Marija Ručevska: Tehnoloģiju uzdevums ir atvieglot ikdienas procesus

Aija Eriņa | 2017.01.24

Marija Ručevska pagājušajā gadā ir absolvējusi Biznesa augstskolu Turība, bet jau trīs gadus aktīvi darbojas TechHub Riga. Pēdējo pusotru gadu viņa strādā pie TechChill konferences, vadot tās attīstību un izaugsmi. Jau uzsākot studijas Marija zināja, ka vēlas studijas apvienot ar darbu un tas viņai arī izdevās. Intervijā Marija stāsta, kā ir radusies ideja Latvijā izveidot TechHub Riga un kas tas ir, kā arī iesaka jaunajiem uzņēmējiem mest kaunu pie malas un nebaidīties runāt ar nepazīstamiem cilvēkiem, veidot kontaktus un tādējādi attīstot savu uzņēmējdarbību.
Start-up uzņēmums ar skatu uz pasauli
Start-up ir strauji augošs un viegli «mērogojams» (scalable) uzņēmums, kura galvenais mērķis ir piedāvāt inovatīvus tehnoloģiju risinājumus. Latvijas jaunuzņēmumu priekšrocība ir tā, ka mūsu mazā tirgus dēļ uzņēmēji jau no pirmās dienas domā par to, kā iekarot globālu tirgu un sasniegt auditoriju ne tikai Latvijā, bet arī Amerikā, Ēģiptē vai Jaunzēlandē. Tehnoloģiju nozare attīstās ātri, tāpēc arī uzņēmumu izaugsmei ir jābūt ātrai. Veiksmīgiem jaunuzņēmumiem izdodas par savu ideju pārliecināt arī investorus, kuru ieguldītās investīcijas ļauj īstenot strauju paplašināšanos. Kopumā start-up nozare pasaulē ir sākusi attīstīties salīdzinoši nesen, tas ir, pēdējos 20 gadus, bet Rīgā aktīvāka darbība ir aptuveni sešus gadus.
TechHub Riga būtība – savstarpēja ideju apmaiņa
Nodibinājumu un Latvijas lielāko start-up centru TechHub Riga izveidoja četri līdzīgi domājoši cilvēki, kuri nāca katrs no savas vides. Viņi satikās un sprieda par to, cik labi būtu, ja būtu tāda vieta un telpa, kur viņi visi varētu strādāt kopā. Ja būtu kāds, kurš varētu šo vidi vadīt un būvēt tai apkārt veselu kopienu, kur cilvēki var smelties idejas viens no otra un palīdzēt viens otram, paralēli būvējot savus risinājumus. Tā radās ideja izveidot TechHub Riga, vienlaicīgi ar vietējo telpu uzsākot arī veiksmīgu starptautisku sadarbību ar Londonas koprades telpas TechHub zīmolu. TechHub Riga ir vairāk kā tikai telpa, tā ir aktīva organizācija un Latvijas start-up vides centrs, kas aktīvi pārstāv start-up uzņēmumu intereses ar mērķi attīstīt Latvijas start-up ekosistēmu, veidojot ērtu vidi Latvijas start-up veiksmes stāstu radīšanai.
Runā ar cilvēkiem, ar kuriem neesi pazīstams
Veiksmīgas attīstības pamatā izšķiroša ir aktīva jaunu kontaktu dibināšana. Tas ir īpaši svarīgi start-up vidē, kur mērķis ir izplesties pasaulē, un starptautiskie kontakti šeit ir viens no galvenajiem resursiem, ar ko viss sākas. Latviešiem pagaidām vēl ir diezgan kautrīgi un baidās uzrunāt svešinieku, mums ir tendence starptautiskos pasākumos komunicēt savā starpā. Tas ir sliktākais veids, jo netiek paplašināts kontaktu loks - bieži vien starptautiskā konferencē lielākais ieguvums būs tieši jauni kontakti! Tāpēc ir jāiet un jārunā, un tas ir tas, uz ko mēs cenšamies mudināt arī jaunos uzņēmējus - nepietiek ar labu ideju un risinājumu, ir jāprot arī šī ideja izstāstīt un par to pārliecināt citi. Turklāt šie svarīgie kontakti - potenciālie partneri, investori, arī potenciālie klienti un pat darbinieki - ir apzināti jāuzrunā, jāmeklē un jāiedraudzējas. Tāpēc jāizvirza sev mērķis šādos pasākumos uzrunāt cilvēkus, kurus vēl nepazīsti.
Palīdzēt lieliskām idejām augt
TechHub Riga koprades telpā darbojas cilvēki ar savu start-up ideju, kas ir orientēta uz jauno tehnoloģiju produktu izstrādi. Starp mūsu biedriem ir tādi Latvijas start-up uzņēmumi kā Nordigen, Dripit, Finch, Toneboard un citi. Daudzi Latvijā jau zināmi jaunuzņēmumu vārdi šo vidi ir jau pārauguši, piemēram, arī Infogr.am, Froont, Sellfy, Edurio savu darbību ir sākuši tieši TechHub Riga. Šeit galvenokārt strādā cilvēki ar svaigām idejām, kas atrodas sākuma attīstības posmā. Jaunais uzņēmējs uzsāk savu biznesu, izaudzē komandu līdz desmit cilvēkiem un tad viņam jau ir vajadzīgs savs birojs. Mēs esam kā mini akselerācijas programma, kas palīdz uzsākt biznesu no nulles, uzaudzēt komandu un piesaistīt finansējumu. Pēc tam start-up dodas pats uz savām telpām un viņa vietā nāk cits – tā notiek aprite. Mūsu galvenais mērķis ir nodrošināt, lai jaunais uzņēmums pēc iespējas veiksmīgāk iziet šo procesu, attīstās un aiziet savā dzīvē.
Šobrīd TechHub uz vietas ir start-up gan no finanšu tehnoloģiju industrijas, gan no mārketinga analītikas industrijas, gan arī hardware izstrādātāji. Piemēram, viens uzņēmējs izstrādā gudro sistēmu snovborda apģērbam, kas kā instruktors māca labāk snovot, principā šis aprīkojums jau ir instruktora aizstājējs.
Start-up uzņēmumiem jāizmanto visas iespējas
Start-up kopiena Latvijā ir vēl agrīnā stadijā. Ir daudzi uzņēmēji, kuri sāk savu start-up, bet paši neapzinās, ka viņi ir start-up, viņi neapzinās visas iespējas, ko tas viņiem paver - piemēram, saņemt padomu un atbalstu, pieteikties dažādiem akseleratoriem un programmām, saņemt investīcijas. Kopumā var teikt, ka Baltijā vairāk dominē jaunuzņēmumi un idejas, kuru galvenie klienti ir citi uzņēmumi jeb B2B (Business-to-business), bet mazākumā ir tie, kuri rada risinājumus privātpersonām. Tas vienkārši atspoguļo mūsu tirgus specifiku. Viena no aktuālākajām tendencēm šobrīd ir tieši finanšu tehnoloģijas, ko pārstāv dažādi jaunuzņēmumi Baltijas reģionā - sākot no pavisam jaunām idejā, līdz vairākiem nu jau ļoti veiksmīgiem un lieliem uzņēmumiem.
Ekosistēmas attīstība Latvijā – pieņemts likums
Jaunuzņēmumu atbalsta likums noteikti ir viens no mazajiem, bet ļoti būtiskajiem soļiem uz priekšu, ko izdevies paveikt visai start-up ekosistēmai strādājot kopā. Esam devuši signālu valdībai par to, ka mēs eksistējam, un potenciāli šie uzņēmumi var ļoti daudz dot mūsu valstij nākotnē, radot nodokļu ieņēmumus, darbavietas ar augstu pievienoto vērtību, un ne tikai. Tas nav bijis viegli, šis process bija rūpīgs darbs trīs gadu garumā, skaidrojot un stāstot valdībai par jaunuzņēmumiem un kāpēc tos ir svarīgi atbalstīt. Galvenais likuma mērķis ir gan veicināt to, lai šeit savus uzņēmumus dibinātu ne tikai vietēji jaunuzņēmumi (un neizvēlētos to darīt citur), gan arī padarīt šo valsti pietiekami pievilcīgu arī ārzemju jaunuzņēmumiem, mudinot citu jaunuzņēmumu pārcelšanos, un reizē arī nodokļu nomaksu tieši Latvijā. Mēs gribam panākt, ka potenciāli ļoti veiksmīgi uzņēmēji apzināti izvēlas braukt uz Latviju, attīstīt savus uzņēmumus un veidotu savu komandu šeit. Tas būtu ļoti liels sasniegums ar pozitīvu efektu ne tikai nozarē, bet valsts ekonomikā kopumā.
Nākotnē cer uz lielāku valsts atbalstu
Nākamie soļi, ko mēs vēlētos redzēt, ir lielāks valdības atbalsts nozarei. TechHub Riga ir bezpeļņas organizācija, un mūsu aktivitātes start-up vides sakārtošanā atbalsta privātie uzņēmumi, kuriem arī ir konkrēta vīzija un sava dienaskārtība. Mēs vēlētos, lai valdība nākotnē mūs atbalsta vairāk - gan finansiāli, gan pārstāvniecības ziņā, dodot iespēju organizācijai fokusēties uz risinājumiem, nevis atbalsta piesaisti.
Jāatzīmē, ka mums ir diezgan liels atbalsts no finanšu attīstības institūcijas Altum, kas ir valsts uzņēmums. Pateicoties viņiem, mēs esam varējuši rīkot ikmēneša tehnoloģiju pasākumus ar starptautisku lektoru dalību, kas ir pieejamas bez maksas visiem interesentiem. Altum līdzfinansē arī konferenci TechChill. Mēs strādājam arī kopā ar vēstniecībām, ar Ekonomikas ministriju pārstāvniecības līmenī. Pārējais atbalsts nāk no privātā sektora. Arvien vairāk sākam just atbalstu tieši no start-up uzņēmējiem, kas jau ir pietiekami daudz sasnieguši un nopelnījuši, lai varētu dot atpakaļ kopienai - par to ir vislielākais prieks, jo tas nozīmē, ka viņi saprot un atbalsta spēcīgas nozares nozīmi. Turklāt esam veiksmīgi pierādījuši sevi arī Baltijas līmenī, par ko liecina tas, ka TechChill atbalsta arī vairāki igauņu uzņēmumi, kuri vēlas šeit būt un uzskata to par pietiekami svarīgu notikumu. Tuvākajā nākotnē ceram aizvien vairāk nostiprināt attiecības arī ar Ziemeļvalstīm, kur jau šobrīd aktīvi strādājam ar partneriem Somijā.
Ir interese, bet trūkst iniciatīvas un aktivitātes
Baltijas kartē jauno tehnoloģiju attīstības ziņā mēs neizskatāmies ne labi, ne slikti, mēs vienkārši neizskatāmies. Lietuva ir tādā pašā līmenī, kādā esam mēs, Igaunija ir mazu soli priekšā, jo tur veiksmīgi veidojušies vairāki jau sevi pasaulē pierādījuši uzņēmumi. Mūsu lielākā priekšrocība ir tādi pasākumi kā TechChill, ar kuriem pagaidām nesam Latvijas vārdu pasaulē visskaļāk. Tas, ko mēs darām, ir sarežģīti un darbietilpīgi, tas ir milzīgs izaicinājums, cilvēki strādā dienām un naktīm, tas ir ļoti aizraujošs process - atvest pasauli uz Latviju.
Mēs gribētu, lai cilvēki Latvijā atļaujas vairāk riskēt. Ja tu uztaisi uzņēmumu, bet tas bankrotē, taisi vēl vienu, jo otrajā reizē tu nepieļausi tās pašas kļūdas un būsi norūdījies neveiksmē. Daudzi starptautiski investori nemaz neinvestē uzņēmumos, kura vadītājam tā ir pirmā pieredze - viņi dod priekšroku tiem, kuri jau vienreiz ir paklupuši un ir gatavi mēģināt vēlreiz un labāk. Tas nozīmē, ka viņi ir iemācījušies. Tāpēc vēlētos mudināt aizvien vairāk cilvēkus izkāpt no komforta zonas un riskēt!

Avots: www.turiba.lv


celojumubode - 3801
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī

Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē.

Bauskas TIC

Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē

Lielās Piektdienas tirdziņš Engurē

Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29.martā no 9:00.

Tukuma TIC

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Lieldienas Rīgas Motormuzejā

Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja ekspozīcijā, balonu aut

Motormuzejs

Pavasaris Lubānas mitrājā

Pavasaris Lubānas mitrājā

Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera

Madonas TIC

Medus nokrāsās Bauskas novadā

Medus nokrāsās Bauskas novadā

Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs!

Bauskas TIC

"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī

Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī!

Bauskas TIC

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas Tukuma novadā

Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā!

Tukuma TIC

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā

Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai ģimenei.

Tukuma TIC

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”

31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem.

Valmieras TIC

Dziesmu cikls

Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"

Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne".

Tukuma TIC

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad

Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu.

EUR 79 | airBaltic

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts

28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels.

EUR 5 | Valmieras TIC

Zemgales pastalu izstāde

Zemgales pastalu izstāde

No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Pārgājiens Alūksnē

Pārgājiens Alūksnē

Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils stāsta atkl

EUR 12 | Alūksnes TIC

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju

7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē

Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis!

Cēsu TIC

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas”

No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu!

Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi!

Bauskas TIC

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts

12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas skatīšanos.

EUR 18 | Valmieras TIC

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga

Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju dīķiem, vērot putnus.

Madonas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -