Nomājot transportlīdzekli Eiropas Savienībā, konkrētās valsts OCTA polise lielākoties būs iekļauta nomas maksā, taču ārpus Eiropas Savienības, piemēram, ASV, Taizemē un citos populāros tūrisma gala mērķos, OCTA polise nebūs iekļauta nomas maksā. Traumēt kādu citu gadās arī burāšanas vai kaitošanas laikā. Tāpēc iesakām ceļotājiem pievērst uzmanību tam, vai ceļojumu apdrošināšanas polisē ir iekļauta arī civiltiesiskās atbildības apdrošināšana (CTA), kas sedz trešajai pusei nodarīto kaitējumu. Līdzīgi kā aktīvā atpūta, arī CTA risks standarta polisē var nebūt ietverts.

Ceļojuma paketē ietvertā ceļojumu apdrošināšana

Tūrisma aģentūras ceļojumu apdrošināšanu mēdz iekļaut klientam piedāvātajā ceļojuma paketē. Parasti tās ir standarta polises, kas neietver iepriekš minētos riskus. Ja dodaties uz kūrortu un neplānojat izbraukt ārpus tā, tad iespējams, ka standarta ceļojumu apdrošināšanā iekļautie riski un to apmēri ir pietiekami. Tomēr iesakām pirms ceļojuma pārliecināties par konkrētās ceļojuma apdrošināšanas polises segumu.

Bankas kartes komplekts

Ja ceļojuma apdrošināšanas pakalpojums ir iekļauts jūsu bankas kredītkartes komplektā, iesakām sazināties ar attiecīgo apdrošinātāju, kas to nodrošina, un noskaidrot svarīgākos aspektus par apdrošināšanu. Pirmkārt, jānoskaidro, vai ceļojumu apdrošināšana darbojas visos gadījumos vai tikai tādā gadījumā, ja ceļojums iegādāts ar konkrēto bankas karti. Jāpārliecinās, ko konkrēti ietver šī polise, jo līdzīgi kā ceļojumu paketes gadījumā šādi papildu bonusi nodrošina vai nu standarta segumu, vai pat salīdzinoši mazāku segumu. Labā lieta ir tā, ka banku kredītkartē iekļautā ceļojumu apdrošināšana var attiekties ne tikai uz jums, bet arī jūsu ģimenes locekļiem, taču arī šis aspekts ir jānoskaidro, sazinoties vai nu ar bankas vai apdrošinātāja speciālistiem.

Ceļojuma atcelšana vai pārtraukšana

Apdrošinātāju prakse liecina, ka ceļotāji kļūst zinošāki un paši pārliecinās par to, vai apdrošināšanā ir iekļauta zaudējumu atlīdzināšana atceltu vai pārceltu avioreisu, kā arī nozaudētas vai aizkavētas bagāžas gadījumos. To gan nevar teikt par ceļojuma atcelšanas vai priekšlaicīgu ceļojuma pārtraukšanas risku, kas ir tikpat būtisks, ja nevarat doties ceļojumā vai tas jāpārtrauc, piemēram, pēkšņas saslimšanas dēļ. Šādos gadījumos apdrošināšana var segt vai atlīdzināt izdevumus par neizmantotām vai pārreģistrētām aviobiļetēm, kā arī rezervētajām naktsmītnēm. Lai ceļojumu atcelšanas vai pārtraukšanas risks būtu spēkā, ir svarīgi pie apdrošinātāja savlaicīgi noskaidrot, cik dienas iepriekš polise ir jāiegādājas.

Alkohols

Jāņem vērā, ka atlīdzība netiks izmaksāta, ja negadījuma brīdī būsiet alkohola reibumā un tas tiks atzīts par negadījumu veicinošu apstākli. Tomēr reizēm ceļojumu apdrošināšanas gadījumā apdrošinātāji pieļauj alkohola koncentrāciju asinīs līdz 0,5 promilēm, bet tas jānoskaidro, sazinoties ar apdrošinātāju vai izlasot apdrošināšanas noteikumus.

Par Latvijas Apdrošinātāju asociāciju:

Latvijas Apdrošinātāju asociācija ir biedrība, kas pārstāv apdrošināšanas nozares intereses nolūkā sekmēt tās attīstību un caurspīdīgu pārraudzību. Būtisks biedrības uzdevums ir informēt sabiedrību par nozares aktualitātēm, skaidrot notikumus un kliedēt mītus. Asociācijā ir 16 biedri, kas aptver 99% Latvijas tirgus. Kopš 2004. gada darbojas arī asociācijas ombuds jeb ārpustiesas atlīdzību strīdu izskatīšanas institūcija.

Avots: Latvijas Apdrošinātāju asociācija


celojumubode - 3814
Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

Svinam Vācijas futbola vasaru

Svinam Vācijas futbola vasaru

Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu savas koman

Europcar

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI”

Trakai TIC

Padastes muiža - romantiska atpūta

Padastes muiža - romantiska atpūta

2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām

EUR 335 | Estravel Latvia

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa

Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana

EUR 519 | Estravel Latvia

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57.5903, 26.8627.

Alūksnes TIC

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pavasara brīvdienas TURCIJĀ

Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam.

EUR 425 | Atlantic Travel

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI!

👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, SADARBĪBAS PARTNERUS

Latvia Tours

GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums

GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums

Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot aprīlī

EUR 2519 | Estravel Latvia

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam!

NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;)

Latvia Tours

 Jāņa Šipkēvica koncerts

Jāņa Šipkēvica koncerts

3. maijā, 22:00 ielūdzam uz SHIPSEA | Jāņa Šipkēvica koncertu balsij, klavierēm un neredzamam korim.

EUR 25 | Valmieras TIC

ALBĀNIJA jau no 30.05.

ALBĀNIJA jau no 30.05.

Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija

EUR 589 | Latvia Tours

Pārgājienu seriāls

Pārgājienu seriāls "Izpēdo Dienvidkurzemi"

“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā gaisā.

Liepājas reģiona TIB

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz 31.05.

EUR 94 | Estravel Latvia

Atlaides auto nomai Reunion salā

Atlaides auto nomai Reunion salā

Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā!

Europcar

Maroka - Āfrikas eksotika

Maroka - Āfrikas eksotika

Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot aprīlī

EUR 559 | Estravel Latvia

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā!

Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām garšas kārpiņām.

EUR 6.50 | Jurmala Golf Club & Hotel

Liepājas pēdas Latvijā

Liepājas pēdas Latvijā

Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās spēlēm.

Liepājas reģiona TIB

4.maija svētki Alūksnē

4.maija svētki Alūksnē

Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”.

Alūksnes TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -