Viedoklis: Kas ir trīs lietas, kas jebkuram Līgo svētku un Jāņu dienas laikā būtu jāizdara?

Artis Spertāls | 2017.06.22

Strauji tuvojas Līgo svētki - un šodien arī piedzīvosim astroloģiskās vasaras iestāšanos, tāpēc sarunājoties ar tūrisma speciālistiem vēlējāmies noskaidrot kas ir trīs lietas, kas noteikti ikvienam šajos svētkos būs jāizdara - vienalga vai svinēts tiek pilsētā vai laukos, Rīgā vai Latgales pilsētiņā Maltā. Vai arī pašiem tūrisma speciālistiem šogad sanāks īstenot visu to?

Irēna Kjarkuža, Preiļu novada tūrisma informācijas centra vadītāja

Noteikti jātiekas ar draugiem un radiem - nedrīkst sēdēt viens mājās! Tad vēl jānobauda siers un alus, kā arī obligāti jādodas "pērties" pirtī! Un ja pirts nav pieejama, tad "pa pliko" jāvārtas rasā!

Mums pašiem svētki arī tādi plānojas - būs gan draugi, gan radi, būs alus un siers - arī iekurināta pirtiņa! Svētkus svinēsim tepat Preiļos - es dzīvoju ļoti maziņā ieliņā, mums te ir tikai sešas mājas - un mēs tradicionāli ar kaimiņiem saejam kopā netālu esošajā pļaviņā. Turpat ir arī dīķis un mēs tur kopā ar tuvajiem svinam! Kaimiņiem arī ir pirtis, līdz ar to šādi svinēt kļuvis jau par tradīciju. Protams, netālu Preiļu parkā skan arī balles mūzika, bet mēs parasti tuvākā lokā svinam. Es ļoti daudz svētkus esmu aizvadījusi dziedot - uz skatuves, tāpēc es ļoti ļoti priecājos par katriem svētkiem, kuri nav jāpavada uz skatuves! Var vienkārši svinēt! 

Un īstenībā es jau trešo gadu šogad sagaidīšu arī īstos saulgriežus - kas ir 21.jūnijā! Tā kā dzīvojam laukos - tālāk no Rīgas, tad vairāk varam just, ka vasara tuvojas vidum, bet šogad gan mūs nedaudz ir "apdalījusi" dabas māte - jo ir bijis aukstums un slapjums, kas nerada sajūtu, ka vasara vispār būtu! Maz siltumiņa bijis un tāpēc grūti psiholoģiski pieņemt, ka dienas jau paliks īsākas tūlīt! Par laikapstākļiem Jāņos - es ļoti ceru, ka nedaudz nolīs un vēlāk būs skaidrs!

Andra Magone, Cēsu novada tūrisma informācijas centra attīstības vadītāja

Pirmkārt noteikti jāveic kāds rituāls. Bet to vēlams darīt īstajā brīdī - tas ir 21.jūnijā jeb šodien! Vienalga kādu rituālu, bet kaut ko no tā, kas mums tradīcijās ir - vai tas ir atsevišķi sievām paredzēts vai vīriem - vai kaut vai visai ģimenei kopā. Bet kaut kas no tā ir ikvienam jāizdara! Mazgāties rasā, mest vainagu kokā - vienalga ko, daudz jau viņu ir! Arī siera siešana, siera ēšana un vainagu pīšana! Otrs ieteikums būtu noteikti pavadīt laiku lietderīgi - kopā ar ģimeni. Nevis vienam pašam pie televizora, bet tiešām doties dabā vai pļavā. Var doties turpat pie mājas, var doties ciemos, bet vienkārši jābūt kopā ar tuvajiem cilvēkiem! Un pats pēdējais jau arī tika pieminēts - un tas ir būt dabā.

Tā kā mums pašiem ir sava lauku sēta un aug arī mazs bērns, tad viennozīmīgi paši tā arī svinēsim - cenšamies tradīcijas nodot tālāk! Mums neiztrūkstoši Jāņos ir vainagu pīšanas, riteņu ripināšanas no kalna un cita veida aktivitātes! Šobrīd gan vēl nav sajūtas, ka tuvotos šie svētki, jo vēl arvien ir "darba duņa" jaušama. Bet es domāju, ka šodien radīsies tā sajūta, jo šodien jau ir saulgrieži - un tas līdzi nes sev to visu īpašo sajūtu!

Baiba Zača, Salaspils novada tūrisma informācijas centra tūrisma organizatore

Noteikti ieteiktu iekurināt ugunskuru ikvienam - un gādāt par to, lai tas kuras visu nakti! Jo gada īsākā nakts jāpavada gaismā! Tad jāapēd kāds siera gabaliņš, jo siera ritulītis simbolizē sauli! Un pats pēdējais - ieteiktu gulēt zem klajas debess cik vien daudz tas iespējams! Un vispār pavadīt laiku dabā. Ja līst, tad jāguļ teltī vai kādā siena gubā!

Es domāju, ka arī pašai sanāks visus ieteikumus īstenot šogad. Par svētku sajūtām runājot - mums vakar bija īpašs ielīgošanas pasākums Doles salā, kur notika dažādas izdarības un atrakcijas. Pirts zinātājs mācīja pirtī iešanu, bija siera siešana, folkkloras kopas uzstājās - tā ka noteikti guvām to svētku sajūtu!

Avots: BalticTravelnews.com


celojumubode - 3802
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī!

Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta auto un motorikša

EUR 757 | Latvia Tours

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā!

Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā.

TAKA

Klasiskās indiešu dejas koncerts

Klasiskās indiešu dejas koncerts

6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā.

EUR 10 | Valmieras TIC

Zaķim šodien Liela diena

Zaķim šodien Liela diena

30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot sīkdzīvniekus.

Liepājas reģiona TIB

Lieldienu pasākums mini ZOO

Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši"

Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem.

Talsu novada TIC

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

LIELDIENU IZPĀRDOŠANA

Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi!

Novatours

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa

Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas ēdināšanas uzņēmumi.

Liepājas reģiona TIB

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā

Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”.

Liepājas reģiona TIB

DENISS PASHKEVICH TRIO

DENISS PASHKEVICH TRIO

29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” ietvaros.

EUR 20 | Valmieras TIC

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā

‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā

TAKA

Ostrava. Hokeja čempionāts

Ostrava. Hokeja čempionāts

Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots

EUR 545 | Estravel Latvia

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzings Passat

Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance.

Europcar

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu brīvdienas outlet ciematā

Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca.

ViaJurmala

Aktuālās izstādes Liepājā

Aktuālās izstādes Liepājā

Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies!

Liepājas reģiona TIB

6 trending travel destinations for 2024

6 trending travel destinations for 2024

Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans.

EUR 79 | airBaltic

Ottes Lieldienas

Ottes Lieldienas

30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika

Alūksnes TIC

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu

6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu.

EUR 5 | Valmieras TIC

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Lieldienas Augšdaugavas novadā.

Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās.

TAKA

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Kļūsti par sesto spēlētāju!

Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību!

EUR 180 | SKY24.LV

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

Jautrās Lieldienas Katiņkalnā

1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni!

Alūksnes TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -