Liene Akmentiņa: Piedomā pie tā, ko saki, jo aviācijas drošībā jokus nesaprot

Aija Eriņa | 2017.01.17

Liene Akmentiņa Biznesa augstskolā Turība studē Organizācijas drošības programmu, viņa ir Starptautiskās lidostas Rīga Jaunākā aviācijas drošības inspektore. Lai arī studē vien nepilnus trīs mēnešus, Liene ļoti atzinīgi vērtē studiju programmas saturu un ar nepacietību gaida praktiskās nodarbības detektīvdarbībā. Sarunā jaunā drošības inspektore uzsver nepieciešamību pēc iespējas vairāk izglītot sabiedrību par drošības pasākumu nepieciešamību lidostās, kā arī aicina pasažierus rūpīgi izvērtēt sakāmo, jo aviācijas drošībā joki nav pieļaujami.

Rūpējas par pasažieru drošību lidostas kritiskajā zonā un kritiskajā daļā
Pats galvenais mana amata pienākums ir nodrošināt, lai ikviens pasažieris un darbinieks lidostas kritiskajā daļā un gaisa kuģī neienestu aizliegtus priekšmetus un bīstamās vielas – tas ir pats galvenais, ko mēs kontrolējam. Lai tas tiktu ievērots, mēs strādājam ar Eiropas Komisijas regulām un International Civil Aviation Organization ieteikumiem. Pērkot aviobiļeti, cilvēks neiepazīstas ar noteikumiem, bet atzīme neizlasot tos, lai gan šajā sadaļā ir informācija par to, ko drīkst un ko nedrīkst ienest kritiskajā daļā un gaisa kuģī. Es aicinātu pasažierus rūpīgi izlasīt tekstu, lai nerastos lieki pārpratumi. Drošības inspektoriem darbs ir gan postenī, gan  ar rentgena iekārtām. Nupat esmu izgājusi rentgena apmācību, līdz ar to arī es drīz varēšu strādāt ar šo iekātu. Tam nepieciešams sertifikāts, ko nodrošina darba vieta un speciāli apmācīti cilvēki. Saistībā ar aviācijas drošību esmu strādājusi Anglijā, tāpēc daudzas lietas jau zināju.

Strādājot Hītrovā atrod savu profesionālo aicinājumu
Trīs gadus biju studējusi  pedagoģiju, paralēli strādājot par pirmsskolas pedagogu, tad sākās krīze. Sapratu, ka Latvijā būs grūti iztikt, tāpēc nolēmu noformēt akadēmisko gadu un aizbraukt pastrādāt, lai pēc gada brauktu atpakaļ, bet, protams, tā nesanāca. Ārzemēs nodzīvoju septiņus gadus.
Kompānija, kurā strādāju, bija sagādnieki Hītrovas lidostai, vajadzēja ievērot visus tos pašus noteikumus, ko ievēro lidosta. Strādājām ar pasaules lielākajām avio kompānijām - sagādājām produkciju British Airways, Virgin, Delta, Etihad. Lidostā biju atbidīga par termināla 1 un 3 noliktavām. Es biju atbildīga gan par procesu, gan arī par produktu laicīgu nogādi no punkta A līdz punktam B, manā pārziņā bija arī papīru lietas, Safe System of work izstrāde un apmācību realizēšana darbiniekiem, kā arī vēl ļoti daudzi citi pienākumi. Anglijā darba gaitas sāku no mazāk atbildīgiem darbiem, bet vadība manī redzēja potenciālu un virzīja uz augšu, deva arvien vairāk pienākumus, lai redzētu, cik daudz es varu. Sākumā neizpratu, kāpēc no manis prasa daudz vairāk nekā to prasa darba pienākumi, bet priekšnieks teica, ka vienkārši grib redzēt, cik daudz es varu. Izdevās kotēties diezgan augstu.
Strādājot Hītrovas lidostā sapratu, ka esmu atradusi savu nišu, tomēr vēlējos arī iegūt izglītību. Turības Organizācijas drošības programma ir vienīgā, ko atradu, kas man šķita tieši tāda, kādu es vēlos un kas man tiešām noderētu, lai zināšanas mijiedarbotos ar praksi dzīvē. Tāpēc izvēlējos studēt Biznesa augstskolā Turība.
Bet atgriezties mājās Latvijā pamudināja nevis studijas, bet gan ģimene, lai arī Anglijā man ļoti patika gan cilvēki, gan darbs. Es gan joprojām nevaru pierast pie latviešu drūmajām sejām, lai gan saprotu, ka situācija valstī itin nemaz nepalīdz. Anglijā cilvēki ir daudz atvērtāki, laipnāki, izpalīdzīgāki. Man nav tā sliktā pieredze, kādu nereti dzirdam – par to, cik bijis grūti. Es uzskatu – ja cilvēks pats ļoti vēlas kaut ko sasniegt un ja dzīvo ar mērķi dzīvē kaut ko sasniegt, tad to ir iespējams izdarīt. Cilvēks bez mērķa ir kā zivs bez ūdens.

Studijas sākot ar likumdošanu un beidzot ar detektīvdarbību
Bieži vien ir tā, ka augstskolā tiek mācītas tādas lietas, kas dzīvē praktiski nenoder. Tu mācies, mācies, bet, uzsākot darba gaitas, saproti, ka daudzas lietas vienkārši nav tādas, kā mācīts. Bet Turībā ir viss – sākot ar likumdošanu, ko arī man kā parastam cilvēkam ir svarīgi zināt, piemēram, Darba likumu, un beidzot ar civilo aizsardzību, kas, manuprāt, ir ļoti interesanta joma. Nākamajā pusgadā mums būs mācības detektīvdarbībā – tas man darbā ļoti palīdzēs analizēt pasažierus, kas aviācijas drošībā ir ļoti svarīgs faktors. Apskatot mācību programmu, es konstatēju, ka ir ļoti daudz man interesantu un darbam noderīgu lietu.
Patīkami ir arī tas, ka pasniedzēji ir ļoti pretimnākoši attiecībā uz referātu un eseju nodošanas termiņu, visu var sarunāt. Oktobrī man nācās doties uz Angliju, lai savā iepriekšējā darbavietā veiktu apmācības. Tas patiešām bija ļoti intensī

Avots: www.turiba.lv


celojumubode - 3813
Svini kāzas Jaunpils pilī!

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām neaizmirstamus.

Tukuma TIC

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku tirdziņš U.C.

Tukuma TIC

TALKA | Vīna darītavas

TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā

Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra baudīšana

Tukuma TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā!

Cēsu TIC

Jauna dabas taka Ērgļos.

Jauna dabas taka Ērgļos.

Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ!

Madonas TIC

Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

Karogu brauciens | Tukumā

Karogu brauciens | Tukumā

Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā!

Tukuma TIC

Uz Tukumu pēc literatūras!

Uz Tukumu pēc literatūras!

Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem.

Tukuma TIC

Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros

Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros

Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs izcili!

Aizkraukles novada TIC

Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos!

Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos!

Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā!

Bauskas TIC

Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī!

Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī!

Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu.

Bauskas TIC

Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ

Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ

25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem.

Tukuma TIC

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Biznesa pusdienu piedāvājums

Biznesa pusdienu piedāvājums

Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00!

Hercogs Mārupe

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu!

Bauskas TIC

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā Cēsu novads!

Cēsu TIC

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem.

Gulbenes novada TIC

Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā.

Tukuma TIC

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.

Gulbenes novada TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -