Apskatāma skaista izstāde par dzimtās zemes apceļošanu

rigamuz.lv | 2016.07.23

1920. gadu izskaņā un 1930. gadu sākumā Eiropā un Amerikā sākās intensīva nacionālā tūrisma veidošanās. Arī Latvijā šajā laika posmā notika ievērojams pavērsiens tūrisma attīstībā, īpašu valstisku nozīmi piešķirot iekšējā tūrisma propagandai.

Izstāde "Apceļo dzimto zemi! Latvijas tūrisma propaganda 1930. gados" Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā sniedz iespēju ieraudzīt un iepazīt autentiskus vēsturiskos dokumentus, fotogrāfijas, mākslas darbus un priekšmetus, kas paver ieskatu Latvijas valsts tūrisma politikas kampaņā, kas tika attīstīta 30.gados ar caurviju aicinājumu "Apceļo dzimto zemi!", vienlaicīgi stāstot par cilvēku lielo un kaislīgo aizrautību - ceļošanu, pasaules izzināšanu, kas jāsāk ar brīnišķīgās zemes – Latvijas iepazīšanu, tās dabas un vēsturiskā mantojuma vērtības, skaistuma, valdzinājuma un daudzveidības apjausmu.

1920. un 1930. gados Latvijas iedzīvotāju vēlme ceļot arvien pieauga. Tika dibinātas ar tūrisma nozari saistītas organizācijas – Latvijas tūristu biedrība, Latvijas centrālā tūristu biedrība, Rīgas starptautiskā ekskursiju biedrība, biedrība "Dzimtenes ceļinieki", Latvijas tūristu klubs un citas. 1929. gadā Latvija tika uzņemta Starptautiskajā oficiālo tūrisma propagandas orgānu ūnijas sastāvā. Tika organizētas ekskursijas, apmācīti gidi, tika izdots pirmais nozares žurnāls "Tūrists", tika laisti klajā daudzveidīgi propagandas materiāli – plakāti, ceļveži, kartes, pastkartītes, markas, suvenīri un publikācijas, kā arī plāni un brošūras angļu un vācu valodā. Aktīvi, mērķtiecīgi un radoši tika propagandēta Latvija kā tūrisma zeme gan valstī, gan aiz tās robežām. Nozīmīgas aktivitātes iniciēja 1931. gadā Iekšlietu ministrijas paspārnē dibinātais Tūrisma birojs, izdodot grāmatu sēriju "Tūrista bibliotēka", organizējot gidu kursus, sākot veidot tūrisma nozares likumdošanu, savukārt, 1935. un 1936. gadā Rīgā tika organizētas izstādes "Apceļo dzimto zemi!", kuras izraisīja iespaidīgi lielu interesi.

To, ka dzimtās zemes iepazīšanas un apceļošanas veicināšana ir efektīga patriotiskās audzināšanas metode, saprata Latvijas valsts vadītāji. Tūrisms un tūrisma propaganda kļuva par svarīgu tēvzemes mīlestības stiprināšanas, tautas vienošanas un nacionālās audzināšanas līdzekli.

Latvijas iekšējā tūrisma propaganda 1930. gados bija ne tikai aicinājums doties izpriecu un atpūtas braucienos pa Latviju vai izrauties nedēļas nogalēs no pilsētām uz laukiem, bet arī mudinājums būt aktīviem un zinošiem Latvijas apceļotājiem. Uzsaukums "Apceļo dzimto zemi!" no tūristiem prasīja vērot, pazīt un saprast Latvijas dabu, tās vēsturi, kultūru.

No mūsdienu viedokļa raugoties, tūrisma propaganda 1930. gados var šķist pārspīlēti audzinoša, tomēr tā aicināja un mācīja ļoti būtiskas lietas – pazīt savu dzimto zemi un lepoties ar to, cienīt un pieminēt tos, kas cīnījušies par Latvijas neatkarību, tos, kas kopuši tās kultūru. Viens no Latvijas tūrisma kustības pamatlicējiem, Sabiedrisko lietu ministrijas Tūrisma nodaļas vadītājs Kārlis Vanags mudināja: "Meklējiet savos ceļojumos skaisto Latviju, strādājošo un radošo Latviju, latvju sētu, latvju darbu, latvju sirdi, tikumu un tautu!".

Izstāde stāsta par to, kā tika organizēts tūrisma propagandas darbs, kādi propagandas paņēmieni tika izmantoti, kas tika darīts tūrisma jomas attīstībai Latvijā un kādi bija populārākie tūrisma objekti. Ikviens izstādes apmeklētājs ir aicināts stāstīt par savu jaunatklātu vai jau sen iemīļotu Latvijas tūrisma objektu, ierakstot to īpašā grāmatā.

Izstādes kuratore ir RVKM krājuma darba speciāliste, vēsturniece Agita Ančupāne.

Izstādes ekspozīcijā izmantoti materiāli no Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Cēsu vēstures un mākslas muzeja, Latvijas Dabas muzeja, Latvijas Fotogrāfijas muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Latvijas Sporta muzeja, Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja, Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva, Latvijas Valsts vēstures arhīva, kā arī no Agra Šmita, Lailas Ančupānes, Sanda Kalniņa un Tāļa Vigo Pumpuriņa privātkolekcijām.

Izstāde tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atbalstu. Izstāde būs atvērta līdz 2016. gada 30. decembrim. 

Avots: Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs


celojumubode - 3813
Īpašs piedāvājums ģimenēm

Īpašs piedāvājums ģimenēm

Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā akcijā ģimenēm.

Gulbenes novada TIC

Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences”

Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences”

No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”.

Jelgavas reģionālais tūrisma centrs

Jauna dabas taka Ērgļos.

Jauna dabas taka Ērgļos.

Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ!

Madonas TIC

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā

Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un laukos.

Madonas TIC

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā!

Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā!

Cēsu TIC

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Svini kāzas Jaunpils pilī!

Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām neaizmirstamus.

Tukuma TIC

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS

No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku tirdziņš U.C.

Tukuma TIC

Biznesa pusdienu piedāvājums

Biznesa pusdienu piedāvājums

Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00!

Hercogs Mārupe

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Iedvesmojies laivot Bauskas novadā!

Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā!

Bauskas TIC

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Rīko konferences un seminārus Bauskā!

Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu!

Bauskas TIC

TALKA | Vīna darītavas

TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā

Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra baudīšana

Tukuma TIC

Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī!

Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī!

Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu.

Bauskas TIC

Karogu brauciens | Tukumā

Karogu brauciens | Tukumā

Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā!

Tukuma TIC

Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ

Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ

25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem.

Tukuma TIC

Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā

Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā.

Tukuma TIC

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

Laivojiens pa Gauju 25.maijā

25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem.

Gulbenes novada TIC

Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros

Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros

Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs izcili!

Aizkraukles novada TIC

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

MOSTIES DABĀ Cēsu novadā!

Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā Cēsu novads!

Cēsu TIC

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā

Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un apkārtnē!

Tukuma TIC

Golfa diena Madonā

Golfa diena Madonā

Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu.

Madonas TIC

BalticTravelnews.com
+371 26551169
[email protected] -