Cik daudzos veidos iespējams nobaudīt kafiju - izvēlies savu mīļāko!

Ieva Krūmiņa | 2017.07.17

Kas gan būtu rīts bez kārtīgas stipras kafijas krūzes, vai pēcpusdiena kafejnīcā – bez vilinoši maiga, prasmīga baristas pagatavota kapučīno! Pirmais daudziem ir absolūta nepieciešamība, bet otrais – patīkams mirklis, kādus reizi pa reizei vajag izbaudīt. Kādu laiku atpakaļ iepazīstinājām jūs ar vēstures līkločiem, kā melnais aromātiskais dzēriens nonāca Eiropā un kādi interesanti notikumi saistībā ar to piedzīvoti vēsturē (rakstu lasiet šeit), un nupat nesen – ar nekronēto kafijas “karali” espresso un tā variācijām (šeit). Šoreiz turpināsim stāstu par kafiju ar iepazīšanos ar dažādiem kafijas dzērienu veidiem, kādi tiek piedāvāti kafejnīcās un bāros, gan Latvijā, gan citur pasaulē.  

Ņiprajam, uzmundrinošajam klasiskajam espresso cienītāju netrūkst, taču laika gaitā izveidojušies un savu vietu iekarojuši arī tā tuvāki un tālāki „radinieki” dažādām gaumēm.

Macchiato – tradicionālajā izpratnē – viena deva espresso „iezīmēta” (šāda ir vārda macciatto nozīme itāļu valodā) ar pavisam nelielu (apm 1 tējkarote) daudzumu saputota silta piena.

Cortado – macchiatto spāniskās izcelsmes līdzinieks, atšķiras piena daudzums – tā ir vairāk – attiecība pret kafiju np 1:1 līdz 1:2. Pasniedz nelielā krūzītē/glazītē, strikti ievērojot liešanas secību – apakšā espresso, virsū piens, nesajaukti.

Correto – viena deva espresso plus viena deva stipra grādīgā dzēriena, itāļiem visbiežāk – grapas, kā arī var izmantot brendiju, konjaku, sambuku, vai kas nu kuram vairāk iet pie sirds. Latviešu iemīļotā variācija droši vien būtu ar melno balzāmu. Iedvesmojoši asprātīgs ir vārda corretto tulkojums – “pareizi, tieši laikā”!

Afogatto – espresso ar saldējumu. Tradicionālajā pasniegšanas veidā vaniļas saldējuma bumbiņu pasniedz atsevišķi, un pirms nobaudīšanas tā tiek pārlieta ar turpat svaigi pagatavoto espresso.

Cappuchino – mūsu platuma grādos ļoti populārs baudas avots, iecienījuši tie, kam tīk maigāki un samtaināki dzērieni. Viena deva espresso un apmēram divas reizes vairāk saputota silta piena, ideālā pasniegšanas temperatūra – 60 – 70 grādi, un piena putiņām apmēram 2 cm biezumā, var būt pārkaisīts ar kanēli vai šokolādes pulveri.  Kafejnīcās iecienītas arī dubultās kapučīno porcijas (jo laba lieta ir vēl labāka, ja ir vairāk), kā arī papildinātas – ar dažādiem sīrupiem – karameļu, riekstu, šokolādes, vaniļas, u.c.

Cafe Latte – vēl maigāks un  „pienīgāks” dzēriens, divas devas espresso un silts saputots piens, attiecībā 1:3 vai vairāk. Latte – itāļu valodā nozīmē pienu. Sākotnēji to gatavoja bērniem, lai , no vienas puses bērni varētu dzert kafiju kopā ar pieaugušajiem, no otras – lai nepārsātinātu bērnu organismu ar kofeīnu. Dzēriens tiek gatavots trijos savstarpēji nesajauktos slāņos un to pasniedz augstā stikla krūzē ar garu karoti. Pirmajā slānī ir karsts piens, otrajā — espresso kafija, trešajā augšējā slānī gozējas no piena uzkultu putu cepure. Espresso, pateicoties augstākai temperatūrai un zemākam tauku saturam, nesajaucas ar pirmo piena slāni. Panākt nepieciešamo slāņainību ir vieglāk, ja espresso dzērienā lej kā pēdējo, izlejot to cauri putu kārtai. Latte putām ir jabūt kuplākām un gaisīgākām nekā kapučīno putām. Lai Latte iegūtu atšķirīgus aromātus, tam var pievienot dažādus sīrupus.

Latte macchiato – vispareizāk būtu teikt, ka tas ir piens ar nelielu kafijas piešprici – 200-300 ml porcijā ir tikai  aptuveni puse espresso devas (15 ml), un, principiāla atšķirība no cafe latte, kur uzkulto pienu pievieno espresso, šeit dara otrādi – espresso pielej pienam. Šim dzērienam ir vēl izteiktāka putu „cepure”, un pašā virsū kā atšķirības zīmi bieži vien atstāj mazu crema atzīmi – vietā, kur espresso pievienots pienam.

Mocha – cafe latte paveids, kur papildus espresso un saputotajam pienam pievieno arī karstu šokolādi vai šokolādes sīrupu vai/un pārkaisa ar kakao pulveri. Proporcijas var būt dažādas, par mocha mēdz saukt arī karsto šokolādi, kam pievienota espresso deva. Sastopamas arī variācijas ar balto šokolādi. Uzskata, ka šis dzēriens radies saldumus mīlošās Tuvo Austrumu virtuves ietekmē.

Espressino vai marocchino – retāk sastopams kafijas dzēriena paveids – mazā glāzītē pasniegta deva espresso vai ristretto ar nelielu daudzumu uzputotā piena un šokolādes sīrupu vai kakao pulveni. Tāda koncentrēta mocha kafijas mini versija.


Avots: BalticTravelnews.com


celojumubode - 3809
Maroka - Āfrikas eksotika

Maroka - Āfrikas eksotika

Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot aprīlī

EUR 559 | Estravel Latvia

Draugu piedāvājums - Stambula, 3 naktis

Draugu piedāvājums - Stambula, 3 naktis

Lidojums + bagāža + transfēri + 3 viesnīcā ar brokastīm // spēkā ceļojot sākot no 3 perosnām // Maijā // pārdošana līdz 19.04.!

EUR 350 | Estravel Latvia

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Būsim pazīstami Latgale, Sēlija!

Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā!

TAKA

Sama modināšanas svētki Koknesē

Sama modināšanas svētki Koknesē

Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā.

Aizkraukles novada TIC

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē!

Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57.5903, 26.8627.

Alūksnes TIC

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību!

EUR 180 | SKY24.LV

Tet Rally Latvia

Tet Rally Latvia

2024. gada vasarā Latvija pirmo reizi uzņems FIA pasaules rallija čempionāta posmu. Tet Rally Latvia norisināsies no 18. līdz 21. jūlijam.

Liepājas reģiona TIB

Bērnu un jauniešu teātru festivāls

Bērnu un jauniešu teātru festivāls

19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”.

Valmieras TIC

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Ierobežots piedāvājuma - Hotel Jūrmala SPA

Esiet vieni no pirmajiem, kas bauda atpūtu Renovētajā Hotel Jūrmala SPA numurā un saņemiet dāvanu - neierobežotu Wellness Oasis apmeklējumju// līdz 31.05.

EUR 94 | Estravel Latvia

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā

1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05.

EUR 225 | Estravel Latvia

Itālijas ezeru burvība

Itālijas ezeru burvība

Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta dārgakmeņiem.

EUR 1299 | Latvia Tours

Grieķijas valdzinājums!

Grieķijas valdzinājums!

Ekskursiju ceļojums "GRIEĶIJAS VALDZINĀJUMS" 12 dienas! Atpūta un pelde Jonijas jūras Korintas līcī, Vuliagmeni ezerā, termālajos baseinos

EUR 689 | Latvia Tours

GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums

GeLux - Āzijas piedzīvojumu ceļojums

Jauna izpratne par Luksu - piedzīvojumu ceļojumā Taizemē un Kambodžā // Unikāla pieredze, vairāk iekļautu pakalpojumu // 10% atlaide, rezervējot aprīlī

EUR 2519 | Estravel Latvia

Rīgas Motormuzejam 35

Rīgas Motormuzejam 35

Par godu Rīgas Motormuzeja 35 gadu jubilejai aicinām uz ieskandināšanas svinībām 20. aprīlī.

Motormuzejs

Izstāde

Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā

No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde.

Valmieras TIC

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance.

Europcar

Atlaides auto nomai Ungārijā

Atlaides auto nomai Ungārijā

Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību.

Europcar

Pavasara tirgus Lietuvā

Pavasara tirgus Lietuvā

20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus!

Ignalinos rajono TIC

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss !

Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo karti jau tagad.

EUR 180 | Jurmala Golf Club & Hotel

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -